zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf tips voor een ethisch sollicitatiegesprek

6 mei 2009 - Een baan zoeken is niet makkelijk in deze dagen, nu de concurrentie van schoolverlaters en ontslagen mensen moordend is. Maar ook nu loont het om u aan uw principes te houden. En zijn sollicitatietips meer dan welkom. Deze zijn afkomstig van Bruce Weinstein, The Ethics Guy.

De meeste sollicitatietips zijn geschreven vanuit psychologisch of juridisch oogpunt. Volgens Weinstein moet u echter ook de ethische kant niet vergeten. U kunt liegen op uw CV, uw resultaten overdrijven of beweren dat u goed in iets bent terwijl u er niks van bakt. Maar is dat slim? Is het het echt waard om uzelf te verloochenen voor een baan? En wat gebeurt er als ze ontdekken dat u gelogen heeft om een baan te bemachtigen? Maar ook als u compleet eerlijk bent, loopt u het risico de boot te missen. Veel mensen vergeten namelijk dat het sollicitatiegesprek helemaal niet over hen gaat, maar vooral over wat u de onderneming te bieden heeft. met dit alles in gedachten, komt Weinstein met vijf richtlijnen voor uw volgende sollicitatiegesprek:1. Richt u met name op wat u de onderneming te bieden hebt
De meeste sollicitanten hebben het vooral over de voordelen die een baan voor hen heeft. Niet doen: benadruk in plaats daarvan vooral wat u de werkgever te bieden hebt. 

2. Wees eerlijk

De meeste mensen zijn slechte leugenaars, en dat is maar goed ook. Stelt de recruiter u een vraag waarop u het antwoord niet weet, geef dat dan liever toe dan iets te verzinnen. Ook liegen op uw CV is een grote fout, niet omdat de waarheid altijd aan het licht komt, maar omdat het gewoon fout is. 

3. Zeg liever niets dan iets stoms

Zet uzelf niet voor schut. Zeg liever niets dan iets stoms, onnozels of naïefs. Weet u niet zeker hoe iets zal vallen, zeg dan liever niets. Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor. 

4. Kraak uw vorige werkgever niet af
Vaak vraagt de potentiële werkgever waarom u uw vorige baan vaarwel gezegd hebt of waarom u van baan wilt veranderen. Is dat omdat u niet op kon schieten met uw baas, dan kunt u beter zeggen dat u en uw leidinggevende een andere visie hadden, dan dat het de slechtste baas was die u ooit gehad hebt. Uit nooit persoonlijke kritiek, want het zegt veel over u en kan een reden voor afwijzing zijn. Onthoud bovendien dat het zakenwereldje klein is en de kans groot dat uw potentiële baas uw vorige kent. 

5. Ken uzelf

Voor u zelfs maar een sollicitatiebrief schrijft, is het zinvol eens goed naar uzelf te kijken en te bedenken wat u echt wilt. Als u bij wilt dragen aan het succes van een onderneming, moet u eerst weten wat u zelf wilt bereiken en of de onderneming daarbij kan helpen. U gaat er tenslotte heel wat tijd en energie in steken. Wees dus niet alleen eerlijk tegen uw toekomstige werkgever, maar ook tegen uzelf.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 In zeven stappen naar een effectief sollicitatiegesprek
 Nederlander ziet sollicitatiegesprek als flirt
 Tien dingen die u niet moet dragen tijdens een sollicitatie
 Heeft recruiter voorkeur voor 'gelijke'?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10