zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topmanager twijfelt aan eigen crisistalent

21 januari 2009 - Eén op de drie topmanagers (CEO’s en andere leden van de Raad van Bestuur) heeft weinig vertrouwen in de eigen plannen om hun bedrijf door de economische crisis te loodsen. 40 procent twijfelt of de eigen organisatie de juiste plannen heeft om de huidige economische crisis het hoofd te bieden.

Dit blijkt uit een onderzoek van Booz & Company onder 828 senior managers wereldwijd. Maar liefst 46 procent van de respondenten is sceptisch of de managers binnen het bedrijf over de juiste leiderschapskwaliteiten beschikken om de maatregelen binnen de organisatie door te voeren. Desondanks denkt 54 procent dat hun bedrijf sterker uit de crisis zal komen. 



Groeikansen

In het onderzoek zegt 75 procent van de ondervraagden dat hun organisatie financieel gezond is en geen steun van de overheid nodig heeft. Dertien procent geeft aan dat het bedrijf er financieel zwak voorstaat. Een derde van de ondervraagde bedrijven kiest echter niet voor de juiste strategie passend bij hun financiële situatie. Van de bedrijven die aangeven dat ze financieel gezond zijn, richt een kwart zich niet of onvoldoende op het benutten van groeikansen middels expansie in opkomende markten, overname van bedrijven en investeren in nieuwe producten en talent. Het merendeel van de bedrijven die in financiële nood verkeren, 65 procent, focust zich tegen de verwachting in niet op de liquiditeitspositie door de verkoop van activa of het zeker stellen van externe financiering. In plaats daarvan houden zij zich bezig met groei of hebben ze nog geen maatregelen genomen. 

Optimistisch

Ondanks twijfels over de plannen en het leiderschap binnen de organisatie om het bedrijf door de crisis te loodsen, verwacht 54 procent van de respondenten dat hun bedrijf sterker uit de crisis zal komen. Slechts twintig procent verwacht dat hun bedrijf er na deze crisis minder goed zal voorstaan.. Deze verwachting wordt overal ter wereld in alle branches gedeeld, al zijn bedrijven in de opkomende markten met 59 procent het meest optimistisch, vergeleken met 52 procent in West Europa en 53 procent in Noord-Amerika. 

Duurzame projecten

40 procent verwacht dat groene en andere duurzame initiatieven aanzienlijke vertraging zullen oplopen door verslechterde economische omstandigheden. Opvallend is dat dit vooral wordt beaamd in de transportsector (51 procent) en energiebranche (47 procent), branches waarvan de initiatieven de grootste impact hebben op het welzijn.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Roddels negeren is niet slim
 CFO ziet grote kansen in crisis
 Manager massaal aan drank en coke
 Tien tips voor talentmanagement in crisistijd
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
21-01-2009
 | 
08:01 uur
Geen recessie, maar progressie!
Dat zou het motto moeten zijn, geen gezeur, angst of twijfel.
Juist nu is het belangrijk om vooruit te kijken en te anticiperen op de echte crisis die eraan komt, de employment crisis.
R. Civile  |   | 
21-01-2009
 | 
14:10 uur
Ik sta weer helemaal achter je Ad. ;O)
Je hebt gelijk. Ze moeten eigenlijk niet zo zeuren maar gewoon datgene doen dat ze onder andere omstandigheden ook zouden doen.

Even een pas op de plaats. Perspectief en strategie aanpassen naar een veranderde situatie en dan tegelijkertijd weer door. Hoe langer je gaat zitten nadenken hoe meer je in een donkere glazen stolp gaat zitten.

Ja we hebben een 'kinkje' in de grote kabel maar we hoeven het allemaal niet te overdrijven. Zeker niet in Nederland waar we nog aanzienlijke hoeveelheden talent te kort komen op tal van plaatsen.

Hoe langer we recessie ons aan laten praten des te eerder zal het werkelijkheid worden. De selffulfillng prophecy. Ik kan er geukkig weinig mee. Wat jij Ad?

RC
Ad de Beer  |   | 
21-01-2009
 | 
15:39 uur
De recessie?
ik heb niet voor niets www.ikdoenietmeermetderecessie.nl geopend.
Ik daag ieder bedrijf uit om samen met mij een scenario en strategie voor de toekomst te maken. Nu zeuren, klagen en depressief doen zorgt er alleen maar voor dat je over twee jaar pas echt in de problemen komt.
Wie nu reageert zal straks oogsten!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10