zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topmanager denkt er weer aan mensen aan te nemen

24 april 2009 - Economen en politici zijn nog niet overtuigd, maar directeuren en managers lijken er steeds zekerder van te zijn dat het dieptepunt van de recessie voorbij is. Uit onderzoek van Watson Wyatt blijkt dan ook dat de ergste ontslagen en bezuinigingen op personeelskosten voorbij zijn.

Tweederde van de 141 ondervraagde ondernemingen is niet van plan verdere personeelsstoppen of reorganisaties door te voeren. De helft is niet van plan nog meer mensen te ontslaan en negen van de tien hebben geen salarisverlagingen in de planning staan. Driekwart is zelfs niet meer voornemens salarissen te bevriezen. 



Vooruit kijken
Dit komt natuurlijk deels omdat de pijnlijkste maatregelen al uitgevoerd zijn. Een kwart heeft al afdelingen gesloten, een vijfde heeft werktijdverkorting ingevoerd en zeventien procent heeft werknemers met verplicht verlof gestuurd. In februari wilde de helft van de ondernemingen nog bezuinigen, nu is dat percentage met de helft gedaald. Bedrijven beginnen weer vooruit te kijken en beseffen dat verdere bezuinigingen en ontslagen niet in hun voordeel zullen werken zodra de economie aantrekt. De meeste bedrijven blijven nog wel de hand op de knip houden als het gaat om zakenreizen en opleidingen. 

Groeiend vertrouwen
Het groeiende optimisme in het bedrijfsleven blijkt ook uit onderzoek van Vistage onder 2.000 CEO’s. het vertrouwen onder hen dat het einde van de recessie in zicht is groeide naar 60,6 procent. Dat is met name te danken aan de verwachting dat de economische omstandigheden verbeteren. Dachten vorig jaar nog zes van de tien ondernemingen dat de economie zou verslechteren, nu is dat nog maar iets meer dan een vijfde. Wel denken de meeste ondervraagde CEO’s dat er nog meer bezuinigingen nodig zijn en dat er een nieuwe strategie moet komen om de kans op een succesvol herstel te vergroten. Veel CEO’s vinden nieuwe manieren om hun onderneming te laten groeien en 41 procent heeft zijn leiderschapsstijl aangepast om meer vertrouwen uit te stralen. De post-recessie CEOzal zich nederiger op moeten stellen en niet alleen in, maar ook aan het bedrijf moeten werken. Zeven van de tien zeggen dat ze de salarissen komend jaar niet gaan verlagen en bovendien geen medewerkers meer te zullen ontslaan, maar wellicht zelfs weer mensen aan te nemen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Is het begin van het einde in zicht?
 Is het einde van de ontslaggolf in zicht?
 Manager optimistisch over duur en gevolgen recessie
 CEO is ongekend optimistisch
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10