zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen krijgen riskantere leidinggevende posities dan mannen

Mannelijke manager krijgt de makkelijke baan met grote kans op succes

11 juni 2007 - Het glazen plafond bestaat nog steeds, al hebben meer vrouwen dan ooit een hogere managementpositie. Hoe vergaat het de vrouwen die door het glazen plafond weten te breken? Minder goed dan hun mannelijke collega's, blijkt uit onderzoek van de Britse psycholoog Alex Haslam (University of Exeter).

Hij heeft een nieuw verschijnsel ontdekt: het 'glazen klif'. Vrouwen komen opmerkelijk vaak in leidinggevende posities terecht die veel moeilijker en riskanter zijn dan de posities waar mannen in worden benoemd.

Moeilijke functie gaat naar vrouw


Mannelijke managers krijgen vaker de makkelijke, 'veilige' leidinggevende banen, vrouwelijke managers krijgen vaker de zware, precaire banen met een grote kans op falen. Dit effect is aantoonbaar in de praktijk, maar ook experimentele studies bevestigen dat het zo gaat: als een man en een vrouw even goed gekwalificeerd en even geschikt zijn voor een functie, kiezen respondenten in overgrote meerderheid voor de vrouw als de functie wordt omschreven als moeilijk en riskant.

Informeel netwerk
Hoe komt het dat vrouwen in die riskante functies terechtkomen? Je zou zeggen dat het vertrouwen in vrouwen en in hun competentie blijkbaar groter is, maar de oorzaak ligt volgens de onderzoekers ergens anders. Vrouwen maken vaak geen deel uit van het informele netwerk binnen de organisatie - het old (school)boy network. Daardoor krijgen vrouwen minder sociale 'bescherming' en steun en gaan de lastige banen vaker naar hen. Het gevolg van het glazen-klifmechanisme is dat vrouwen in managementposities vaker last hebben van stress en dat vrouwen vaker uit senior-managementposities stappen.


Bron: Kluwermanagement.nl
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer el wit  |   | 
11-06-2007
 | 
07:38 uur
De grote afwezige in de it artikel is natuurlijk de vraag: "..en hoe presteren vrouwen dan in zulke posities..?"
mevrouw yvonne versteeg  |   | 
11-06-2007
 | 
08:06 uur
Zou het soms ook zo kunnen zijn dat vrouwen voor de inhoud en de uitdaging kiezen en het risico erbij nemen??
Of te wel zijn vrouwen heldhaftiger????
Ik vraag de laatste tijd vaak aan mensen: welke manager vind jij een held in jouw organisatie. Ten eerste is die vraag voorveel mensen lastig te beantwoorden en ten tweede komen er opmerkelijk veel vrouwen naar voren. Dat kan aan mij liggen of aan wie ik het vraag. Ik hoor graag andere geluiden! zie ook www.ruimtevoorhelden.nl
mevrouw m roelofsen  |   | 
12-06-2007
 | 
16:23 uur
soms word ik een beetje moe van het gedoe over vrouw of man zijn. Ik vind het als vrouw zijnde niet interessant om te weten of anderen een glazen plafond ervaren ja of nee. Zo is er denk ik altijd wel een groep te noemen die bepaalde overeenkomsten heeft en daardoor bepaalde beperkingen kent. Een onderzoek naar haarkleur en functie zou ik persoonlijk interessanter vinden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10