zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes tips voor een gezonde werkplek

17 juni 2009 - Iedereen die een groot deel van de dag werkend, studerend of gamend achter de computer doorbrengt, legt dagelijks vele kilometers af - met zijn vingers wel te verstaan. Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat een computergebruiker bij actief computergebruik de spatiebalk gemiddeld 669 keer per uur aanraakt en dagelijks met zijn vingers tot 32 kilometer aflegt.

Microsoft onderzocht meer dan 1.200 computergebruikers tijdens diverse bezigheden. 87 Procent van de vrouwen en 76 procent van de mannen bleek klachten aan nek, schouders of polsen te hebben.Johan Molenbroek, Associate Professor Applied Ergonomics aan de TU Delft en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie: "Het is belangrijk deze klachten te signaleren voordat ze zijn uitgegroeid tot grote blessures; het voorkomen van RSI is een stuk eenvoudiger dan het behandelen ervan. RSI behandelen kan wel twee jaar duren. Neem klachten daarom serieus en ga er meteen mee naar de huisarts. Door een aantal simpele richtlijnen kun je RSI voorkomen." Tips voor een gezonde werkplek
Onderstaande tips van ergonoom Johan Molenbroek helpen u uw werkplek gezonder, productiever en comfortabeler te maken. 

1. Voorkom een langdurig verkeerde houding
Werk aan een tafel, ook als je een laptop gebruikt, en gebruik bij voorkeur een losse muis en toetsenbord. Zorg voor een comfortabele stoel, die in hoogte versteld kan worden en goede ondersteuning voor uw rug en armen biedt. Een bureaustoel moet u onderrug ondersteunen en je voeten moeten de grond raken. Als u zit, moet de natuurlijke holling in uw rug behouden blijven. 

2. Zorg voor een opgeruimde werkplek
Stoot u elke keer ergens tegen aan als u uw benen strekt? Haal overbodige spullen onder uw bureau weg, zodat u uw benen in comfortabele posities kunt neerzetten en bewegen zoals u wilt. Hetzelfde geldt voor uw bureau zelf: aan een opgeruimd bureau kunt u uw muis en toetsenbord op de juiste plaats zetten en uw armen in een goede houding houden. 

3. Zorg voor een goede afstelling en positie van uw monitor

Zorg ervoor dat uw monitor op een comfortabele hoogte staat, zodat u uw hoofd niet onnatuurlijk hoog of laag hoeft te houden. Uw ogen moeten in één lijn zijn met de bovenkant van uw beeldscherm. De afstand van de monitor is goed als u hem met gestrekte armen kunt aanraken. 

4. Gebruik een ergonomische muis en toetsenbord

Overweeg de aankoop van een muis en toetsenbord ontworpen door een ergonoom. Stem de keuze van een bepaald product af op de locatie, bijvoorbeeld op kantoor, thuis of op reis. 

5. Zorg ervoor dat uw muis en toetsenbord op de juiste plek staan

Plaats uw toetsenbord recht voor u op ellebooghoogte en uw muis er zo dicht mogelijk naast. Uw bovenarmen moeten ontspannen naast uw lichaam hangen. Houd uw polsen recht en uw armen, handen en vingers in een ontspannen positie. Typ met uw handen zwevend boven het toetsenbord, maar met uw polsen en onderarm steunend op de tafel. 

6. Pauzeer regelmatig

Zorg ervoor dat u activiteiten achter de computer niet te lang achter elkaar uitvoert, of het werk is of de nieuwste game. Pauzeer regelmatig gedurende de dag om uw lichaam en geest te ontspannen. Een effectief hulpmiddel is een flesje water naast u, zodat u vaker naar toilet gaat en dus even pauzeert.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 RSI bestaat nog steeds
 Werkplezier is de beste remedie tegen rsi
 Kop in het zand werkt niet bij RSI
 We krijgen geen RSI meer, maar worden hoogsensitief
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10