zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager maakt zich niet druk om crisis

22 januari 2009 - 2009 wordt een moeilijk jaar. 40 procent van de managers verwacht dat de financiële resultaten dalen. Een logisch gevolg van het feit dat 46 procent denkt dat de markt waarin zij actief zijn krimpt. Toch ligt de manager daar niet wakker van. Dat blijkt uit onderzoek van Management Team.

Er is voldoende ruimte voor noodzakelijke investeringen, maar iets extra's zit er niet in, zegt ruim 70 procent van de managers. Heroverweeg deze financiële strategie, adviseert Jeroen Kuper, senior adviseur bij The Bridge business innovators. "Internationale concurrentie, de war on talent en het frustreren van een eindelijk goed lopend innovatieproces dwingen bedrijven om niet te bezuinigen op de set aan innovatietrajecten. De organisatie die dat toch doet, valt ten prooi tijdens de eerste fusie- en overnamegolf na de recessie." 



Topje van de ijsberg

Volgens 28 procent van de komen de échte economische problemen pas in 2010 . Toch is het belangrijk om positief te blijven. Van de managers doet 64 procent dat ook, zij zien vooral kansen voor 2009. Die zijn er ook volop volgens Guido Thys. "Bedrijven komen nu in de problemen door het dalende consumentenvertrouwen. Het is een massapsychose geworden. We moeten stoppen met het een crisis te noemen, want juist daarmee praten we elkaar de put in." 

Slecht nieuws

Ruim de helft van de managers verwacht dat er niets verandert in hun personeelsbestand: geen ontslagen, maar ook geen nieuwe werknemers. Ruim een kwart denkt dat het personeelbestand, vooral door natuurlijk verloop, krimpt. Opvallend is dat 42 procent denkt dat slechtnieuwsgesprekken onvermijdelijk zijn in 2009. 60 procent denkt bovendien dat vacatures nog net zo lastig te vervullen zijn als in 2008.


Bron: Management Team
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Topmanager twijfelt aan eigen crisistalent
 Slecht nieuws overheerst, maar manager is positief
 Goede manager herken je pas echt in slechte tijden
 Manager merkt gevolgen kredietcrisis
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
22-01-2009
 | 
07:19 uur
Inderdaad, stop met praten in termen van crisis en recessie. Juist het pessimisme versterkt zichzelf. Straal vertrouwen uit naar de toekomst en besef dat in die toekomst de mensen die NU werken, keihard nodig zijn.Besef dat vanaf 2010 de babyboomers vertrekken en anticipeer daar nu op.
Hoe? Door op het envelopje te klikken stuurt u mij rechtstreeks een mailtje.
René Civile  |   | 
25-01-2009
 | 
10:30 uur
Ik kan niet anders dan het met Ad eens zijn. Ik signaleer iets wat ik persoonlijk veel ernstiger vind, een veel ernstiger probleem. Namelijk het probleem genaamd 'Vertrouwen'.

Wat is hier feitelijk aan de hand? De financiele sector, daar is het immers mee begonnen, hebben decennia lang miljarden binnen geharkt van de consument. Vele 'schimmige' en 'non-transparante' spaar en hypotheek producten werden op genante wijze door deze wereld zichzelf toegeeigend.

Zelfs een verordonering van politici de 'kosten' inzichtelijk te maken is gebleken dat geen enkele financiele instelling aan deze sommatie ook maar in enig fatsoen heeft kunnen/willen voldoen. Het is op geen enkele manier te becijferen voor hoeveel de banken en verzekeringsmaatschappijen hun consumenten hebben 'opgelicht'.

Na flinke debacles, malversatie en incompetentie heeft de finaciele sector plots miljarden verliezen geleden. De situatie werd zo ernstig dat Bos, hier in Nederland, vond bij te moeten springen. Met miljarden garantie en investeringen werden banken en instellingen ondersteund.

De rekening hiervoor, want het is tenslotte belasting geld van u, mij en het bedrijfsleven, wordt bij de volgende generaties neergelegd. De rentedaling wordt, bijzonder arrogant en onbeschoft, niet direct één op één doorberekend aan diezelfde consument door de banken. Geen enkele bank bied ook maar één maal oprecht excuses aan.

Geen enkele politieke functionaris bedankt de belastingbetaler ook formeel voor het bijspringen. Neen, men roert de trom en slaat zichzelf trots op de borst. Het wordt zelfs erger.

De tekorten moeten uiteindelijk worden aangevuld. Dat zal door u, mij en het bedrijfsleven uiteindelijk moeten worden opgebracht, links of rechts om. Erger is het nog dat het diezelfde financiele instellingen zijn die nu roepen nog scherper naar hypotheek aanvragen en leningen te gaan kijken.

Dit gaat ten koste van de mogelijkheden van e voor het MKB en menig consument. Het gaat ook ten koste van menig vervolg daarin zoals de huizenmarkt en de verkoop en verstrekking van hypotheken.

Het wordt tijd dat Bos, Balkenende, Rouvoet en al die 'grootse' politici de belastingbetaler eens werkelijk bedankt voor de inspanning die zij nu aan het leveren is. Dat de banken weer in het gareel worden gebracht en misschien zelfs wel onder verscherpt staats toezicht.

De belastingbetalers, u, ik en het bedrijfsleven heeft hier namelijk recht op. Als er namelijk wantrouwen op zijn plaats is dan is het wel de wantrouwen op politieke incompetentie en wantrouwen t.a.v.de inhaligheid van de financiele sector.

Als dit in ere is hersteld is er weinig werkelijk aan de hand. Het zijn namelijk niet zozeer de banken die verliezen maar u en ik als consument en belasting betaler. Ik kijk met vertrouwen de toekomst zelfs tegemoet. U zou dat ook moeten doen en dit gegeven de eerst komende verkiezingen eens als criterium mee moeten nemen.

Misschien dat u nu een stuk anders tegen Bos en de zijnen aankijkt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10