zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Taskforce DeeltijdPlus pleit voor recht op flexibele werktijden

2 maart 2009 - 'Verlof is per definitie tijdelijk, een hulpmiddel in situaties waarin de combinatie van werk en privé in het gedrang komt. Het aanpassen van de verlofregelingen alleen biedt dan ook geen structurele oplossing om arbeid en zorg beter te combineren.'

Dit schrijft Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce DeeltijdPlus in een brief aan minister Donner. Een structurele oplossing ziet de Taskforce onder meer in afspraken over flexibele arbeidstijden, arbeidsduur en arbeidsplaats. De minister heeft de Taskforce gevraagd te reageren op zijn plannen voor verlofregelingen. Prestatie in plaats van aanwezigheid

De Taskforce DeeltijdPlus vindt dat werkgevers - indien het werk het toelaat - flexibiliteit moeten bieden en sturen op prestatie in plaats van op aanwezigheid. Dit bevordert de zelfstandigheid van medewerkers en hun mogelijkheden om hun werk te combineren met eventuele (mantel)zorgtaken. Op den duur kan dit voor werkgevers zelfs tot besparing leiden. Nu neemt een werknemer vaak verlof op om naar de huisarts te gaan of voor een ziek kind te zorgen. Wanneer mensen flexibel hun dag kunnen indelen of thuis kunnen werken, is dit niet langer nodig. 

Overleg

Een voorbeeld in dit verband is Groot-Brittannië. Daar kent men een regeling die mensen in staat stelt flexibel te werken. De regeling heeft betrekking op meer of minder uren werken, zelf werktijden vaststellen, uren berekenen per jaar in plaats van per week, werken in duo-banen en thuiswerken. Dit onder de formule 'right to request, duty to consider'. De werknemer mag een verzoek doen om tot dergelijke afspraken te komen, de werkgever is verplicht dit verzoek in overweging te nemen. De huidige Wet Aanpassing Arbeidsduur maakt het weliswaar mogelijk de arbeidsduur aan te passen, maar daar kan slechts eens per twee jaar aanspraak op worden gemaakt. Dit maakt de wet weinig flexibel voor incidentele aanpassingen. Pia Dijkstra: "Hierdoor kan een onnodige drempel ontstaan om het aantal uren weer naar boven bij te stellen bij zowel werknemer als werkgever. De primaire verantwoordelijkheid voor arbeidstijden ligt bij deze twee partijen. Een wettelijke regeling, zoals de Britse, kan echter ook in Nederland dienen als stok achter de deur." 

Betaald ouderschapsverlof

De Taskforce wil stimuleren dat met name vrouwen meer uren gaan werken. Dit betekent onder meer dat mannen meer zorgtaken op zich moeten nemen. Vanuit dit standpunt adviseert de Taskforce het kabinet om mannen te stimuleren ouderschapsverlof op te nemen. Nu is ouderschapsverlof vaak volledig onbetaald. "Wanneer het ouderschapsverlof voor zowel vrouwen als mannen gedeeltelijk wordt betaald, geeft de overheid een belangrijk signaal: in Nederland vinden we het vanzelfsprekend dat vrouwen en mannen allebei werken en allebei voor hun kinderen en andere familieleden zorgen. Ook werkgevers moeten hier hun verantwoordelijkheid nemen. De gemeente Nijmegen heeft, net als PriceWaterhouseCoopers, een stap in de goede richting gezet. Beide organisaties bieden tien dagen betaald kraamverlof aan hun mannelijke werknemers."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Flexibel werken leidt tot ruzies met het thuisfront
 Resultaatgericht werken moet file bestrijden
 Werkgever wantrouwt thuiswerker nog steeds
 Manager in dubio over flexibele werktijden
 
 
reacties
 
Lin  |   | 
11-04-2010
 | 
22:00 uur
Nou, ik hoop dat ze snel over de brug komen. Ik doe al sinds jaar en dag mijn uiterste best om een thuiswerkplek te krijgen, om zaken in geval van ziekte van mijn kinderen toch gewoon door te kunnen laten gaan. Dat wil mijn werkgever niet, want 'dan ben ik niet te controleren'... alsof ik dat op kantoor ben; het feit dat ik daar zit achter mijn bureau, wil toch niet per definitie zeggen dat ik productief bezig ben?! Ik vind dat echt niet meer van deze tijd!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10