zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander ziet volop carrièrekansen in crisis

10 maart 2009 - Hoger opgeleiden in Europa grijpen de economische crisis aan om hun carrière een impuls te geven. 40 procent is er van overtuigd dat de crisis een goede kans biedt om te groeien. 28 procent is niet bang dat zij hun baan zullen verliezen, al denken ze wel dat de crisis een negatief effect zal hebben op hun positie.

Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Stepstone onder 15.772 werknemers uit acht landen. Wanneer Europese vergelijkingen worden getrokken, blijken de Nederlandse hoger opgeleiden de minste angst te kennen. Met slechts vijftien procent zijn zij weinig onder de indruk van de huidige recessie. Dit in tegenstelling tot het Europees gemiddelde, waar 32 procent angst heeft hun baan te verliezen. Nederlanders ruiken nu zelfs kansen: 50 procent denkt dat de crisis de volgende stap in hun carrière kan betekenen. Hiermee is Nederland een goede tweede op Europees niveau: Frankrijk behaalt met 54 procent de hoogste positie. 



Ambitie en veerkracht
StepStone country manager Gijs Bos: "Op het moment heerst een recessie in de Europese economie. Nederlandse hoger opgeleiden proberen ondanks of juist dankzij de crisis een volgende stap te maken in hun carrière. Zij laten zich niet niet zo snel uit het veld slaan en willen zich juist bewijzen in deze economisch moeilijke tijden. Dit is goed nieuws voor de Nederlandse bedrijven. Zij profiteren van de ambities en veerkracht van onze hoger opgeleiden."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bonussen salesmedewerkers lijden niet onder crisis
 Crisis weerhoudt Nederlander er niet van om te solliciteren
 Zeven tips om te solliciteren tijdens een recessie
 'Werk genoeg, ondanks recessie'
 
 
reacties
 
Ton van Houten  |   | 
10-03-2009
 | 
08:23 uur
Normaal gesproken heb ik het niet zo op 'betrouwbaarheid' van onderzoeken die in opdracht van commerciële partijen worden uitgevoerd. Nu mag ook wel eens gezegd worden dat het goed is om te lezen dat (na onderzoek) de Nederlandse hoger opgeleiden de 'mentaliteit' hebben om in mindere tijden juist dankzij de crisis een volgende stap te maken in hun carrière. Laten we er met zijn allen wel voor waken dat zij niet zoals de 2 voorgaande generaties veranderen in 'ordinaire zakkenvullers' die wet en regelgeving of normen en waarden aan hun laars lappen. Als een ieder, hoger opgeleide, ook zijn of haar 'maatschappelijke' verantwoordelijkheid neemt, heb ik veel vertrouwen in de toekomst van de Nederlandse economie en in het bijzonder in de hoger opgeleiden die momenteel in zichzelf investeren door kennis en ervaring op te doen. Laten we zuinig op deze kostbare individuen en kennis zijn. Bedrijven en overheden adviseer ik om vooral te blijven investeren in deze unieke groep mensen en wat vaker naar ze 'luisteren'.
A  |   | 
10-03-2009
 | 
09:21 uur
In mijn ogen schetst dit artikel deels een slechte zelfkennis van de hoger opgeleiden. Blijkbaar gaat men er klakkeloos van uit, dat een hoge opleiding garandeert dat je van onschatbare waarde bent voor een bedrijf. Natuurlijk is de kans dan groter, maar een opleiding is niet het enige dat een goede werknemer tot een goede werknemer maakt. Zolang er nog hoger opgeleide managers zijn die het principe hanteren dat een goede werknemer die onder hen staat een bedreiging kan vormen en daarop zijn aannamebeleid baseert, is het zelfvertrouwen niet zo groot. Zijdelings verwijs ik nog naar het andere artikel van vandaag over de inbreng van HR bij ontslag: ervaring leert dat HR (hoe goed ook getraind)ook bij de aanname van nieuw personeel geen doorslaggevende stem in het parool heeft. En zo blijft het bedrijfsleven ook door toedoen van deze hoger opgeleiden met name op de lagere niveaus achter de feiten aanlopen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10