zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Diversiteitsbeleid: weinig woorden, nog minder daden

16 juli 2008 - Grote beursgenoteerde ondernemingen in Nederland hebben diversiteit nog niet hoog op de agenda staan. De meerderheid maakt geen melding van een dergelijk beleid of wijdt er in het jaarrapport slechts enkele woorden aan.

Dit concludeert, organisatie-adviesbureau Invictus na bestudering van 25 jaarverslagen van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen voor het vakmagazine Werf&. Tegenvallend
Gezien de aandacht die er in recente jaren voor diversiteitsbeleid is geweest, zijn de resultaten tegenvallend. Van de 25 onderzochte organisaties zwijgen er twaalf in alle toonaarden over diversiteit of doen het af met één enkele zin. Slechts zeven organisaties vermelden dat er een diversiteitsbeleid gevoerd wordt, maar noemen geen concrete maatregelen en resultaten. Minder dan een kwart, zes ondernemingen, noemt enkele behaalde resultaten, zonder dat duidelijk wordt wat het plan was en of dat nu behaald is of niet. 

Uitzonderingen

Akzo Nobel, Fortis, ING, Reed Elsevier, Shell en TNT vormen de positieve uitzonderingen op de regel. Zo meldt Akzo Nobel de verdeling in leeftijden en het aantal buitenlanders en geeft TNT inzicht in de percentages vrouwen op verschillende niveaus alsmede het percentage gehandicapten. TNT gaat bovendien in op het bestaan van interne netwerken voor vrouwen, multiculturele medewerkers en bi- of homoseksuele -medewerkers. ING maakt haar beleid concreet door te schrijven over het Diversity Mentoring Programma en het talentenprogramma voor afstudeerders uit India. De beschrijvingen zijn doorgaans echter nog beknopt. 

Mooie woorden, weinig daden

Een blik op de recruitmentsites leert dat de meeste ondernemingen ook hier weinig concreet worden. Ahold verklaart een actief gelijke kansenbeleid te voeren, maar niet wat dat inhoudt. Fortis houdt het kort en algemeen. Philips wijdt een apart artikel aan het belang van diversiteitbeleid, TNT geeft aan 'best in class' te willen zijn in diversiteit; concreet wordt het niet. Shell meldt slechts bij elke vacature een 'Equal Opportunity Employer' te zijn, Wolters Kluwer vermeldt dit ook, zij het slechts op één plaats. Unilever en Reed Elsevier zijn in hun verslag weliswaar vrij breedsprakig over diversiteit. Vrijwel geen enkele van de genoemde werkgevers vindt het de moeite waard de sollicitant te informeren over het beoogde beleid met betrekking tot diversiteit. 

Arbeidspotentieel

Is het belangrijk om in te gaan op diversiteitsbeleid? Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat 28 procent van ruim 5.000 ondervraagden het (zeer) belangrijk vindt om dergelijke informatie terug te vinden op een recruitmentsite. Onder allochtoon arbeidspotentieel ligt dat percentage op 36 procent. Willen organisaties meer diversiteit in hun organisatie bewerkstelligen, is het dus aan te raden om een diversiteitsbeleid op te stellen en dit ook concreet te maken. Het niet hebben van een diversiteitsbeleid maakt een werkgever minder aantrekkelijk. Een formeel beleid waar geen invulling aan gegeven wordt, zal door potentiële werknemers alleen maar met scepsis worden bekeken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Jongeren verdienen meer, maar als vrouw minder
 Ransomware schaadt mentale gezondheid IT-professionals
 Onbekwaam personeel veroorzaakt fouten en fysieke ongelukken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Diversiteit nog ver te zoeken
 Nederlander wil meer diversiteit op de werkvloer
 Culturele diversiteit leidt tot winst, creativiteit en betere sfeer
 Divers werknemersbestand leidt tot succes
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Welke opleiding past bij jou
Hoe vind ik een goede advocaat
Wat kan ik allemaal met een mkb boekhouding
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Slechts helft vacatureteksten bevat salarisinformatie
Europese finance- en IT-leiders onthullen pad naar digitale financiële transformatie
Inflatie en de werkplek: vier op de vijf Nederlanders gaan werklocaties niet wijzigingen
Werkgevers zien zich door economische onzekerheid genoodzaakt geboekte vooruitgang op arbeidsvoorwaarden terug te draaien
Voorspellingen voor 2023: toename Cybercrime-as-a-Service (CaaS) en Reconnaissance-as-a-Service
Werken waar je wil – ‘Het nieuwe werken is gewoon werk’
Betrokkenheid bij ESG en DEI daalt, maar stijgt op gebied van aantrekken van talent
Bij diversiteit en inclusie moet je verder kijken dan de groepssamenstelling
Trends voor de datacenterbranche
Helft van het topmanagement: SASE brengt hackers flinke slag toe
meer top 10