zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Arbeidsmarkt lijdt onder economische onzekerheid

13 augustus 2008 - De daling van het vacatureaanbod duurt voort. Voor de derde achtereenvolgende maand is de vraag naar personeel afgenomen. Dit blijkt uit de maandelijkse Monster Employment Index. De Index daalde in juli met negen punten naar 194 en staat nu zelfs drie punten lager dan een jaar geleden.

"De sterke daling duidt op een verdere afname in het werkgeversvertrouwen in Nederland," zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Er lijkt een omslagpunt bereikt waarbij de economische onzekerheid nu echt voelbaar wordt op de arbeidsmarkt." Sectoren

De afname van het aantal online vacatures was in bijna alle sectoren merkbaar en was het sterkst in de sector onderzoek & ontwikkeling. Hier daalde de Index met 50 punten naar 136 en staat hij 62 punten onder het niveau van vorig jaar. Ook de sectoren marketing/pr/media (-25), gezondheidszorg (-22), human resources (-22) en administratie (-19) daalden flink. Voor de human resources betekende het de vierde achtereenvolgende afname van de Index. Alleen de sectoren financiële dienstverlening (+4), telecommunicatie (+4) en productie/industrie (+2) lieten een lichte stijging zien. 

Utrecht en Zeeland

Utrecht en Zeeland onttrokken zich aan de dalende trend van juli. In Utrecht steeg de Index zelfs met vijftien punten en ook Zeeland deed het met een stijging van negen punten goed. In Utrecht waren het met name de sectoren financiële dienstverlening, bouw, productie en telecommunicatie die voor een toename van de Index zorgden. De Index van Utrecht staat tien punten hoger dan een jaar geleden. Begin deze maand maakte onderzoeksbureau Ecorys al bekend dat de stad Utrecht de economische groeistad van West-Europa is. In de overige provincies nam het online vacatureaanbod af. 

Europese Index

De Europese Index steeg wel, zij het slechts met één punt. Vooral Duitsland was met een stijging van tien punten verantwoordelijk voor deze toename. Ook Italië steeg in juli, met vier punten. De overige landen daalden, waarbij Zweden met negentien punten de grootste daling liet zien. België (-4), Groot-Brittannië (-3) en Frankrijk (-2) daalden licht.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie arbeidsmarkttrends voor 2008
 Arbeidsmarkttekort bevordert internationale mobiliteit
 Zes manieren om te reageren op arbeidsmarktschaarste
 Arbeidsmarkt nog lang niet afgekoeld
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
13-08-2008
 | 
10:19 uur
Misschien wordt het tijd dat dit kabinet eens een besluit gaat nemem dat de economie stimuleert.
de 69 belastingverhogingen die uit de koker van Bos zijn ontsproten zijn niet echt goed geweest voor de economie en de werkgelegenheid. Dat de inflatie in ons land lager is dan elders is geen gevolg van het beleid van deze regering, maar meer het gevolg van het beleid van de vorige regering. Dus laat Bos daar maar niet al te trots op zijn.
Alle loze kreten over het creeëren van banen worden ook dit keer door de realiteit achterhaald.
Dus, doe wat aan het ontslagrecht. Verbeter de koopkracht. Minder geld naar het buitenland en tot slot, geacht kabinet, geef toe dat je gefaald hebt en hou de eer aan jezelf.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10