zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Afgestudeerde wacht nog even met werken

17 februari 2009 - Nog een paar maanden en de laatstejaars studenten studeren af. Maar wat dan? Nu banen steeds schaarser worden, gaan veel starters linea recta terug naar de collegebanken of vertrekken ze voor een reis om de wereld. In de hoop dat alles er minder somber uitziet als ze terug komen.

De Britse Association of Graduate Recruiters schetste afgelopen week wel een erg triest beeld voor pas afgestudeerden. Het aantal vacatures voor starters daalt voor het eerst sinds 2003, vooral in de financiële sector. Daar komt bij dat de starterssalarissen waarschijnlijk jarenlang bevroren zullen worden of zelfs flink dalen, zoals in de financiële wereld. Vacaturestops
Uit cijfers van Monster bleek vorige week al een flinke daling van het aantal openstaande vacatures, met name op het gebied van milieu, architectuur, bouw, techniek, HR en administratie. Het Chartered Institute of Personnel and Development stelde vervolgens dat jongeren en pas afgestudeerden het meest lijden onder deze recessie. In tegenstelling tot vorige recessies, waarin ouderen vaak het eerst ontslagen werden, kiezen bedrijven nu vooral voor behoud van kennis en ervaring – niet in de laatste plaats omdat oudere werknemers al eens een economische dip mee hebben gemaakt. Tegen deze achtergrond is het niet verwonderlijk dat pas afgestudeerden wanhopig naar manieren zoeken om het onvermijdelijke uit te stellen. Universiteiten en hogescholen melden een sterke toename van het aantal aanmeldingen voor aanvullende opleidingen. Hetzelfde geldt voor bemiddelaars van (vakantie)banen in het buitenland. 

Voorbereiding
Afgestudeerden die toch het risico willen nemen na de zomer, raadt Carl Gilleard, CEO van AGR aan om zich nog beter voor te bereiden op een sollicitaties dan ze normaalgesproken zouden doen. "Ken de branche en de werkgever door en door voor je het gesprek ingaat. En vind je niet meteen je droombaan, neem dan tijdelijk genoegen met een iets mindere."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Starters komen er niet in
 Zes manieren om te reageren op arbeidsmarktschaarste
 Korte termijn denken overheerst weer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10