zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes manieren om te reageren op arbeidsmarktschaarste

8 april 2008 - Het is een gunstige periode voor hoogopgeleide starters. Het vast inkomen van HBO- en WO-starters op de arbeidsmarkt is in de afgelopen twee jaar met meer dan tien procent gestegen. Het starterssalaris hangt samen met het werkloosheidsniveau, dat nu juist sterk gedaald is.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Hay Group Salaris Update. Starterssalarissen zijn fors gestegen de afgelopen twee jaar: gemiddeld van vijf procent, terwijl de salarissen in 2005 en in 2004 voor beginnende werknemers juist iets waren gedaald. Volgens recente voorspellingen van het CPB zal de spanning op de arbeidsmarkt alleen maar toenemen, aangezien het werkeloosheidspeil dit jaar op vier procent uitkomt, en daarmee onder de evenwichtswerkeloosheid van vijf procent komt te liggen. Vissen in een droge vijver

Om de spanning op de arbeidsmarkt te verlichten streeft de overheid er naar de arbeidsparticipatie te verhogen, naar tachtig procent in 2016. "Dit gaat de regering nooit redden als werkgevers in dezelfde vijver blijven vissen," licht Bart Godthelp, Manager Operations bij Hay Group toe. "Bedrijven richten zich nog teveel op jonge, hoogopgeleide autochtone mannen, terwijl het potentieel onder vrouwen, ouderen en allochtonen deels onbenut blijft." 

Minder groei

De Nederlandse economie zal in 2008 en 2009 een afname in groei laten zien. "De werkeloosheid kan hierdoor de komende jaren wel iets toenemen, maar daarmee zal de spanning op de arbeidsmarkt nog niet afnemen," licht Godthelp toe. "Het blijft voorlopig een gunstig moment voor hoogopgeleide starters om de arbeidsmarkt op te komen."

De zes meest gebruikte schaarstemaatregelen
Driekwart van de werkgevers die meededen aan het onderzoek, geeft aan dat de schaarste over de gehele linie (niet alleen voor starters) verder is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De meest gebruikte maatregelen
zijn:
1. Meer tijd en geld investeren in werving (53 procent)
2. Inhuren van extern personeel (48 procent)
3. Efficiënter inrichten van interne werkprocessen (44 procent)
4. Aanbieden van extra opleidingsmogelijkheden (42 procent)
5. Toekennen van een aanbrengpremie (40 procent)
6. Hoger indelen in de salarisschaal (37 procent) 

Opleiding

"De opleidingsbudgetten worden steeds hoger en we zien ook een toenemende trend in het inzetten hiervan," aldus Godthelp. "Werknemers geven al langere tijd aan dat ze zich willen blijven ontwikkelen. Gelukkig luisteren werkgevers hier steeds meer naar, en in het bijzonder naar starters. Organisaties die hier niet op inspelen lopen een groot risico de kans om het aantrekken en behouden van starters te missen." 

Uitzonderingen
Daarnaast maken de ondernemingen uit het onderzoek steeds vaker een uitzondering op het beloningsbeleid. Dat wordt dan niet over de hele linie gedaan, maar voor een beperkt aantal functies. Godthelp: "Het is verstandig om waar mogelijk lange termijn oplossingen in te zetten voor het behouden of aantrekken van mensen, waar beloning een onderdeel van uitmaakt." 

Vooral veel financiële vacatures

Finance & Accounting vacatures worden net als vorig jaar het moeilijkst vervuld: 46 procent van de aan de survey deelnemende bedrijven spreekt van schaarste. Daarnaast is er vooral sprake van personeelsschaarste in ICT (31 procent) en in engineering (29 procent) functies

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Top vijf arbeidsmarkttrends voor 2008
 Krappe arbeidsmarkt leidt tot meer prestatieloon
 Krappe arbeidsmarkt vereist andere manier van werken
 Positief bedrijfsimago essentieel in tijden van schaarste
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10