zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders positiever over werk

24 februari 2009 - Nederlandse werknemers waren in 2008 op een groot aantal thema's lichtelijk positiever over hun werk dan in 2007. Dat blijkt uit onderzoek van Towers Perrin onder 60.592 werknemers uit 68 grote bedrijven in Nederland.

"De betrokkenheid bij het werk is dan ook gestegen. Zo geloven werknemers meer in de doelstellingen en waarden van de onderneming, is de emotionele betrokkenheid gegroeid en zet men zich meer dan voorheen in om de organisatie succesvol te laten zijn. Toch denken iets meer werknemers dan in 2007 er serieus over de organisatie te verlaten.", aldus onderzoeker Jeff Boudens. 



Dagelijkse praktijk
Medewerkers zijn positiever geworden over het functioneren van de organisatie en over onderwerpen die dichterbij de dagelijkse werkervaring liggen: de waardering voor diversiteit, de ervaren reputatie van de organisatie wanneer het gaat om de kwaliteit van de diensten die zij verlenen, openheid om bestaande manieren van werking ter discussie te stellen en het feit dat managementbeslissingen en gedrag in lijn zijn met gedragscodes van de onderneming. Wat de werkervaringen betreft zijn werknemers vooral tevreden over de gelegenheid om hun vaardigheden/mogelijkheden in hun baan te gebruiken, het feit dat er meer en regelmatiger werkoverleg plaatsvindt en het feit dat leidinggevenden beter zijn geworden in het informeren van medewerkers over zaken die hen aangaan. Negatieve uitschieters zijn te zien wanneer het gaat om het geven van richting aan de organisatie: toekomstvisie, duidelijke doelstellingen en prioriteiten stellen behoren tot de grote dalers. 

Uitdaging

Suzanne Jungjohann, partner bij Towers Perrin: "Medewerkers zijn positiever over hun organisatie en voelen zich meer betrokken. Daarentegen neemt de loyaliteit af. Een verklaring daarvoor kan zijn dat men een duidelijke toekomstvisie van het topmanagement mist. De huidige economische situatie dwingt juist tot het maken van scherpe strategische keuzes. Tegelijkertijd hoeft het juist op dit moment niet slecht te zijn wanneer meer medewerkers de organisatie willen verlaten. Ondernemingen zullen nu namelijk meer onderscheid gaan maken tussen hoog en matig presterende medewerkers. De uitdaging is om de meest waardevolle en betrokken medewerkers voor de onderneming te behouden en tegelijkertijd de toegenomen waardering van medewerkers voor communicatie, transparantie en overleg niet te verkwanselen nu de broekriem moet worden aangetrokken."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Slecht nieuws overheerst, maar manager is positief
 Werknemers tevreden over werklocatie
 Zeven stappen om nog beter te communiceren met uw medewerkers
 Vijf manieren om een negatieve sfeer om te buigen naar een positieve
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10