zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander wil meer diversiteit op de werkvloer

10 april 2008 - Er moet harder worden gewerkt aan een goede mix op de werkvloer. Ongeveer de helft van de werknemers in Nederland vindt het belangrijk dat de werkgever zorgt voor een goede spreiding van leeftijd en opleidingsniveau van medewerkers.

Ook moet samenwerken meer gestimuleerd worden. Werkenden vinden dat collega's van jongere, middelbare en oudere leeftijd elk hun specifieke kwaliteiten hebben. Spreiding naar leeftijd kan er voor zorgen dat deze kwaliteiten optimaal vertegenwoordigd zijn op het werk. Jong versus oud
Deze opvallende visie op diversiteit in organisaties komt naar voren uit de door Blauw Research uitgevoerde Randstad Werkmonitor voor de maand april. Werkenden geven aan dat zij jonge werknemers zien als ambitieus, flexibel en creatief. Werknemers van middelbare leeftijd zijn initiatiefrijk, werken snel, zijn gemotiveerd en productief en bovendien gericht op samenwerken. Oudere werknemers hebben - zo zeggen werkenden in het onderzoek - verantwoordelijkheidsgevoel en goede sociale vaardigheden. 

Goede teamspelers

De meeste werkenden in Nederland functioneren in teamverband. Opvallend is dat wij onszelf goede teamspelers vinden: in Nederland is bijna niemand (zes procent) ontevreden over samenwerking op het werk. Als het in de teams niet botert, dan kan dat overigens onmogelijk aan de eigen bijdrage liggen. Een vijfde is zo overtuigd van zichzelf dat men zichzelf een negen of tien geeft voor samenwerken. Jong of oud, laag of hoog opgeleid, man of vrouw: driekwart van de werkenden in Nederland ziet zichzelf als behorend tot de 25 procent meest waardevolle werknemers voor de werkgever! 

Vrouwen werken liever met mannen

Een interessant detail over samenwerken: een derde van de vrouwelijke werkenden zegt liever met mannen dan met vrouwen samen te werken. De praktijk is overigens dat mannen voornamelijk met mannen werken, vrouwen veelal met vrouwen. Vrouwen werken zelden bij voorkeur met voornamelijk vrouwen.
Hoewel het bedrijfsresultaat van organisaties sterk afhangt van de samenwerking, wordt teamwerk volgens bijna de helft (47 procent) van de werkenden niet goed beloond. Ook ervaring wordt ondergewaardeerd, vindt 53 procent. Voor deze werknemers kan de invoering van een bonussysteem dat er op gericht is de samenwerking te stimuleren een uitkomst bieden. 

Diverse teams zijn sterke teams

Volgens algemeen directeur Jan Vermeulen van Randstad Nederland onderschrijven werkenden in Nederland wat onderzoeken al langer zeggen. "Teams waar mensen van verschillende leeftijd, opleiding, sekse en culturele achtergronden samenwerken, zijn sterkere teams. Zij bekijken de problemen als vanzelf vanuit verschillende invalshoeken en komen daardoor dikwijls tot beter overdachte oplossingen. Organisaties die investeren in een goed diversiteitsbeleid zijn naar mijn idee bezig hun operatie sterker en veelzijdiger te maken." 

Ouderen onmisbaar

Zes op de tien Nederlandse werkenden vindt dat ouderen onmisbaar zijn voor de groei van jongeren. Werkgevers zouden deze kennisoverdracht meer moeten stimuleren. Oudere werknemers vinden dat jongere werknemers niet genoeg open staan voor kennisoverdracht (zegt 40 procent), dat ze ook geen initiatief nemen (50 procent) en dat ze te weinig vragen stellen (43 procent). Maar liefst 49 procent van de ouderen heeft het gevoel dat jongeren zich vaak te groot voelen voor sommige werkzaamheden. Dit terwijl ze toch minder goed opgeleid zijn voor de praktijk, vindt eveneens de helft van de ouderen. 

ICT-kennis

Jongeren zijn op hun beurt kritisch over oudere werknemers: ouderen moeten meer aannemen van jongeren, aldus een op de drie Nederlandse werknemers. Daarbij klinkt harde kritiek op de ICT-vaardigheden van ouderen: bijna een kwart van de werknemers in Nederland denkt dat oudere werknemers de technologische ontwikkelingen vaak niet bij kunnen houden. Oudere werknemers zelf onderkennen dat zij hun ICT-kennis moeten bijspijkeren: in Nederland geeft de helft van de oudere werknemers dit aan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Jongeren verdienen meer, maar als vrouw minder
 Ransomware schaadt mentale gezondheid IT-professionals
 Onbekwaam personeel veroorzaakt fouten en fysieke ongelukken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Culturele diversiteit leidt tot winst, creativiteit en betere sfeer
 Divers werknemersbestand leidt tot succes
 Divers managementteam is profijtelijk
 Divers team presteert beter
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Welke opleiding past bij jou
Hoe vind ik een goede advocaat
Wat kan ik allemaal met een mkb boekhouding
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Slechts helft vacatureteksten bevat salarisinformatie
Europese finance- en IT-leiders onthullen pad naar digitale financiële transformatie
Inflatie en de werkplek: vier op de vijf Nederlanders gaan werklocaties niet wijzigingen
Werkgevers zien zich door economische onzekerheid genoodzaakt geboekte vooruitgang op arbeidsvoorwaarden terug te draaien
Voorspellingen voor 2023: toename Cybercrime-as-a-Service (CaaS) en Reconnaissance-as-a-Service
Werken waar je wil – ‘Het nieuwe werken is gewoon werk’
Betrokkenheid bij ESG en DEI daalt, maar stijgt op gebied van aantrekken van talent
Bij diversiteit en inclusie moet je verder kijken dan de groepssamenstelling
Trends voor de datacenterbranche
Helft van het topmanagement: SASE brengt hackers flinke slag toe
meer top 10