zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

55-plusser kan nieuwe baan vergeten

27 april 2009 - Oudere mensen die werkloos raken hebben 'geen schijn van kans op de Nederlandse arbeidsmarkt'. Het Centraal Planbureau berekende dat de kans voor 55-plussers om een baan te vinden maar drie procent is. Wie ouder is dan 60, heeft nog maar één procent kans. Dat schrijft RTL Z.

De reden waarom vrijwel geen enkele werkgever ouderen aan wil nemen is omdat ze te duur zijn. De doorwerkbonus die de regering onlangs invoerde, is niet effectief. Het CPB spreekt van een ‘perverse herverdeling van arm naar rijk’ omdat het voornamelijk hoger opgeleide, rijkere ouderen zijn die de bonus opstrijken. Ook de flexibilisering van de AOW helpt nauwelijks, concludeert het CPB.


Klik hier om het volledige rapport te lezen.


Bron: RTL Z
 
 Doorsturen   24 reacties  

 

Laatste nieuws

 Investeren in de natuur loont, óók voor de economie
 De impact van datacenters op energie-efficiëntie en de CO2-uitstoot
 Vier manieren om onkostenprocessen te verbeteren in economisch moeilijke tijden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vergrijzing beïnvloedt concurrentiepositie MKB
 Manager moet af van angst voor oudjes
 Ouderen negeren is onnodig en kostbaar
 Hoog salaris prijst babyboomer uit de markt
 
 
reacties
 
Ronald Vermeij  |   | 
27-04-2009
 | 
11:05 uur
Heb u uzelf uw gehele leven rot gewerkt, word u nu afgedankt en uitgek**t door deze maatschappij waar u - uw werkende leven lang - een positieve bijdrage aan geleverd hebt!.

Leuke creative manier van de overheid om niets (meer) aan de vergrijzing te hoeven doen, en zelf buiten direct schot te blijven. Pensioenpot van deze generatie(s) gestructureerd leegroven voor eigen gebruik. Daarnaast deze generatie mensen gewoon laten sterven van de honger door een structureel gebrek aan banen en dus inkomsten te kweken en te cultiveren.

Vreemd he dat het ''criminele gedrag'' van deze oudere generatie aan het stijgen is. Als ze niet stelen redden ze het gewoon niet om rond te komen van de karige uitkeringen.

Komt toch steeds meer die ''oudere generatie wijsheid'' uit
''Wie niet rijk-trouwt, steelt of erft''
''Moet werken tot ie (letterlijk) sterft''

Licht aan de horizon?
Is het misschien een idee om een of meerdere ''politieke partij voor de senioren'' op te richten, desnoods m.b.v. van de Eurposche Unie?.
1. Een groep mensen die zich - belangenloos - gaat inzetten voor alle oudere mensen die ons land hebben wederopgebouwd.
2. Zich inzetten tegen (overheids en bedrijfsleven) leeftijds - discrimintatie
3. Erop toezien (via NMa?) dat de overheid de financiele reserves - bijeengespaard door deze generatie - niet verder vern****.
4. Opheffing van de pensioenwet, zodat de overheid niet meer kan verkwisten van andermans spaarpotjes, en iedereen weer eigenaar word van zijn eigen pensioen,spaar,centen BELASTINGVRIJ!

Zoals het er nu naar uitziet lost de verzorgings-staat op into thin air..
Dus als de seniore (of andere) medemens niet gaat VECHTEN voor haar eigen belangen, kunnen ze een (zeer) schrale oude dag tegemoed zien.
Of ze kunnen - puur om te kunnen voorzien in hun eigen primaire levensonderhoud - vragen of ze in kunnen trekken bij hun eigen kinderen, als ze die hebben.

Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen vanuit Den Haag. Worden de ouderen onder ons nog verder kaalgeplukt? of gaan ze de (politieke) waardering krijgen die ze verdienen.. De wederopbouwers van Holland?
Z. B.  |   | 
27-04-2009
 | 
13:53 uur
Mijn buurman en -vrouw kunnen gewoon niet aan de bak, omdat ze net te oud zijn.
Ik ben zelf 22 jaar dus met mij is er niets aan de hand, maar het is verachtelijk dat de staat zoveel van onze belastingcenten aan ontwikkelingslanden doneert terwijl onze vaders, moeders opa's en oma's op een houtje bijten.

Respect voor de ouderen? In Den Haag? VERGEET het maar!
Ruud Overstegen  |   | 
27-04-2009
 | 
13:57 uur
Ik word elke keer weer onpasselijk van die negatieve berichtgeving. De 50+ers hebben net zoveel kans als anderen. De Telegraaf had er afgelopen weekend ook al zo'n bericht over. Ik ben als re-integratiebureau gespecialiseerd in werkloze 50+ers. In de afgelopen 3 jaar heb ik een slagingspercentage van meer dan 74%. Niets moeilijks aan.

Mijn geheim is dat ik menselijk met die cliënten omga. Het is tenslotte niet niks om op late leeftijd ontslagen te worden. Waarbij die negatieve berichten ook niet goed meewerken.
Het bedrijfsleven heeft echt geen moeite met 50+ers. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan gemotiveerde krachten. En gemotiveerd ben je niet echt als je na 30 jaar werken opeens op straat staat. Zeker niet als UWV je het liefst in een willekeurige baan wil stoppen.
Na een korte Empowerment training is snel het enthousiasme terug en dat straalt ook uit tijdens de sollicitatierondes. Mijn idee is dat ze daardoor met voorrang worden behandeld. De motivatie en een evenwichtig gevoel zorgt voor de rest. En leeftijd speelt dan echt geen rol meer. Tenslotte hebben de wat ouderen wel wat meer levenservaring en inzicht. Zijn vaak stabieler en willen echt wel werken.
Thuis zitten is voor werkloze ouderen nog geen optie. Dat doen we wel als we 67 zijn.
Volgens mij is het beter te kijken wie wel of niet meer gemotiveerd is. En niet de schuld geven aan het bedrijfsleven als ouderen niet snel aan het werk zijn Ik help graag om werkzoekende 50+ers weer hun motivatie weer terug te krijgen.
K  |   | 
27-04-2009
 | 
14:29 uur
Ik ben nog op zoek naar pedagogisch medewerkers (niveau HBO+) met ervaring in de kinderopvang voor een gastouderbureau.
Leeftijd is echt niet van belang, ervaring is belangrijker en een drive voor het belang van kinderen.
Met name 55-plussers worden verzocht te reageren.
B. Erenburg  |   | 
28-04-2009
 | 
21:46 uur
Deze overheid moet alles niet aan het bedrijfsleven overlaten,om ouderen daar te laten werken.
Als je boven de 55 jaar bent kom je bij geen gemeente, provincie,en andere overheidsinstellingen aan de bak,je bent bij het solliciteren al kansloos. Het is toch een schande dat mensen boven de 60 jaar nog moeten solliciteren, wie meent wie hier in Nederland in de maling. Plan Balkenende uitgevoerd door ene de Geus.Vijf jaar geleden konden veel ambtenaren boven de 55 jaar met de VUT, geen sollicitatieplicht, maar wel van onze belasting centen.
jo  |   | 
21-08-2009
 | 
11:11 uur
Eind 2006 kwam ik op straat te staan als boekhoudkundig medewerkster en was 55 jaar, altijd boekhoudkundige arbeid verricht. Het bedrijf heeft door het CWI ontslag verkregen voor nagenoeg alle werknemers. Het bedrijf werd voortgezet onder de zoon.Twee maanden nadien kreeg ik een nekhernia en erge schouderproblemen en artrose.Voor de WIA werd ik goedgekeerd, mijn verdiende uurloon was te laag, deze WIA uitkeringen zijn alleen voor mensen die een hoog uurloon hebben, de 35% wordt dan altijd gehaald. Nu ben ik bijna 57 en het UWV heeft een banenselectie gemaakt voor mij als Electromonteur. Daarvoor hebben ze me ingeschaald bij het UWV. Dit is vlgs het UVW een baan welk voor mij geschikt is en het hoogst uurloon geeft enzo val je buiten de WIA.
Hierdoor worden mensen die altijd gewerkt hebben depressief en wordt het leven een kwelling.
RV  |   | 
21-08-2009
 | 
14:38 uur
@Jo: Zo te lezen heb je wel erg veel werkdruk achter je gelaten sinds je ontslag. Kijk en voel eens hoe je lichaam op deze gebeurtenis heeft gereageerd!

Laat jezelf niet inschalen door het UWV! Wat hun betreft ben je gewoon een kostenpost, een nummer, dat zo gauw mogelijk weer produktief moet zijn voor de maatschappij.
''Wie niet steelt of erf, zal moeten werken tot ie sterft'' is het devies van deze instellingen

Bescherm jezelf en je eigen gezondheid Jo!
Neem ook een (arbeidsrechtelijk) advocaat in de hand en ga op zoek naar je rechten! Laat niet over je heen lopen door deze instanties
Ruud Overstegen  |   | 
21-08-2009
 | 
15:00 uur
@ Jo
Volgens mijn visie is stress om ons heen oorzaak van veel lichamelijke klachten. Daarom besteed ik als re-integratieburo IRO's voor het UWV naast het zoeken van een goede baan meer aandacht aan de persoonlijke emotie. Die emotie zorgt voor een onbalans en ergernis. Zit je namelijk (weer) lekker in je vel is werk vinden niet moeilijk. Zit je in de WW of in de WIA dan heb je recht op een Individueel Reintegratie Overeenkomst (IRO). De werkcoach of arbeidsdeskundige kan jou meer info geven daarover.
Rev.Ef  |   | 
21-08-2009
 | 
20:58 uur
Lieve mensen, laat iedereen maar lekker kletsen over die ouwe zielige 55+ of desnoosds 65+sers.... ik ga al meer dan 17 jaar naar Asia voor simpele beleggingen van niet meer dan zeg maar € 1.000,- per project en in die 17 jaar heb ik nog nooit één cent verloren en heb ik een heerlijk rendement van meer dan 50% netto gehaald uit.... een stukje bijdrage aan het wegwerken van armoede en ongelijkheid in de wereld. Zal ik me dan druk maken over mijn ongelijke behandeling? Nee hoor, ik ben het geklaag zat en ga mijn eigen gangetje wel. Overigens de projecten waarover ik praat zijn sociale projecten van de UEBC, een kleine Internationaal werkende BAPTISTEN kerk in Asia, geleid door Nederlandse predikanten. Zo werk je twee kanten op. De Kerk het geld om het goede werk te doen en ik een stukje extra pensioenopbouw en nog leuk ook om eens te gaan kijken hoe de zaken er voor staan.
jo  |   | 
22-08-2009
 | 
13:03 uur
Is het echt zo makkelijk om 50% rendement te halen van zuur verdiende centen, zoveel geluk heb ik nooit gekend, en ik ken ook niemand die dit geluk ten deel gevallen is. Plus vakanties, om te zien hoe de zaken ervoor staan. Inderdaad heeft het leven dan weer zin, maar veel 55 plussers is dit gegund en blijven nog berooider achter.
Janb  |   | 
25-08-2009
 | 
10:03 uur
Als ik de opmerkingen lees van Ruud heb ik de indruk dat ik iets verkeerd doe. Als 55 plusser lukt het niet passend werk te vinden. Sollicitaties via de krant,vacaturesites en uitzendbureaus hebben geen resultaat. Advertenties in de etalages van uitzendbureaus bestaan voor 80% uit wervende vacatures. Als ik de statistieken bekijk zie ik dat ik niet de enige ben die het niet lukt.
2be  |   | 
15-10-2009
 | 
15:12 uur
Ik sluit mij helemaal aan bij Janb. De opmerkingen van Ruud is een promotie van zijn eigen re-integratiebureau. Jammer dat dit bureau niet gecertificeerd is en niet in het bezit is van het keurmerk Blik op Werk. Er zijn ontelbare re-integratiebureau's die een IRO-traject aanbieden. Echter niemand die echt invloed heeft op de werkgever om een 55+ in dienst te nemen. Het zijn de harde feiten. De werkgevers hebben nog niet in de gaten dat ooit op een dag zij ook een 40+ 50+ zijn en dan vast ook nog heel graag werken. Maar tegen die tijd is het te laat voor ons.
Ruud Overstegen  |   | 
16-10-2009
 | 
11:57 uur
@2be Het zou zomaar zo kunnen dat ik mijn eigen bureau voortrek. Dat is niet mijn strekking. Re-integratiebureaus hebben de plicht om meer dan de helft van de trajecten met goed resultaat af te sluiten. En dat is dus bij alle reintegratiebureau's in Nederland. Dus dat is dus ook zeker zo bij de helft van de mensen boven de 55 jaar. Ze komen echt aan het werk.
jan  |   | 
16-10-2009
 | 
16:46 uur
Er worden zoveel mensen ontslagen, en dan zou re-integratiebureau RUUD, (wat bekend is dat deze 'bureautjes door het UWV gesubsidieerd worden, daarom rijzen ze als paddestoelen uit de grond)mensen die iets mankeren, de een meer als de ander, zomaar aan het werk kunnen helpen. Niemand komt nog in de WIA of ze moeten een groot salaris voorheen genoten hebben. Dus alle normale werkmensen boven de 50-60 jaar met diverse kwalen zal een werkgever eerder aannemen via een re-integratiebureau, terwijl diegene die jonger zijn en ontslagen worden vanwege noem het maar recessie, niet aan bod komen. (steeds meer werklozen)Re-integratiebureau RUUD kan nooit als werkgever gefungeerd hebben, anders werd er anders gesproken.Een werkgever wil alleen maar gezonde mensen. Het zou beter zijn als de subsidie voor deze reintegratiebureaus gespendeerd werd aan de werkgever die mensen aanneemt boven de 50 jaar, dan al die buro's die opgericht worden voor het verkrijgen van subsidie. Of alleen maar de 50-60 plussers als zelfstandige reintegratiebureaus laten fungeren waar mogelijk, dan vloeit de subsidie direct naar waar het wezen moet.
2be  |   | 
18-10-2009
 | 
00:15 uur
Jan, de re-integratiebureaus zijn er voor iedereen. Echter wanneer je recht hebt op een uitkering (dus met of zonder kwalen) dan kan je een zgn. IRO-traject volgen. Het probleem is echter dat niemand de 50+ een garantie kan geven dat hij/zij na het volgen van dit traject ook een baan vindt. Het klopt dat de bureaus als paddestoelen uit de grond komen. Zo'n traject mag €5000.00 kosten. UWV zou eigenlijk deze bureaus pas moeten honoreren nadat zij de cliënt daadwerkelijk aan een baan hebben geholpen.
Op deze wijze wordt het kaf van het koren gescheiden. Mijn inziens heeft een IRO-traject veel meer effect voor de jongere werkloze. Daar heeft omscholing nog baat. Wanneer je een 50+ gaat omscholen zal een werkgever aangeven dat zij enkel iemand met ervaring willen, of een jongere die ''goedkoper'' is en nog makkelijker te kneden is.
Het grootste probleem is en blijft de werkgever die niet gelooft in de rijpere werknemer. Misschien hebben de werkgevers omscholing nodig.
Rene Civile  |   | 
18-10-2009
 | 
10:29 uur
Het is niet voor het eerst dat het CPB met een dergelijke statistiek komt. In 2000 em 2002 werden deze conclusies al door eerdere rapportages naar voren gebracht.

Het flexibiliseren van de AOW heeft dn ook geen enkel effect, te meer omdat het één aan het anders is gerelateerd. Verschillende instanties hebben Donner dit al laten weten en Donner doet net alsof hij de grootste idioot van dit kabinet is.

Hetgeen dit kabinet aan het inzetten is, is volkomen incompetent en impotent omdat het heel terecht is dat de genomen maatregelen alleen maar geld kosten i.p.v. opleveren.

Bos en Donner moeten dit hebben geweten, hebben ze dit niet geweten dan is dit het zoveelste staaltje van incompetentie veroorzaakt door politieke benoemingen en gekonkel. We zullen het maar even niet hebben over wat it de belastingbetaler en het bedrijfsleven integraal aan het kosten is.

Niet alleen mag de belastingbetaler opdraaien voor die mensen die geen enkele kans meer hebben in het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven zelf, heeft vaak erg veel boter op het hoofd. Die markt van 50+ is namelijk een enorm potentieel aan kennis en ervaring.

Dat het bedrijfsleven vind dat deze mensen te duur zouden zijn kan in een enkel individueel geval misschien wel kloppen. Maar voor de meerderheid zijn het alerte, flexibele en ervaren krachten. Dat beteken dat deze regering met dit gegeven aan de slag moet.

Eindelijk eens want de afgelopen op één volgende kabinetten hebben door hopeloze idioterie en incompetentie dit probleem volkomen laten liggen. Donner is slechts af en toe met een hopeloze 'kwinkslag' gekomen die, de feiten achterhalen zijn stellingen weer eens, nergens op zijn gebaseerd, laat staan gezond denkwerk.

Een hele goede oplossing zou zijn een aantal kosten verslindende maatregelen gewoon te schrappen en weer deels terug te stappen naar de 'solidariteitsstaat'. aar was tenslotte niet al teveel mis mee en zaken waren eenvoudig en helder.

De kosten die daarmee gepaard gingen weken feitelijk weinig af van de kosten die we nu zien alleen was zowel werkgever als werknemer beter op elkaar toegerust en genoten enige 'bescherming'.

Dat we met nog een probleem komen te zitten is de leugenachtige handtekening van Balkenende onder het 'verdrag van Lissabon'. Dat betekend name dat bijzondere 'vaak vage' arbeidskrachten de Nederlandse markt mogen overspoelen, zonder dat u en ik als Nederlander daar nog wat van te zeggen hebben. Balkenende en consorten hebben daar nu namelijk voor gezorgd, iets wat de arbeidsmarkt in het geheel niet dient.

Protectionisme en solidariteit is niet verkeerd. Alhoewel Balkenende, Donner, Bos en consorten erg aan zichzelf denken en heel goed voor zichzelf zorgen, tekenen te voorziene problemen zich aan de horizon al af.

Het CPB zit met dit gegeven dichter bij de waarheid dan menigeen vermoe en heeft enorme consequenties voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Het wordt tijd voor een nieuwe revolutie. Deels uit de EU stappen en een stuk protectionisme en socialisme terug in de samenleving.

We willen best betalen voor een stukje zekerheid, zonder dat de EU zich hierin mengt. Wij zijn heel goed in staat uit te maken hoe wij ons land en economie in willen delen. Dat doen we al meer dan 4 a 500 jaar redelijk succesvol.

Deze op een volgende kabinetten hebben goedlopende systemen om zeep geholpen onder de noemer 'vooruitgang' en 'privatisering'. Meer en meer wordt duidelijk wat gevolgen zijn van die trajecten. Tijd dus voor een nieuwe revolte, maar dan weer 'back to the future'.

RC

tea  |   | 
26-10-2009
 | 
09:47 uur
Het zou beter zijn als Minister Bos weer de heer Bos werd. In het bedrijfsleven kan hij zijn competentie wel kwijt. Hier, in een kabinet met CDA danst hij alleen maar naar de pijpen van Balkenende en ''consorten''.Hij wil zo graag meeregeren, dat hij alle partij-ideeen overboord gooit. Zo krijg je geen evenwicht in de politiek. Vreemde ideeen over arbeidsparticipatie (ook voor mede-europeanen en niet-europeanen), verhogen van de AOW-leeftijd!!!! Waar moeten al die vergrijsde mensen straks werken. Geen bedrijf wil ze. Nu wordt er al veel boven de 55 weggesaneerd (er is altijd wel een weg te vinden). Ja, politici en hogere functies in het bedrijfsleven, die lukt het wel bezig te blijven. Men speelt elkander de banen toe. Zolang het idee van ''old boys network'' blijft bestaan, zal hier niet veel verandering in komen. Natuurlijk moet je talent koesteren, maar dat is er in alle lagen van de arbeidsmarkt. Zoek een andere manier om de financiele tekorten aan te vullen (een kleine ww-premie voor werknemers bijv.)en de generatie van babyboomers kan op de normale leeftijd met pensioen. En ga dan eens rustig nadenken over de generatie NIX (ook een woord van niks, of ze niets presteren!). Dan komt er in de toekomst best wel een oplossing. CDA: christelijk in al zijn voegen: denk aan de (oudere) medemens.
Rene Civile  |   | 
26-10-2009
 | 
11:49 uur
@ Tea,

Je stelt het heel terecht. Dit soort 'herren', die ons ten dienste zou moeten staan, hebben het laatste decennium blijk gegeven alleen maar zaken met de monde te kunnen belijden maar geen enkele zuivere competentie te hebben, die zij zichzelf zo graag toedichten.

De consequenties hiervan worden akelig duidelijk. Een Donner die maar wat blaat zonder zich er rekenschap van te geven of de genomen maatregelen ook maar eniog effect ressorteren zal.

Een Bos die op bijzonder verachtelijke wijze belastinggeld als steun ter beschikking stelt aan de daders van de huidige crisis.

Een balkenende die uitmunt in onzichtbaarheid en Nederland heeft verkwanseld aan de EU. Oh ja, hadden we de tweede leugen al vernomen dat hij toch naar Brussel gaat?

Middelkoop die maar niet begrijpen wil dat onze militairen ergens zitten, gebaseerd op een flagrante leugen, een leugen die door hem en consorten verder nog wordt versterkt.

Een Verhage die op volkomen verachtelijke wijze een medeparlementarier heeft laten vallen toen deze een Europese lidstaat op uitnodiging wilde bezoeken.

Een Eurlings met zijn miljarden kostende speelgoedtreintje die, net als de betuwelijn, nooit rendement zal gaan opleveren.

Een Ministerie van integratie met de laatste postbus 51 blamage waar mensen het nederlands niet begrijpen maar waar in Nederlands hen wordt vertelt dat ze Nederlands moeten gaan spreken om te integreren.[?????]

Een Koenders en consorten die maar niet schijnt te willen begrijpen, net als Bos overigens, dat wij een crisis hebben en nog een paar miljoen meer eventjes uitgeven wil.

De lijst van politieke incompetentie is steeds langer aan het worden en de rekening mag, zoals Balkenende blaatte, NIET bij dit kabinet worden gelegd. Nee Tea, je stelt het goed.

Na de 50 hoef je je niet zo heel erg druk meer te maken want de realiteit is dat bedrijven niet zo erg zitten te wachten op deze bijzonder getalenteerde groep mensen met enorm kennis potentieel.

Dit overigens niet als klaagzang maar een zuivere weergave van de realiteit.
Tea  |   | 
26-10-2009
 | 
12:46 uur
Rene, de kritiek van je op onze regering is wel heel erg ongezouten. Op een aantal punten ben ik het (weliswaar wat genuanceerder) met je eens. Maar deze discussie ging over de 50+ werknemer. Misschien moeten we even bij het onderwerp blijven. We kunnen niet alles tegelijkertijd aanpakken c.q. bekritiseren. Want dan komt er nergens iets van terecht. Laat alle politieke EN maatschappelijke instanties die hier iets mee van doen hebben, nu eens wakker worden en het probleem echt proberen op te lossen. Ik ben me ervan bewust dat niet iedereen op zijn wenken bediend kan worden, maar dat er een andere gedachtengang in Den Haag aangezwengeld dient te worden is duidelijk.
We blijven de discussies volgen!!
Rene Civile  |   | 
26-10-2009
 | 
15:56 uur
@ Tea
De discussie gaat weliswaar over de discussie 50+ werknemers maar het probleem gaat veel dieper dan dat natuurlijk. Het gaat met name om het gegeven dat het berijfsleven niet erg veel meer doet met die leeftijds categorie.

Daar kun je natuurlijk van alles van vinden maar de onderliggende oorzaak ligt hem natuurlijk in de kaalslag die we de laatste 20 jaar door de op één volgende kabinetten hebben mogen aanschouwen. Je ontkomt er niet aan dan het probleem breder te trekken namelijk die van de afbraak van het financierings stelsel.

Het roepen dat dit zo is, met ondersteunende percentages, wordt door menig politicus en ambtenaar maar al te makkelijk gedaan en vervolgens gebeurd er niets meer mee. We kennen het probleem, benoemen het en verder?

Ik gaf slechts een kleine opsomming van de stupide incompetentie veroorzaakt door politieke benoemingen. Opzet en genomen maatregelen worden absoluut niet doordacht en zetten geen enkele zoden aan de dijk.

Dat wordt juist door politieke en ambtelijke incompetentie veroorzaakt waar slechts weinigen het over durven te hebben klaarblijkelijk. Dat wat jij 'ongezouten' noemt is meet een heldere weergave van de feiten die juist nu moeten worden benoemd.

Overigens niets nieuws. Ad de Beer en ondergetekende hebben 8 maanden geleden al geroepen wat er zo ongeveer moest gebeuren om de BV Nederland een stuk gezonder te maken maar dan moet je eerst rigoureus huishouden in Den Haag.

Anders blijft het maar 'neuzelen in de marge', iets wat dit kabinet en haar ambtenaren maar klaarblijkelijk al te graag blijken te doen.
Janb  |   | 
27-10-2009
 | 
22:26 uur
Door leeftijdgroepen niet bij het arbeidsproces te betrekken wordt ervoor gezorgd dat ons sociaal stelsel uit balans wordt gebracht. De aow discussie is er een maar kan niet los worden gezien van het feit dat hoe meer mensen niet bij het arbeidsproces worden betrokken hoe minder dekking er voor dit stelsel is en de kosten evenredig zullen stijgen. Beter is te kijken hoe werkgevers kunnen beseffen dat een ieder gebaat is bij het aan het werk houden van zoveel mogelijk werkwillenden.
Gebeurt dit niet dan is de oplossing de aow naar 69 jaar te brengen en zullen er sloppenwijken voor ouderen komen.
J. Gerrits  |   | 
28-10-2009
 | 
17:50 uur
Misschien is het een goede zaak om als 50+ niet steeds met beschuldigende vingers overal heen te wijzen, maar ook hand in eigen boezem te steken.
Aan de ene kant voor de werkgevers: 50+ hebben nog 15-17 jaar van hun werkende leven te gaan - een ruime tijd waar je plezier van kunt hebben. 50+ hebben veel vak- én levenservaring. Ze job-hoppen veel minder dan de jonkies, hoeven geen ouderschapsverlof, zijn gemiddeld niet vaker door ziekte afwezig dan overwerkte 30-ers; veel 50+ zijn inmiddels wat relaxter geworden. Als zij hun kinderen door hun studies heen hebben geholpen, zijn de hoge inkomsten voor deze groep soms ook geen noodzaak meer, waardoor het goed mogelijk is dat minder werken -en euro's- voor 50+ en 60+ bespreekbaar kan zijn (zIJn -parttime- 50+ echt zo veel duurder dan veeleisende 30+?). Deze groep 50+ ís beschikbaar voor de maatschappij.
Aan de andere kant: 50+ kunnen zelf natuurlijk ook initiatieve nemen om -al dan niet nog tijdens hun werkende leven- actief te zorgen dat zij bijgeschoold worden, zodat zij hun competenties up-to-date houden met betrekking tot de behoeften uit de maatschappij (dus niet eigen hobby-behoeften). Door zelf stappen te nemen op bijscholinggebied vergroot de 50+ zijn eigen kansen om te kunnen blijven werken of na ontslag om een nieuwe plek te vinden. Of, zelf te ondernemen. Nederlanders zijn altijd een creatief en ondernemend volkje geweest. Dat is het nog steeds. Ok, we kunnen ook piepen als de beste. Gelukkig sluit het een het ander niet uit. Je kunt én klagen én toch ondernemende stappen zetten.
50+ die niet werken, zijn trouwens ook enorm belangrijk voor sociale activiteiten in onze maatschappij. Ook al is een uitkering geen vetpot, door uitwisseling van spullen en diensten met anderen, kun je ook een absoluut voldaan gevoel hebben dat je niets belangrijks tekort komt.
Ik denk dat de journalisten en uitgevers ook kunnen helpen door in hun publicaties veel meer aandacht te besteden aan de succesvolle werkactiviteiten van de rijpen onder ons. Goed voorbeeld doet goed volgen -zeker als het wat oplevert. Als je kennis kunt nemen van deze succesvolle voorbeelden heb je in ieder geval qua gedachten en keuzes weer meer ijzers in het vuur. En, dat helpt weer om je minder machteloos te voelen. Als je jezelf het gevoel aanmeet dat je mogelijkheden hebt, dan vind je die ook, in welke levensinvulling dan ook -werkend of anders.
Rene Civile  |   | 
28-10-2009
 | 
18:32 uur
Ik wil hier graag even opmerken dat ik niet het idee heb dat er ergens een wijzende vinger naar wordt gestoken. Er word een dilemma aangekaart die, als we Donner moeten snappen en geloven, moet worden aangepakt.

Het is dus zo dat wanneer je de 50 bent gepasseerd, een lading operationele kennis bezit, Donner vind dat je dan rustig eruit kunt worden gezet en dat je dan heel makkelijk weer een baantje krijgt.

Het gaat er hier om dat die operationele kennis al snel zal versnipperen en verouderen en dat dit menselijke kapitaal feitelijk een duur verlies is.

Het is niet zo zeer een discussie maar een constatering waar wij met zijn alleen iets mee moeten. Immers, zoals een criticaster hier stelt, dan kunnen we beter de aow meteen maar opdoeken want daar gaat niemand nog van genieten zoals de Herrn van Den Haag het aan het stellen zijn.
Cath  |   | 
22-07-2011
 | 
10:21 uur
Inderdaad lees ik in bovenstaande stukken nogal wat verkapte reclame. Daar komt bij, zulke burootjes zijn vaak niet te betalen.
Ik ben iets meer dan 35 % arbeidsongeschikt maar kan je garanderen dat dat niet vanwege een rijk inkomen was. Ik verdiende 8,60 per uur, en dan ben je ruim 50.
Inmiddels de 55 grens behaald en dus nu 55+ te noemen. Werk al ruim 2 jaar elders maar met een tijdelijk contract, ook zo'n constructie die ik bizar durf te noemen. Mijn vorige werk (van die vette 8,60 per uur) had die eigenschap ook, 3 x tijdelijk contract en dan hop dr uit. Als komend mrt mn contract verloopt moet ik maar weer afwachten, en dat zou stimulerend moeten werken? In het begin heb ik me compleet omgeschoold en op alles gestort wat met deze sector te maken heeft (zorg) maar na ruim 2 jaar heb je nog steeds geen garantie. En van die 350 euro WIA ga je het ook niet echt redden, en (zo las ik ergens) dan is dat echt wEl het probleem die mijn grenzen bepaalt. Ik heb 15 jaar een eigen bedrijfje gehad, de uitvinding ZZP was nog niet gedaan, maar vanwege leeftijd dachten man en ik, hij wat minder, ik een vaste baan en zo samen rustig wat ouder worden. Tijdens die sollicitatie procedure van mij overleed hij totaal out of the blue ... ik had geen andere keus dan die 8,60 te accepteren .... hoezo je hebt als oudere kansen ........ je wordt gewoon in hoeken gemanipuleerd waar niemand in hoort te komen.
En als welk buro dan ook mij (gratis!!) zegt dat het aan mijn instelling ligt en niet die van de werkgevers, daar wil ik nog wel eens even hartig mee babbelen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers
Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
Cyberschaamte volgens specialisten digitale security woord van het jaar
Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
meer top 10