zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Acht manieren om de mensen te behouden die er toe doen

4 juni 2009 - Het zijn maar al te begrijpelijke reacties op een recessie, maar ontslagen doorvoeren, de besluitvorming centraliseren, innovatie-inspanningen verminderen en bonussen beperken kunnen stuk voor stuk de druppels zijn die uw getalenteerde toppers wegjagen.

Uit onderzoek van Sirota Survey Intelligence blijkt dat de acties die ondernemingen nemen tijdens een recessie er onbedoeld toe kunnen leiden dat personeel ondergewaardeerd wordt. De mensen worden niet meer gezien als waardevolle krachten maar als kostenpost. Gemiddeld presterend personeel zal niet zo snel vertrekken maar high potentials zijn als eerste weg in slechte periodes. Slimme bedrijven weten dat en staan klaar om toppers onder de neus van verbouwereerde managers weg te kapen. Het gevolg voor de onderneming die het nakijken heeft: er zijn nog meer recessiemaatregelen nodig. Reden te meer om extra moeite te doen om uw beste talenten aan boord te houden. Sirota zet acht manieren om dat te doen op een rij: 



1. Blijf focussen op carrièreontwikkeling

Wijs uw high potentials speciale projecten toe en zorg dat ze trainingen kunnen volgen. 

2. Leg hernieuwde nadruk op waarden en ethiek
Uw beste mensen willen geloven dat de onderneming ergens voor staat. Vooral in moeilijke tijden letten ze extra op hun leiders om te zien of de korte termijn behoeften van de onderneming in overeenstemming zijn met de lange termijn doelstellingen en maatschappelijke en persoonlijke waarden. 

3. Wees transparant

High potentials zijn de leiders van morgen, deel dus zoveel mogelijk informatie met hen. Nodig ze bijvoorbeeld uit voor managementvergaderingen. Dit soort gedrag laat zien dat u hen vertrouwt. Hoe minder u ze betrekt, hoe gewilliger ze in zullen gaan op een aanbod van de concurrent. 

4. Laat talenten samenwerken

Talenten worden graag erkend, en willen graag samenwerken met andere talenten. Ze vinden het dan ook belangrijk dat de onderneming in staat is toptalent te behouden en aan te trekken, samenwerken met gelijkgestemden versterkt de overtuiging dat het geval is. 

5. Verlies de toekomst niet uit het oog

Talentvolle medewerkers zijn zich zeer bewust van inefficiënt beleid en slechte strategieën. In economisch slechte tijden letten ze daar zelfs nog beter op. zorg dus dat u de lange termijn niet uit het oog verliest. 

6. Betrek talenten bij oplossingen
High potentials willen het verschil maken. Ze dragen graag bij aan oplossingen. Zet ze aan het hoofd van werkgroepen die als doel hebben een of meer problemen waar de onderneming tegenaan loopt aan te pakken. 

7. Toon uw waardering

Nu financiële beloningen aan banden zijn gelegd, is het nog belangrijker deze werknemers het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden. Doet u dat niet, dan zijn ze weg. 

8. Bespreek beloningsproblemen

Talenten begrijpen heus wel dat het moeilijke tijden zijn, maar willen wel zeker weten dat het ook in hun eigen belang is om te blijven. Bedenk daarom creatieve manieren om hen te belonen (uitgestelde beloning, versnelde doorgroeimogelijkheden) en bespreek deze kwesties met hen. 

Sirota geeft nog wel een waarschuwing: pas op dat u uw toptalenten niet zoveel aandacht geeft, dat de rest van het personeel zich gaat irriteren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe behoudt u uw beste medewerkers in moeilijke tijden?
 Frustratie ligt op de loer bij voorheen gemotiveerde overblijvers
 Vooral talentmanagement lijdt onder de recessie
 Strijd om talent verhevigt ondanks stijgende werkloosheid
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10