zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Crisis verhoogt glazen plafond in financiële wereld

17 april 2009 - Ze hebben nog steeds de reputatie bastions van mannelijke arrogantie te zijn, maar in feite zijn er de laatste jaren steeds meer vrouwen op hoge posities bij banken terecht gekomen. Dievooruitgang kan echter wel eens teniet gedaan worden nu er nog steeds massaal ontslagen vallen in de financiële sector.

Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers onder 1.000 werkenden (vooral vrouwen in de financiële sector) in Europa, Amerika en Australië blijkt namelijk dat vooral vrouwen de recessie en dreigend ontslag aangrijpen om eens goed na te denken over wat ze nu eigenlijk willen in hun carrière. Vaak komen ze vervolgens tot de conclusie dat ze er geen zin meer in hebben en liever voor zichzelf beginnen. De onderzoekers waarschuwen dat deze trend op de lange termijn de progressie van vrouwen in de financiële wereld wel eens teniet kan doen en het glazen plafond moeilijker te doorbreken maakt voor toekomstige generaties. Zes van de tien ondervraagde mensen delen die mening. Bijna driekwart vindt dat de recessie vrouwen die toch al twijfelen over hun carrière de kans biedt om voor zichzelf te beginnen. Bijna de helft denkt dat vrouwen zich weer vooral gaan richten op een carrière in de publieke en sociale sector. 



Negatieve invloed
De onderzoekers concluderen dat korte termijn beslissingen met betrekking tot opleiding, ontwikkeling en ontslagen de ontwikkeling van vooral vrouwen negatief zal beïnvloeden zodra de economie weer aantrekt. Sarah Churchman, directeur van de afdeling Diversiteit van PwC: "Het is niet zo vreemd dat voroal vrouwen voor zichzelf gaan beginnen tijdens een recessie en nieuwe kansen zien. De keerzijde is echter dat het de gelijkschakeling van vrouwen in het bedrijfsleven ondermijnt en daar kunnen vrouwen nog generaties lang last van hebben. De financiële wereld is en blijft een waardevolle wereld voor leidinggevenden. Door er nu voor te zorgen dat vrouwelijke managers bewaard blijven, zorg je ervoor dat vrouwen ook na het herstel door kunnen stromen naar de top." 

Langer werken
Gevraagd naar hoe de manier van werken zich de komende drie jaar zal ontwikkelen, overheerst een negatieve stemming onder de ondervraagden. De meesten zijn bang voor een terugkeer van het presenteïsme. Twaalf procent denkt dat er weer langer gewerkt zal moeten worden en tien procent voorspelt dat financiële onzekerheid ertoe zal leiden dat meer mensen zullen wachten met het krijgen van kinderen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dertien factoren die vrouwen belemmeren op weg naar de top
 Crisis maakt glazen plafond nog dikker
 Glazen plafond is extra hard voor vrouwelijke accountant
 Vrouwen lopen niet tegen glazen plafond aan maar verdwalen in glazen doolhof
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10