zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander werkt onder meest flexibele omstandigheden

16 juli 2008 - Nederlandse werkgevers zijn het meest flexibel ter wereld. Bijna negen van de tien bieden flexibele werkregelingen. De Nederlandse werknemers hebben bovendien minder last van stress dan hun collega’s in andere landen en lijken tevreden met hun huidige situatie.

64 procent van de Nederlandse werkgevers biedt flexibele werktijden aan en 37 procent staat het toe om van huis uit te werken. Wereldwijd mag slechts zo’n 21 procent van de werknemers thuis werken. Nederland is ook koploper op het gebied van ‘ingedikte werkweken’: 32 procent van de bedrijven gaat hiermee akkoord. Bij onze zuiderburen bestaat dit fenomeen slechts bij zo’n acht procent van de bedrijven. In Japan heeft men de minst flexibele werkgevers: in 65 procent van de bedrijven is geen flexibiliteit mogelijk. Onderzoek

De conclusies komen uit de Workplace Survey Spring 2008 van financieel werving en selectiebureau Robert Half Finance & Accounting. Het onderzoek is gehouden in zeventien landen onder 3.708 HR en Finance Managers. 

Werkdruk
Toch betekent deze flexibele houding van werkgevers niet dat de werkdruk niet toeneemt. Maar liefst tweederde van de Nederlandse werknemers geeft aan dat het aantal gewerkte uren het afgelopen jaar is toegenomen door zaken als de toename van de hoeveelheid werk (31 procent), bedrijfsgroei (zestien procent) en het tekort aan personeel (zes procent). Wereldwijd geeft eveneens 67 procent van de ondervraagden aan dat de werkdruk is toegenomen. De toegenomen werkdruk levert echter niet meer stress op. Ruim een derde van de respondenten heeft hier nog nooit last van gehad (35 procent), ruim een kwart zegt dat werkgerelateerde stress bij hun wel eens voorkomt en 25 procent dat ze geleerd hebben om stress te vermijden. 

Oorzaken van stress

De belangrijkste veroorzaker van stress is een grotere verantwoordelijkheid. Dit wordt door 23 procent van de respondenten genoemd. Een op de vijf geeft de baas de schuld en nog eens twintig procent wijt de stress aan te weinig personeel. Slechts één procent van de mensen zegt dat de stress veroorzaakt wordt doordat ze het niet naar hun zin hebben op het werk. 

Vakantieplannen

Het merendeel van de Nederlanders gebruikt niet al zijn vrije dagen. Zo’n 57 procent van de Nederlanders (wereldwijd 55 procent) houdt vakantiedagen over aan het einde van het jaar. En bijna de helft (48 procent) wijst erop dat er teveel werk ligt om alle dagen te kunnen opmaken. Opvallend genoeg zegt twaalf procent van de Nederlanders dat ze meer vrije dagen hebben dan ze kunnen opmaken. Degenen die wel al hun dagen opmaken doen dit met name omdat ze het belangrijk vinden om vakantie te nemen (61 procent). De rest neemt al hun dagen op omdat ze deze niet of nauwelijks kunnen meenemen naar het volgend jaar. 

Balans

Tot slot geeft ruim driekwart van de ondervraagde Nederlandse HR en Finance Managers aan dat ze niet minder salaris willen in ruil voor een baan met een betere werk/leven verhouding. Dit is een bevestiging dat zij eigenlijk best heel tevreden zijn met hun huidige werkgever en functie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mobiel werken must voor Europeanen
 Flexibel werken, hogere productiviteit
 Mobiele mogelijkheden voorwaarde om mensen te behouden
 Goede balans werk-privé bepaalt succes bedrijf
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10