zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Diversiteit is goed voor de zaak, maar op een andere manier dan u denkt

12 juni 2009 - Amerika is het nieuwe boegbeeld van diversiteit. Het land heeft zijn eerste zwarte president en aan de top van het bedrijfsleven zijn steeds meer vrouwen te vinden. Dankzij internet is het bovendien mogelijk om razendsnel in contact te komen met mensen met andere achtergronden.


Dit stelt Katherine Phillips, hoogleraar Management en Organisatie aan de Kellogg School of Management. Buitenstaander worden vaak een groep binnengehaald in de hoop dat ze nieuwe perspectieven met zich mee brengen. We geloven graag dat een blanke en een zwarte manager samen tot geheel nieuwe oplossingen van problemen komen. Die denkwijze gaat echter uit van twee discutabele veronderstellingen. De eerste is dat de afwijkende ideeën wel afkomstig zullen zijn van degene die ‘anders’ is. De zwarte manager in een groep blanke, de marketeer in een groep technici. Een tweede, nog belangrijkere veronderstelling, is dat mensen die op elkaar lijken, bijvoorbeeld twee blanke mannen van middelbare leeftijd, vanzelfsprekend dezelfde mening delen. Beide veronderstellingen zijn echter niet per se waar. Diversiteit heeft wel een heel ander, veel realistischer, voordeel. Begrip

Katherine Phillips publiceerde, samen met Katie Liljenquist van de Marriott School of Management en Margaret Neale van de Stanford Graduate School of Business, onderzoek waaruit bleek dat leden van een sociale meerderheid vaker unieke meningen hadden en informatie kritischer bekeken als de groep diverser was. Dit is zelfs het geval wanneer de ‘andere’ mensen geen afwijkende perspectieven hebben. Alleen al het feit dat de groep divers is, leidt er dus toe dat mensen zich onafhankelijk van elkaar meningen vormen, die eerder met de rest delen en dat er bovendien beter naar geluisterd wordt. De onderzoeksters vergeleken onder andere hoe homogene en diverse groepen een moordmysterie oplosten. Leden uit de diverse groep meldden dat ze minder effectief samenwerkten en minder vertrouwen in hun beslissingen hadden dan de homogene groep, maar toch presteerden ze consequent beter dan de homogene groep. Verder bleek dat de voordelen van diversiteit het meest uitgesproken waren als de mensen die ‘anders’ waren geen afwijkende mening hadden maar juist instemden met die van de sociale meerderheid. Vervolgens waren de leden van de meerderheid gemotiveerder om het probleem op te lossen. Ze wilden namelijk doorgronden hoe het kan dat een sociale buitenstaander het met hen eens was. 

Toegevoegde waarde

Of het nu gaat om het oplossen van moorden of het ontwikkelen van nieuwe producten of het aanboren van nieuwe markten: mensen werken harder in een diverse omgeving. Het grootste voordeel van diversiteit is dat het iedereen op scherp zet. Mensen denken beter na, en gebruiken en evalueren de informatie die ze ter beschikking hebben beter. En dat is de echte toegevoegde waarde van diversiteit.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Dealmakers in Europa optimistisch ondanks moeilijke marktomstandigheden
 Nederlander met minimumloon gaat er maandelijks netto 216 euro op vooruit
 Pakt de werknemer meer macht in 2023 ?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Diversiteitsbeleid: weinig woorden, nog minder daden
 Diversiteit nog ver te zoeken
 Nederlander wil meer diversiteit op de werkvloer
 Culturele diversiteit leidt tot winst, creativiteit en betere sfeer
 
 
reacties
 
Nico Cost, personal coach @ bqriuz  |   | 
12-06-2009
 | 
10:17 uur
Goede toevoeging aan de discussie in de hoop dat we inderdaad gaan voor diversiteit. Bij dit punt wel een kanttekening dat wanneer diversiteit gemeengoed is geworden, het punt niet meer op zal gaan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
Bedrijfsleiders worstelen met benutten van zakelijke kansen
Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt
Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2022’
Kennis HR-professionals over actuele wet- en regelgeving zwaar onvoldoende
CIO heeft moeite om explosieve datagroei van alle cloudservices te managen
IT-leider vindt zichtbaarheid voorwaarde voor netwerkveiligheid
Kwart werkend Nederland vindt werkgevers verantwoordelijk voor vitaliteit medewerkers
Ruim helft Gen Z ervaring met uitbuiting of mishandeling op werk
Video-Leren: het hoe en waarom
Werknemers gestrest, maar welzijnsprogramma’s blijven onderbelicht
meer top 10