zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer CV’s, minder kwaliteit

6 juli 2009 - Goed personeel werven blijft vooralsnog moeilijk. Bijna tweederde van de organisaties heeft nog steeds moeite om goed gekwalificeerde kandidaten aan te trekken. Het aantal CV’s dat binnenkomt neemt weliswaar toe, maar de kwaliteit ervan daalt.

Een en ander blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group, gehouden in juni 2009. Intelligence Group ondervroeg professionals op het gebied van Personeel & Organisatie, Recruitment en Werving & Selectie naar hun ervaringen op dit moment. Slechts dertien procent van de ondervraagden gaf aan dat zij het aantrekken van personeel als veel makkelijker ervaren dan voor de economische crisis. Eén op de zes respondenten geeft zelfs aan dat het moeilijker geworden is om personeel te vinden. Zij zien het aantal CV’s veelal wel stijgen, maar de kwaliteit van de CV’s neemt volgens 38 procent van de ondervraagden af. 



Geen luxepositie

Voor het komende jaar verwachten P&O-ers meer problemen met het binnenkrijgen van goede kandidaten dan met het afhandelen van het grote aantal CV’s. Het beeld dat recruiters in een luxepositie zitten en zich door stapels goede CV’s heen moeten worstelen, wordt door deze cijfers tegengesproken. Bijna driekwart van de ondervraagden ervaart niet dat het aantal binnenkomende CV’s de recruitmentafdeling onder druk zet. 

Doelgroepkennis
Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, zegt hierover: "Er komen veel meer reacties dan een jaar geleden, maar de kwaliteit is daarvan een stuk lager. Je hoort verhalen van honderden sollicitaties. In dit soort gevallen neemt de druk op de organisatie toe. Echter doordat er gemiddeld veel minder vacatures zijn en zaken steeds beter geautomatiseerd worden, blijft de druk nog relatief beperkt". Waasdorp vervolgt: "De echte uitdaging ligt in het komende jaar om de moeilijk invulbare vacatures, de bedrijfskritische vacatures, te vervullen. Gekwalificeerd talent is momenteel zeer moeilijk in beweging te brengen op de arbeidsmarkt. Werkgevers zullen daarom vooral slimmer en doelgroepgerichter moeten gaan werven. Investeren in doelgroepkennis is daarbij onontbeerlijk." 

 
 Doorsturen   9 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager ziet door vele CV’s de beste kandidaat niet meer
 Kredietcrisis leidt tot meer leugens op CV
 Open sollicitatie werkt, mits CV klopt
 CV’s barsten van de leugens en blunders
 
 
reacties
 
Marcel Teunissen  |   | 
6-07-2009
 | 
13:36 uur
Voor freelance opdrachten in de ICT zien we al een hele tijd het 'CV aanbod' per opdracht enorm toenemen. En lang niet altijd van goede kwaliteit (wat overigens het selectieproces vereenvoudigd).
Voor de CV schrijver is het enorm belangrijk om goed te bedenken voor wie het CV geschreven wordt en hoe dat in de grote stapel positief kan opvallen. Daar helpen wij ze graag bij...
Rene Civile  |   | 
6-07-2009
 | 
13:52 uur
Meer dan eens werden er op dergelijke artikelen al eens duidelijke reacties gegeven. Juist omdat onervaren en ongekwalificeerd personeel de werving en selectie voor rekening neemt, soms extern, soms intern, loopt men tegen deze beschreven problematiek aan.

Het gaat met name in de aanloop al scheef. Hoe wordt een functie opgesteld en welke definities gebruikt men? Aan welke criteria moet de kandidaat voldoen? Welke verwachtingen hebben we jegens elkaar? HRM en W&S doen slechts één ding, zij schuiven tekstblokken door en gebruiken tooling om bepaalde steekwoorden uit een cv te kunnen filteren.

Gevolg? Precies wat hier wordt beschreven. De verkeerde mensen op de verkeerde plekken aangeboden. Uniek? Welnee. Schering en inslag. Je lokt namelijk uit dat mensen, vooral in deze tijd, hun cv gaan aanpassen en toe gaan schrijven op een functie, met alle gevolgen van dien.

Antwoord? Kwaliteits verbetering van de HRM en W&S door te vragen of men ook werkelijk kennis van zaken heeft. Dan haalt men de goeden er makkelijker uit onder de minder goeden.

We hebben dergelijke discussies al te vaak gevoerd en zien dergelijke problemen met regelmaat. Zo vaak zelfs dat we ons er gewoon niet meer mee bezig houden. Kunnen we ons blijven richten op kwaliteit.

RC
Ton  |   | 
8-07-2009
 | 
15:23 uur
Dit zo lezende vroeg ik mij af wat ik gezien de problematiek het beste kan doen.

Mijn arbeidsverleden is nogal divers en mijn functie's complex en ook breed.

Dus heb ik zeer beknopt omschreven wat ik gedaan heb tot op heden en een paar competenties vermeld. Zo kwam ik dan met veel wurgen tot 2 kantjes.

Een adviseur stelde dat iemand die leest en verstand van zaken had wel de rest zelf kon invullen of me kon uitnodigen voor een gesprek. De beknopte omschrijving zou zelfs prikkelend werken in mijn situatie om sneeler tot een gesprek te komen. En ander adviseur stelde voor een competentie cv op te stellen. Dit leek mij minder efficient in mijn geval.

Een beknopt maar uitgebreider cv leidt al snel tot 5 kantjes, dus onleesbaar.

In de praktijk loop ik inderdaad vaak tegen W&S of HRM medewerkers aan die weinig benul hebben van de inhoud van de uitgezette vacature, de inhoud en de gewenste competenties of benodigde kennis. Bovendien de kultuur geheel verkeerd beschrijven en zich maar moeilijk een idee kunnen vormen van mij en mijn arbeidsverleden en mijn kennis en vaardigheden. Aan hun reacties zie ik gewoon dat ze me verdenken van een grote dikke duim of geheel verkeerd inschatten. (over of ondergekwalificeerd)

Iemand een of meerdere gratis tips?
Rene Civile  |   | 
9-07-2009
 | 
09:50 uur
Beste Ton,

Vanuit mijn beleving en ervaring doe ik meestal het volgende;

- Vraag in welke format de [eind] klant een cv wil ontvangen.

De laatste 2 tot 5 jaar, 2 a 4tjes, word, pdf noem maar op.

- Welke kernwoorden willen ze graag zien?
Verschillende organisaties hanteren verschillende criteria. Handig om te weten wat ze verwachten.

- Stel jezelf beschikbaar voor een telefonische benadering.

Het is niet altijd een aanrader maar het feit at je jezelf beschikbaar stelt voor nader contact is zeker een mogelijke plus.

- Wanneer er meer dan 2 partijen tussen jou en de opdrachtgever zitten, wees dan alert. Ik ken legio voorbeelden waarbij het cv werd aangepast onderweg en uiteindelijk niet de manier is waarop jij het zelf zou doen.

Ik beperk mezelf tot maximaal 2 partijen tussen mij en de aanvraag. Gaat men daar moeilijk over doen hou dan de eer aan jezelf. Dit voorkomt echt problemen. Het is niet erg dat mensen aan je willen verdienen maar als er meerdere partijen tussen gaan zitten wordt het uiteindelijke tarief zo hoog dat je buiten de boot valt.

- Als tussenpersonen je niet van voldoende informatie willen of kunnen voorzien die jij nodig hebt om goed te kunnen reageren, zie dan af van deelname.

Dit is een kwaliteits aspekt voor jezelf. De vraag of je je reactie kunt motiveren werkt alleen wanneer je volledig weet wat men van je verlangt en waarom jij dan de beste kandidaat zou zijn. Je kunt nu eenmaal geen goede motivatie schrijven als jij niet weet voor wie je hem uiteindelijk schrijven moet.

Het is komkommertijd, het is crisis, er lopen veel mensen rond ....... allemaal prima dooddoeners. Wat veel meer van belang is is at je voor jezelf een stukje kwaliteit behoud, en integriteit natuurlijk, waar je voor jezelf mee leven kunt. Dat staat namelijk los van de commerciele aspecten die mee spelen en die jou uiteindelijk meer schade kunnen berokkenen dan de bureaus tussen jou en een opdracht.

Succes!
Ton  |   | 
14-07-2009
 | 
12:41 uur
@Rene

Excuses, dat ik wat laat reageer, ik had het nogal druk, inderdaad met werk zoeken op creatiee wijze.

De meeste tips die je geeft pas ik al toe. Dit stukje vond ik voor mij persoonlijk wel een waardevolle aanvulling :
- Als tussenpersonen je niet van voldoende informatie willen of kunnen voorzien die jij nodig hebt om goed te kunnen reageren, zie dan af van deelname.

Je tips zijn goed, sterker nog ik heb ze zelf op mijn beurt doorgegeven aan een klasje sollicitanten die sollicitatietraining kregen vanuit het uwv. Ik had nogal wat kritische opmerkingen over de training competentiegericht solliciteren en uiteindelijk mog ik zelf een gedeelte van de training verzorgen. Mijn beloning: positieve reactie's.

Het laatste stukje is ook zeer waardevol, mijn eigen personal coach wees me daar al op. Ja je beseft dat wel maar het is goed als anderen je daar ook nog eens van doordringen. Immers van tijd tot tijd wordt je toch als werkzoekende in deze moeilijke tijd geconfronteerd met je zelf en worstel je met je zelfvertrouwen en -respect. Het is goed om je daar dan zelf uit te kunnen halen en niet in een negatieve spiraal te geraken. Als dat gebeurt vind je nog moeilijker werk. Vandaar dat een goede personal coach ook zo waardevol is.

Momenteel probeer ik een IRO los te peuteren en kennelijk is mijn werkcoach van het Werkbedrijf mijn tegenstander. Hulp krijg ik van de onafhankelijk arbeidsadviseur. Ik adviseer dan ook iedereen dringen om daar contact mee op te nemen, het is gratis!
Ook de personal coach is een goede steun.
Nu ben ik dus het shoppen bij de IRO bedrijven en ben ik blij dat ik al nee heb kunnen zeggen tegen sommige trainers.
Ze zouden mijn zelfvertrouwen en -respect waarschijnlijk beschadigd hebben.

Mijn cv bestaat uit 2 pagina's en is erg beknopt van opzet, daarnaast heb ik een bladzijde gemaakt met mijn competenties en een kleine toelichting op mijn competenties.
Dit om een soort mengvorm te krijgen van een competentie cv en conventioneel cv.

Het advies mijn cv toe te spitsen naar de functie vond ik onwerkbaar in de praktijk. Het is een mogelijkheid maar resulteert al snel in veelvuldig herschrijven van een cv. Het opstellen van een aantal cv's voor een bepaalde functie of branche is misschien wel een optie. Helaas liggen de kansen eigenlijk maar alleen op mijn vakgebied. Een beroepenoriëntering zie ik dan ook als zinloos.

Ik dacht zelf nu de industrie weinig mogelijkheden biedt eens met het werkbedrijf te bespreken over de vele openstaande vacatures in andere branches. Het antwoord was al ''Niet passend'' waarop dat gebaseerd was kon men mij niet uitleggen. Open sollicitaties in die richting bleken ook vruchteloos.

Op dit moment staat de markt niet open voor zijsprongen is mijn ervaring.

Met 20+ jaar ervaring in de industrie kun je kennelijk in geen andere sector leidinggeven. Zelfs niet als je al die jaren leiding hebt gegeven aan de logistieke afdelingen dan nog snappen de meeste HRM of W&S medewerkers niet dat je ervaring hebt in die tak van sport en dat is simpelweg intriest. Omscholing, zou die al nodig zijn, wordt niet aangeboden. Wel wil men Jobhunten en sollicitatietrainingen geven De jobhunters zelf willen echter vaak al niet meer jobhunten.

Het zit gewoon vast overal nu en het is wachten op de arbeidsmarkt en tussentijds vooral aan mezelf werken en zoeken naar spelden in hooibergen.

Bedankt alvast voor het meedenken!


Rene Civile  |   | 
14-07-2009
 | 
13:32 uur
Beste Ton,

Het is gewoon een gegeven dat hunters en W&S bureaus nu eenmaal voor 'fast bucks' gaan en minder gelegen laten aan de wat 'uitdagender' zaken of kwaliteit. Natuurlijk als ik dit zeg krijg ik tegengas maar meer dan 20 jaar praktijk doet mij beter weten. Dergelijke figuren zijn niet gebaat bij transparantie omdat ze bang zijn dat jij of ik, er met de informatie van door gaat.

Ik kan je een klein clubje aanbevelen waar ik zeer goede ervaringen mee heb en die wel transparantie nastreeft. Werkt heel prettig.

Wat het cv en inhoud betreft. Ik ben zelf een paar maal tegen een persoon aangelopen die mij het advies gaf mijn cv te 'herschrijven'. Ik heb in alle gevallen geweigerd. Immers, laten agent en tussenpersoon maar de kunst van lobbyen leren zodat je kwaliteit en transparantie nastreeft. Indien ze dat niet wensen te doen heb je, me dunkt, weinig bij ze te zoeken.

Maar dit is natuurlijk een hele persoonlijke instelling. Ik wil als professional een toegevoegde waarde hebben en geen verkoopproduct nummer zoveel blijken achteraf.
Leuk te lezen dat je aan enkele tips toch iets hebt gehad.

Groet,

René Civile
r.civile@numoquest.nl
06 2936 1218
Ruben  |   | 
15-07-2009
 | 
17:15 uur
Toch even een beetje tegengas. Zelf werk ik al jaren als intermediair bij verschillende bedrijven, zeer transparant, eerlijk en integer, hoge kwaliteit en de persoon in kwestie centraal stellen en niet mezelf, ik volg vanzelf naar aanleiding van voorgenoemde zaken. Zeer succesvol, voor zowel werkzoekende als het bedrijf waar ik voor werk.

Om iedereen als ''dergelijke personen'' over een kan te scheren stoot mij tegen het hoofd.

Zorg dat je de kunst beheerst van gauw inschatten wat je aan ''dergelijke personen'' hebt! Als je jezelf zo je wilt afhankelijk opstelt van intermediairs is dat geen overbodige luxe want ja, natuurlijk zijn er in deze business verschillende belangen. En met 20 jaar ervaring lijkt me dat je dat toch onderhand wel door moet hebben.

Zorg tevens dat je bij het vuur komt en niet bij het aanmaakblokje (HRM/P&O) doe dit door slim te netwerken. geloof me, het werkt.

Mocht het je nu alsnog niet lukken, dan kun je altijd nog Jobcoach worden die er wél zin in heeft! die zijn er inderdaad maar weinig.

En de angst dat “jij of ik” er met de informatie van door gaat, die is niet geheel onterecht want jij bent wellicht integer, echter werkzoekenden hebben ook hun streken. Dus, zonder advocaat van de duivel te spelen, kan ik je wel aangeven dat mits goed gedaan en je houdend aan de stelregels van integriteit en eigenwaarde zoals benoemd in het artikel, we elkaar echt heel goed van dienst kunnen zijn en menig fast buck bedrijf een win win situatie kan betekenen, met transparantie en een hele fijne baan voor jou.

Alle cowboys daargelaten uiteraard.

Succes met het vinden van een baan, via een der mijn collegae danwel uit eigen inspanning.
Ton  |   | 
15-07-2009
 | 
19:03 uur
Bedankt voor jullie visie, tips en reacties!

Inmiddels heb ik met 4 reintegratiebedrijven gesproken. Bij de eerste liep het gesprek helemaal niet lekker, erg top down, hun hadden kennelijk alle kennis en stelden doorvragen of kritische opmerkingen niet op prijs. De tweede was kennelijk niet erg happig. Geen zin in dit een zin in dat en eerst vakantie enz. De derde klonk goed, erg professioneel maar verschillende trainer, coaches enz. Moet vooral heel veel zelf doen en dat wordt dat snel besproken in de groep, kennelijk beschikken ze wel over een groot netwerk en ingangen. De laatste was een freelancer, wat hij nu precies allemaal doet en kan weet ik ook niet maar vooral moeite en persoonlijk, alles kan zo'n beetje en er was een goede klik.
Dus tussen die laatste twee twijfel ik nog, moeilijke keuze. Eens kijken wat het UWV van mijn plannen vindt.

Herschijven van cv, training zoveel en beroepenoriëntatie daar heb ik inderdaad weinig behoefte aan. Ik begrijp het wel en ga er ook van uit dat je altijd weer wat leert en alles altijd beter kan. Maar eigenlijk ben ik ook op een punt gekomen dat ik zeg hier moet je het maar mee doen, het ideale cv en het beste gesprek betekent nog niet dat je het in de praktijk kunt waarmaken. Draai de zaak eens om, Ik heb me in de praktijk bewezen, daar ligt een goed cv, ik kan goed communiceren en mijn attitude is goed. Geef me gewoon die baan de kans is groot dat je (meer) dan tevreden bent. Bovendien is er ook nog een proeftijd. Snap dat werkgevers HRM-ers vaak niet. Uit het gesprek is vaak al duidelijk dat ze de werkvloer niet begrijpen, de kultuur maar half snappen maar wel gaan selecteren. Zelf heb ik veel personeel aangenomen en vaak een discussie gehad over kandidaten met HRM die dan toch vaak bedenkingen had. Eigenlijk heb ik maar 1 persoon aangenomen die gewoon een foute keus was, de rest functioneerde vaak nog boven verwachting goed. Mijn selectie had ik binnen tien minuten gemaakt. Wie niet functioneerde viel binnen en paar dagen door de mand en kwam niet door de proeftijd. Belangrijkste vond ik enigzins de achtergrond en de scholing maar voor instelling en wil.
Wie gemotiveerd is leert en alles valt te leren en wie ervoor wil gaan, gaat er voor.
Nu moet ik wel zeggen dat ik voornamelijk operators, logistiek en produktiepersoneel heb aangenomen. en een 200 a 300 uitzendkrachten heb ingeleend wat voor mij weinig verschil maakt. Ik keek oppervlakkig naar de opleidingen en de werkervaring op de cv. Vroeg naar de motivatie, schilderde het werk af zoals het is, niet mooier, niet slechter, vertelde wat over mezelf en het bedrijf. Gaf aan of iemand kon starten maakte wat persoonlijke afspraken met de kandidaat en vroeg of hij daarmee akkoord ging en feliciteerde hem vervolgens. De afspraak was meestal dat ik hem feed back gaf over zijn functioneren enz. Was zijn functioneren beneden niveau en dan zou ik vooral kijken naar zijn instelling en deed hij niks om dat op niveau te brengen dan zou ik de overeenkomst mijnerzijds beïndigen.

Die aanpak werkte kennelijk goed, mijn teams functioneerden gewoon goed, boven gemiddeld. Geen onduidelijkheid geen oneerlijkheid, geen verborgen agenda. Ik help, ondersteun, coach, facilitair, jij moet het willen, jij zult het moeten leren en daarbij mag je best fouten maken daar wijzen we je op maar jij moet er van leren. Ex- gedetineerden werkten zo naast ex- vertegenwoordiger en mensen die hun eigen bedrijf op de fles hadden zien gaan, mensen uit de zorg functioneerden uiteindelijk net zo goed als gediplomeerd operators als ongeschoolden. Ze vormden een goed team dat ervoor ging, geld maakte voor de baas en plezier in het werk had, graag kwam overwerken en meestal ook loyaal net vaak met een lager ziekteverzuim. Helaas begrijpen nog maar weinig mensen die oude principes die ik ooit van een oude baas leerde toen hij mij inwerkte jaren geleden. Ik kan het ze niet eens uitleggen...ze kijken verbijstert en ik zie dat ze mij inschatten als een grote prutser, de charlatan in managerswereld. Natuurlijk snap ik dat je voor hogere functie's ietwat anders kijkt naar kandidaten. Maar ik keek net een filmpje op de website van Phill. H. Kleingeld en zag dat ik hoog scoor in zijn millionairsformule. En weet nu weer 1 ding, ik moet niet teveel aan mij veranderen.

Ik ben trouwens wel benieuwd naar die kleine club, mag je me mailen René. Kan ik altijd weer gebruiken in mijn netwerk als ik er zelf niks mee kan. Kan ik er anderen op mijn beurt misschien mee helpen.
K  |   | 
16-07-2009
 | 
15:18 uur
Hoewel ik zelf nog maar kort in het bedrijfsleven zit (

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10