zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kantoorruimtes stromen leeg

14 augustus 2008 - Waarom hebben we eigenlijk nog een kantoor nodig? Die vraag stellen steeds meer organisaties zich. Helemaal nu uit onderzoek van O2 blijkt dat bijna de helft van de kleine Britse bedrijven niet meer werkt vanuit een officieel kantoorgebouw, maar vanuit huis.

Eén op de tien ondervraagde ondernemingen heeft dit jaar de huur van het kantoorpand niet verlengd en tweederde denkt daar serieus over na. Het is dus niet verrassend dat uit ander onderzoek blijkt dat er steeds meer kantoorruimte leeg komt te staan. 



Besparing

Van de ondernemingen die niet vanuit een kantoor werken, heeft een kwart wel een kantoorruimte ter beschikking maar wordt er toch voornamelijk vanuit huis gewerkt. Eén op de vijf heeft het pand inmiddels helemaal opgezegd. De reden is niet verrassend: door de kredietcrisis zijn bedrijven gedwongen te snijden in de kosten en de huur sneuvelt dan vrij snel. Verder is het zo dat ondernemers in onzekere tijden niet staan te springen om langdurige huurverplichtingen aan te gaan. Ook de behoefte aan flexibele werktijden, minder in de file staan en betere technologische en mobiele mogelijkheden spelen een rol. 

Betrokken

Geld besparen is overigens nog het minste van alle voordelen die bereikt kunnen worden met flexibel werken. Toen Strategi Search & Selection opgericht werd, waren de eigenaren vastberaden om een zaak neer te zetten die niet gebaseerd was op presenteïsme. Ze wisten uit ervaring dat lange uren op kantoor niet garant staan voor productiviteit en baantevredenheid – en ook dat een dergelijke bedrijfscultuur niet aantrekkelijk is voor werkende moeders. Dus besloten ze hun personeel zelf te laten bepalen waar en wanneer ze werken. En dit ook steeds aan te kunnen passen aan wisselende (privé) omstandigheden. Het resultaat: zeer loyale en betrokken werknemers, weinig personeelsverloop en substantiële groei. 

Communicatie troef

Maar hoe zit het dan met de informele gesprekken bij de koffieautomaat of tijdens de lunch? Voor Strategi Search & Selection geldt: communicatie, communicatie, communicatie. Alle consultants hebben dagelijks contact via telefoon en e-mail en voeren regelmatig videoconferenties. Iedereen wordt continu op de hoogte gebracht van belangrijke informatie en ontwikkelingen. Om dit concept te laten werken heb je natuurlijk wel een bepaald soort mensen nodig. Individuen die zichzelf kunnen motiveren, gedreven en slim zijn. Ook moeten ze hard willen werken. Vaak gaat het dus om wat oudere werknemers die minder behoefte hebben aan sociaal contact en referentiekaders dan jongeren, die vaak liever op kantoor werken.
Mensen die flexibel werken, blijken ook zeker niet minder te werken. In feite moet er zelfs goed opgelet worden of ze niet teveel uren maken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lawaai en kantoorklimaat leiden werknemer het meest af
 Tien gouden regels voor telewerken
 Is een kantoor eigenlijk nog wel nodig?
 Is de toekomst virtueel?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10