zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Strijd om talent verhevigt ondanks stijgende werkloosheid

16 maart 2009 - Ondanks het groeiende aantal beschikbare mensen op de arbeidsmarkt, worstelen organisaties overal ter wereld nog steeds met het aantrekken en behouden van talent. Dit wijst onderzoek van StepStone, uitgevoerd door The Economist Intelligence Unit onder honderden topmanagers wereldwijd uit.

Het rapport 'The Cold War for Talent' laat zien dat de arbeidsmarkt er compleet anders uitziet dan een jaar geleden. Toptalent wordt geworven voor strategische posities, terwijl tegelijkertijd gedwongen ontslagen aan de orde van de dag zijn. Ontslagen toptalenten worden door andere organisaties weer binnengehaald. Arbeidsvoorwaarden worden aangepast om het talent dat al binnen is te motiveren en scherp te houden in deze moeilijke tijden. Conclusies uit het rapport:

- 59 procent van de ondervraagden is het er mee eens dat de economische teruggang de mogelijkheid biedt om zakelijke activiteiten te stroomlijnen op basis van ontslagen;
- 36 procent van de ondervraagden geeft aan dat het herplaatsen van mensen de komende jaren een belangrijk onderdeel van de strategie is om mensen te werven en behouden.
- 42 procent van de ondervraagden geeft aan van plan te zijn actief mensen te benaderen die elders in de branche overtollig zijn geworden.
- 53 procent van de ondervraagden geeft aan dat het steeds moeilijker wordt om talent te werven en te behouden.
- 47 procent van de ondervraagden investeert het komende jaar extra in training en opleiding om goede mensen te behouden.
"De tijd is voorbij dat organisaties blindelings de beste mensen die ze konden vinden aannamen om verdere groei te realiseren. Wij zien een aanpassing naar klassiek personeelsmanagement waarbij de beste talenten aandacht en goede beloning krijgen terwijl non-performers onopvallend worden vervangen door nieuw talent," aldus StepStone. 

Verantwoordelijkheid

70 procent van de respondenten geeft aan dat talentmanagement in de huidige omstandigheden belangrijker wordt. Wie daar binnen de organisatie verantwoordelijk voor wordt geacht, verschilt aanzienlijk per organisatie. 35 procent vindt dit een taak voor HR, 24 procent voor de CEO, 26 procent ziet de afdelings/divisiehoofden als verantwoordelijk en acht procent de lijnmanagers. "HR-verantwoordelijken krijgen op dit moment een ongekende mogelijkheid een leidende rol te nemen. HR kan middelen aanreiken voor het effectief managen van intern en extern talent, waaronder het identificeren van mensen die behouden dienen te worden en mensen waar beter afscheid van kan worden genomen, en het werven van toptalent voor posities die kritisch zijn voor het succes van de organisatie." 

Kansen voor HR

Volgens de analyse van StepStone moet HR in tijden van verwarring rond talentmanagement een leidende rol nemen, dichtbij de CEO. Zo kan een organisatie kapitaliseren op talentstrategie, kosten besparen en het medewerkersbestand optimaliseren. Na jaren van kritiek ten aanzien van de rol van HR - 'niet strategisch genoeg, levert geen strategische bijdrage, begrijpt de business niet' - geeft het huidige economische klimaat HR directeuren goede mogelijkheden om duidelijk zichtbaar van toegevoegde waarde te zijn ten tijde van economische crisis. 

Uitdagingen

Het rapport laat zien dat veel organisaties voor grote uitdagingen staan ten aanzien van het managen van hun personeelsbestand. 63 procent geeft aan geen eenduidige definitie van talentmanagement te hebben binnen de organisatie, 38 procent meent dat toekomstige behoefte aan talent slecht wordt voorzien en 32 procent zegt dat instrumenten als strategische personeelsplanning of opvolgingsplanning niet of slecht toegepast worden. 

Ontwikkelingen

Andere noemenswaardige ontwikkelingen die de komende drie jaar worden verwacht door respondenten zijn
- de noodzaak flexibel werken te faciliteren (58 procent)
- aanwezig talent herplaatsen (36 procent)
- oudere medewerkers aantrekken en houden (33 procent)
- een sterker verband tussen prestaties en beloning (49 procent)

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Kennisontwikkeling IT’ers blijft achter door werkdruk
 VCP: onbegrijpelijk dat werknemers niet vaker vast contract krijgen
 Te weinig perspectief voor werknemer met psychische klachten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Talent ontwikkelen is net tuinonderhoud’ (video)
 Talent blijft onzichtbaar
 Tien tips voor talentmanagement in slechte tijden
 Drie tips om managementtalent te vinden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Succesvol je geld beleggen? Doe het online!
reacties
Shell meest favoriete werkgever in 2018 (1) 
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst (1) 
Gebrek aan digivaardigheid op de werkvloer staat vooruitgang in de weg (3) 
Rente omhoog, lenen wordt duurder (1) 
Europese banken blind voor impact fintechs (1) 
50 procent Nederlanders heeft wel eens collega gedatet (1) 
Werkgever wil rol spelen bij ongezonde levensstijl medewerker  (3) 
top10
Te weinig perspectief voor werknemer met psychische klachten
Tips om uw kantoortuin optimaal te benutten
Pensioenfondsen maken goede start in 2019
Hoe werkt dat eigenlijk, het structureren van ongestructureerde data?
Ontslagen? Liever een baan dichtbij dan hoger loon
De belangrijkste technologietrends voor 2019
Werkzoekenden geloven in meerwaarde van video bij solliciteren
Banken hebben online gegevenstransport onvoldoende beveiligd
Shell meest favoriete werkgever in 2018
Smart home markt groeit tot 1,7 miljard euro
meer top 10