zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vacatureaanbod daalt

15 april 2009 - Het vacatureaanbod in Nederland blijft dalen. Dat blijkt uit de Monster Employment Index. Wel varieert het beeld tussen de sectoren. De sectoren administratie, HR en financiële dienstverlening lieten een scherpe daling van het vacatureaanbod zien. Voor hospitality & toerisme, onderzoek & ontwikkeling en de gezondheidszorg steeg de Index.

"Het dalen van de arbeidsmarkt in verscheidene sectoren komt voort uit een periode waarin de economie krimpt, het consumentenvertrouwen daalt en bedrijven proberen stabiliteit te waarborgen met de huidige bezetting", aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Ondanks het gebrek aan vertrouwen ligt de werkloosheid nog altijd lager dan een jaar geleden en zijn er in een aantal sectoren veel vacatures beschikbaar zoals in hospitality & toerisme en de gezondheidszorg." 



Dalende maar ook stijgende sectoren

De administratieve sector liet met 25 punten de grootste afname van de werkgelegenheid zien, gevolgd door HR (-achttien). Ook voor de financiële dienstverlening, marketing, PR & media, transport & logistiek en sales nam het vacatureaanbod aanzienlijk af. Vijf sectoren vertoonden in maart een stijging van de Index. Binnen hospitality & toerisme nam het vacatureaanbod met dertien punten het sterkst toe, een indicatie dat de voorbereidingen op het vakantieseizoen zijn opgestart. Ook in de sectoren onderzoek & ontwikkeling, landbouw en visserij, de gezondheidszorg en de publieke sector steeg de Index. 

Stijging in vier provincies

In Zeeland, Groningen, Friesland en Drenthe steeg de Index de afgelopen maand. Voor Zeeland, dat op jaarbasis het vacatureaanbod het minste zag afnemen, nam het aanbod in de financiële dienstverlening en IT toe. Het vacatureaanbod in Noord-Brabant daalde in maart met twaalf punten het sterkst. Met name in de techniek, productie en bouw nam de Index af. Ook Utrecht liet met elf punten een flinke daling van de Index zien, vooral binnen de techniek, administratieve sector, financiële dienstverlening en sales. In Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland daalde de Index in maart met negen punten. 

Ook Europa stijgt én daalt

De Europese Index daalde in maart met drie punten naar 112. Een aantal landen lieten een stijging van het vacatureaanbod zien. In Italië steeg de Index met elf punten het sterkst. En ook België en Frankrijk lieten een toename van het aantal vacatures zien. Net als in Nederland daalde de Index in Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis vraagt om verkooptalent
 Manager ziet door vele CV’s de beste kandidaat niet meer
 De zeven grootse fouten die u kunt maken in crisistijd
 Afgestudeerde wacht nog even met werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10