zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer blijft zitten waar die zit

11 mei 2009 - In het eerste kwartaal van 2009 is nog slechts 11,3 procent van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking actief op zoek naar een nieuwe baan. De arbeidsmarktactiviteit komt daarmee op het laagste punt sinds 2003. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group.

In 24 van de 34 sectoren die in het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) worden gemeten, is het aantal actieve baanzoekers gedaald en in slechts zes van de 34 sectoren is het percentage gestegen, waarvan er vijf uit de zakelijke dienstverlening komen. 



Terugval

Van de 34 sectoren die in het AGO worden gemeten, laten de werknemers in 24 branches een terugval zien in arbeidsmarktactiviteit. Een afnemende arbeidsmarktactiviteit bevestigt dat in periodes van laagconjunctuur en recessie de mobiliteit en doorstroom op de arbeidsmarkt stagneert. Werknemers kiezen eerder voor de zekerheid van hun huidige baan dan voor de onzekerheid van een nieuwe baan. In vier sectoren is het aantal mensen dat actief op zoek is naar een baan onveranderd gebleven en in zes sectoren is het percentage actief werkzoekenden toegenomen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2008. Vijf van de zes sectoren hiervan bestaan uit de zakelijke dienstverlening, namelijk advies/consultancy, juridische dienstverlening, uitzendbranche, ICT en overige zakelijke dienstverlening. Alle vijf sectoren waar de recessie duidelijk heeft toegeslagen. De zesde sector betreft de provinciale overheid. 

Actieve werkzoekenden

In het eerste kwartaal van 2009 was 11,3 procent van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking actief op zoek naar een (nieuwe) baan. In het eerste kwartaal van 2008 lag dit percentage op 12,6 procent (het jaargemiddelde van 2008 was 11,9 procent). Met 11,3 procent actieve baanzoekers onder de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking is de arbeidsmarktactiviteit op het laagste punt gekomen dat het AGO tot op heden heeft gemeten, sinds het continu wordt gehouden sinds 2003. Het grootste aantal actieve baanzoekers bevinden zich in de uitzendbureaubranche. In deze sector was ongeveer een derde van haar werknemers actief op zoek naar een baan in het eerste kwartaal van 2009. Een logisch gevolg van de klappen die er op dit moment vallen in deze sector. De sector waar de meeste mensen ‘niet op zoek zijn naar een nieuwe baan’ is de politie. In deze sector is 79 procent niet op zoek naar een baan en slechts 21 procent latent op zoek naar een baan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Angst voor baanverlies leidt tot slapeloze nachten
 55-plusser kan nieuwe baan vergeten
 Nieuwe baan: aannemen of weigeren?
 Elf tips om de recessie te overleven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10