zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Generatie Y voelt zich ver verheven boven de rest

1 mei 2009 - Zelfs tijdens het dieptepunt van een recessie, kunnen mensen kwaad worden dat hun talenten over het hoofd gezien worden en vinden dat ze een promotie of salarisverhoging verdienen. Dat blijkt met name te gelden voor Generatie Y.

Uit onderzoek van de University of New Hampshire komt opnieuw naar voren dat Generatie Y zich bevoorrecht voelt en vindt dat ze recht heeft op een voorkeursbehandeling, ook als deze gevoelens nergens op gebaseerd zijn. Voor degenen die gruwelen van deze arrogante houding, is er echter troost. Zo lopen mensen die zich beter voelen dan anderen meer kans om in conflicten te belanden en daardoor hun eigen carrière te saboteren. De onderzoekers ontdekten dat mensen die vinden dat ze recht hebben op een voorkeursbehandeling vaker de eer van andermans werk opeisen en eerder geneigd zijn anderen de schuld geven van hun fouten. Dergelijke mensen zijn over het algemeen minder gelukkig in hun baan en belanden vaker in conflicten, vooral met hun leidinggevenden. Volgens onderzoeker Paul Harvey zie je dit vooral bij leden van Generatie Y. "Managers rapporteren een hoop problemen die voortkomen uit een dergelijke houding. Vooral omdat deze werknemers onrealistische verwachtingen hebben en niet tegen negatieve kritiek kunnen. Ze hebben vaak een hoge eigendunk en hebben een hekel aan taken waar geen waardering en beloning tegenover staan." 



Egoïsme
Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat Generatie Y bekritiseerd wordt vanwege haar houding ten opzichte van werken, en sommigen stellen dat het helemaal niet nieuw is maar dat al die managers uit Generatie X, simpelweg vergeten zijn dat ze net zo waren op die leeftijd. De onderzoekers ontdekten ook dat de ‘egoïstische’ handelswijze van de jongeren vooral voorkomt in omgevingen waar verschillende belangen om voorrang strijden. Om te voorkomen dat een collega de eer gaat strijken, gaan mensen vastleggen wie wat gedaan heeft en wie dus verantwoordelijk is voor het resultaat. "Onthoud echter dat iedereen zich wel in meer of mindere mate schuldig maakt aan zelfverheerlijking, ook u," stelt Harvey. "Wees dan ook compleet eerlijk tegenover uzelf voor u een ander de schuld geeft van een probleem of de credits in ontvangst neemt voor een goed resultaat." 

Narcisme
Verder stelt Harvey dat deze hele zelfverheerlijkingskwestie wel eens een rol kan hebben gespeeld bij de recente bedrijfsschandalen. Je bevoorrecht voelen is immers een component van narcisme. Narcisten vinden dat ze recht hebben op een bepaalde mate van respect en beloningen en ze zullen alles in het werk stellen om die te krijgen. "Het is voor mensen die zo denken bijzonder frustrerend als hun verwachtingen niet uitkomen. Dan voelen ze zich verraden en zullen ze nergens voor terugdeinzen om datgene te krijgen waar ze vinden dat ze recht op hebben. Dat kan betekenen dat ze met cijfers en resultaten gaan sjoemelen om een hogere bonus binnen te slepen. Dergelijk gedrag heeft veel van de huidige problemen veroorzaakt." 

Testvraag

Harvey raadt managers aan om het onmogelijk te maken om met de veren van andermans werk te gaan pronken. Ze zouden daarom persoonlijk bij moeten houden wie van hun medewerkers wat doet. Ook zouden ze iedereen in de organisatie duidelijk moeten maken wie waarvoor verantwoordelijk is. Verder adviseert hij al tijdens de sollicitatie te testen of een kandidaat vindt dat hij/zij bevoorrecht is. Vraag bijvoorbeeld of hij zich superieur voelt aan collega’s of klasgenoten en waarom. Antwoordt de kandidaat ‘ja’ op het eerste deel van de vraag maar kan hij niet beargumenteren waarom hij zich verheven voelt, pas dan op.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Respectvolle manager bindt iedere generatie
 Recessieles voor Generatie Y
 Generatie Y blijft werkgever hoofdbrekens bezorgen
 Generatie Y weigert concessies te doen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10