zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CFO: ‘Dieptepunt recessie voorbij’

6 maart 2009 - Het vertrouwen in de economie onder CFO's blijft laag, maar het keerpunt lijkt te zijn bereikt. Desalniettemin zal de weg naar economisch herstel lang en pijnlijk zijn. CFO's verwachten in 2009 fors te moeten snijden in personeel en investeringen en voorzien ook een sterke daling van de winsten.

Ze voorspellen dat de recessie nog zeker tot het einde van dit jaar zal duren. De eerste tekenen van herstel zullen op z'n vroegst in de eerste helft van 2010 te zien zijn. Dit zijn enkele uitkomsten van de wereldwijde CFO Survey van het eerste kwartaal van 2009, dat door de Universiteit van Tilburg, Duke University en CFO Magazine wordt uitgevoerd. 



Herstel komt er aan

"De resultaten van dit kwartaal geven reden tot optimisme", stelt Kees Koedijk, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg en grondlegger van de Europese tak van dit wereldwijde onderzoek. "Economisch herstel zal zeker nog op zich laten wachten, maar de financieel directeuren lijken aan te geven dat we het ergste hebben gehad." Hoewel de meerderheid van de CFO's pessimistisch blijft, stijgt het aantal optimisten. CFO's in de Verenigde Staten en Azië geven dezelfde signalen. De meerderheid van de financieel directeuren wereldwijd gelooft dat hun economie pas in 2010 zal gaan herstellen. Volgens de Europese CFO's zal de recessie gemiddeld nog zestien maanden duren. 65 procent denkt dat het herstel in 2010 zal inzetten, veertien procent denkt pas in 2011 of later. Hun collega's in de VS en Azië zijn iets minder pessimistisch: zij verwachten dat de recessie nog respectievelijk veertien en dertien maanden zal duren. 

Meer ontslagen

Werkgelegenheid, winsten en kapitaaluitgaven zullen naar verwachting dramatisch dalen het komende jaar in Europa en de VS. 54 procent van de Europese bedrijven zal het komende jaar mensen gaan ontslaan. Deze bedrijven zullen gemiddeld acht procent van hun personeel ontslaan - dit bovenop de ontslagen die de afgelopen maanden al zijn gevallen. Bovendien zal het merendeel van de bedrijven geen nieuwe mensen aannemen en zal er worden gesneden in salarissen. 

Winstdaling
Europese CFO's voorzien dat hun winsten gemiddeld met elf procent zullen dalen. In de VS is dat zelfs 22 procent. Ook zullen Europese bedrijven naar verwachting tien procent minder uitgeven, Amerikaanse bedrijven veertien procent. De grootste bron van zorg van de CFO's zijn lage consumentenvraag en de opgedroogde kredietmarkten. Ongeveer de helft van de CFO's in Europa zegt dat hun bedrijf last heeft van de kredietcrisis, tegenover éénderde een jaar geleden. 60 procent geeft aan dat de kosten van krediet hoger zijn geworden en dat ze moeilijker krediet kunnen krijgen. Bijna 80 procent maakt zich zorgen over de gezondheid van de financiële instellingen waarmee hun bedrijf zaken doet. 

Geen vertrouwen in de overheid

De meerderheid van de chief financial officers in Europa en de VS zegt geen vertrouwen te hebben in de financiële steunmaatregelen van de overheid. Minder dan de helft van de Europese CFO's denkt dat de maatregelen daadwerkelijk effect zullen hebben, een kleine groep denkt zelfs dat ze negatief zullen uitpakken. In de VS verwacht zelfs 32 procent van de CFO's dat de economie zal verslechteren door Obama's herstelplannen. In China daarentegen gelooft 80 procent van de CFO's dat de financiële steun van de overheid een positief effect heeft op de economie. Ook over het economisch herstel zijn ze veel optimistischer dan hun collega's in Europa en de VS. Bijna de helft van de Aziatische CFO's gelooft dat het economisch herstel nog dit jaar zal inzetten.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager optimistisch over duur en gevolgen recessie
 Wederzijds vertrouwen essentieel om recessie te overleven
 CFO ziet grote kansen in crisis
 Twaalf tips om kosten te besparen
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
6-03-2009
 | 
07:42 uur
Eindelijk een keer een beetje positief nieuws.
Opvallend is dat de CFO's aangeven dat het vertrouwen in de overheid laag is. Gisteren las ik een artikel dat deze stelling bevestigde. De recessie is een kwestie van vertrouwen. Opvallend was dat de onderzoekers hadden ontdekt dat het met name gaat om het vertrouwen in de overheid, wat ook weer niet zo vreemd is als we zien met welke maatregelen onze overheid denkt de problemen te kunnen oplossen.
Misschien dat het toch een goed idee is om Scheringa de plaats van Bos te laten innemen, of anders het management van de RABO bank wat meer invloed te laten hebben op het beleid.
Zelf ben ik eventueel ook beschikbaar als minister van sociale innovatie. Die Balkenendenorm, och, je kunt er van leven toch?
Youri Carma  |   | 
6-03-2009
 | 
16:46 uur
Keer punt bereikt? Waar halen deze mensen hun verstand vandaan? Dit is dezelfde groep die nog onlangs riep dat midden 2009 de economie weer zou herstellen. Volstrekte lariekoek. Ik stel voor aan deze mensen om eens echt het onderwerp nader te bestuderen.

- Binnen een half jaar knalt de dollar eruit!
- De olie blijft nog zeker 1-2 jaar laag.
- Binnen 9 maanden hyperinflatie.

Ik spreek U over een jaar en dan zult U zien dat ik gelijk heb gehad.

(Disclaimer: Tot nu toe zijn al mijn voorspellingen wel uitgekomen)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10