zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Is het einde van de ontslaggolf in zicht?

2 maart 2009 - Het aantal massaontslagen is met meer dan de helft gestegen vorige maand. Het goede nieuws is echter dat het erop lijkt dat werkgevers nu klaar zijn met het hakken en snijden en er vanaf nu minder mensen hun baan kwijtraken.

Uit onderzoek van Watson Wyatt komt naar voren dat, behalve als de economie nog veel slechter wordt de komende maanden, het einde van de ontslaggolf in zicht is. De helft van de ondervraagde 245 ondernemingen heeft inmiddels ontslagen doorgevoerd, maar slechts dertien procent is dat het komende jaar nog van plan. Goed nieuws voor werknemers, maar zeker niet het einde van de misère. Het geeft met name aan hoeveel moeite bedrijven doen kosten te besparen, zonder in hun – al uitgedunde – personeelsbestand te gaan snijden. Bedrijven accepteren dat deze recessie nog wel even zal duren en zien onder ogen dat ze niet kunnen blijven ontslaan om te overleven. Vandaar dat de focus nu verschuift naar het bevriezen van salarissen, werktijdverkorting en besparen op opleidingen. Ook wordt er steeds meer bezuinigd op aanvullende pensioenen en zakenreizen. 



Optimisme

De uitdaging voor managers is om al deze maatregelen door te voeren zonder dat de moraal en de productiviteit eronder leidt, niet in de laatste plaats die van henzelf. Uit onderzoek van Sirota Survey Intelligence vorige maand bleek al dat betrokken en optimistische managers en leidinggevenden essentieel zijn om door de recessie te komen. Zijn zij dat niet, dan is de kans drie keer zo groot dat ze hun medewerkers meesleuren in een negatieve spiraal en twaalf procent groter dat werknemers uit zichzelf hun biezen pakken. Het Chartered Institute of Personnel and Development en Acas kwamen vorige week met richtlijnen voor werkgevers en managers om hun medewerkers door een recessie te leiden. Het belangrijkste is om naar de lange termijn te kijken wanneer bezuinigingen doorgevoerd moeten worden, zo innovatief mogelijk te zijn en ontslagen zoveel mogelijk te voorkomen. Ook in moeilijke tijden, als er meer stress en spanning op de werkvloer leeft, moeten mensen zo goed mogelijk geleid worden om hun betrokkenheid, welzijn en productiviteit te handhaven. Daarbij is het van belang dat bedrijven strategieën ontwikkelen om mensen te behouden, op een manie die hen motiveert zonder het publiek tegen zich in het harnas te jagen of de wet te overtreden. 

Begeleiding

De onderzoekers van Watson Wyatt keken ook naar de mate van begeleiding en steun voor werknemers die te horen krijgen dat ze niet langer nodig zijn. Het blijkt dat er minder voor deze groep gedaan wordt dan de ondernemingen van plan waren voordat de recessie toesloeg en dat bijna zeven van de tien bedrijven hun budgetten hiervoor verlaagd hebben. Drie van de tien komen vertrekkende medewerkers tegemoet met loondoorbetaling, een kostenvergoeding of hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan. De meeste ondervraagde bedrijven verwachten dat ze tenminste tot het eind van dit jaar last zullen hebben van een verminderde omzet, en meer dan de helft voorspelt dat er dit jaar en begin volgend jaar nog meer bezuinigingen doorgevoerd moeten worden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beste werknemer is als eerste weg
 Rustig aan doen is nieuwe uitdaging voor managers
 Vijf tips om de overlevenden van een ontslagronde te motiveren
 Bedrijven misbruiken kredietcrisis om ontslagen door te voeren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10