zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Baanverlies wordt steeds reëler

11 juli 2008 - Er gaan steeds meer banen verloren nu de kredietcrisis, prijsstijgingen en algehele economische neergang doordringen in het dagelijkse leven van managers en werknemers. Dit blijkt uit een hele serie onderzoeken en aankondigingen in zowel Europa als Amerika.

The Conference Board signaleert bijvoorbeeld een duidelijke daling in het aantal vacatures in juni en juli en voorspelt voor de komende maanden nog minder banen. Ook de Recruitment and Employment Confederation en KPMG stellen vast dat het aantal vaste banen dealt en het aantal tijdelijke banen slechts mondjesmaat toeneemt. 



Banenverlies

Het verlies aan banen is al langere tijd merkbaar in de financiële wereld, maar nu kondigen ook andere bedrijven zoals Siemens, General Motors, Chrysler, Starbucks en American Airlines aan dat ze in hun werknemersbestand gaan snijden. Uit cijfers van het Britse Chartered Management Institute komt naar voren dat er sinds 2001 bovendien niet zoveel managementposities verloren zijn gegaan als nu. "De meeste experts waarschuwen voor een nog grotere ineenstorting van de arbeidsmarkt," zegt een sombere Gad Levanon, econoom bij The Conference Board. KPMG-directeur Alan Nolan: "Veel werkgevers lijken zich inmiddels neer te leggen bij het onvermijdelijke: ze moeten kosten besparen door mensen te ontslaan aangezien hun bedrijf niet zo hard groeit als ze verwacht hadden." 

Vrijwillig ontslag

Mick Calvert, hoofd van de afdeling Financiële Planning van Watson Wyatt stelt dat werkgevers financiële steun en advies moeten bieden aan degenen voor wie ontslag dreigt. De complexiteit van veel ontslagregelingen in combinatie met andere arbeidsvoorwaarden (met name pensioenregelingen) leidt er toe dat veel mensen die gevraagd wordt vrijwillig ontslag te nemen niet in kunnen schatten wat de financiële voor- en nadelen daarvan zijn. Goede voorlichting kan voorkomen dat mensen – vooral ouderen - ondanks alles blijven zitten terwijl vrijwillig opstappen soms zo slecht nog niet is. Bovendien komen bedrijven zo op een goede manier van hun personeelsoverschot af, zonder dat hun goede naam in gevaar komt.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kredietcrisis heeft weerslag op Europese banen
 Talentcrisis net zo riskant als kredietcrisis
 Kredietcrisis heeft domino-effect
 Dreigende recessie: gaat de bezem gaat door het personeelsbestand?
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
11-07-2008
 | 
08:14 uur
En daar gaan we dan.
De kredietcrisis geven we maar de schuld, maar Nederland heeft, denk ik, meer last van een falende regering. De enige besluiten die dit kabinet heeft kunnen maken waren 48 (!) belastingverhogingen. En ja, dat voelen we in de knip, dan gaan we minder besteden.........
Bedrijven gaan dus (ook vaak in paniek) reageren en gaan downsizen.
Ben benieuwd met wat voor sussende woorden Bos nu weer komt, maar dat hij alleen maar uit zijn nek ....
Alle mooie beloftes over banen en zo gaan in rook op.
Wanneer komt Nederland eens in opstand tegen dit waardeloze kabinet?
Carel M. W.  |   | 
11-07-2008
 | 
10:49 uur
Natuurlijk wordt banenverlies reeler. Het is elke keer hetzelfde liedje: bij hoogconjunctuur denkt alles en iedereen dat deze omstandigheid eindeloos zal voortduren. Komt er dan weer een daling in de conjunctuur, dan is paniek weer de leidsman.

Banen bestaan bij de gratie van een succesvol opererend bedrijf en daar zit hem de kneep. Bedrijven in NL zijn helaas te weinig innovatief en onvoldoende in staat om andere wegen in te slaan. Altijd wordt weer gekozen voor (massa)ontslagen, waar verbeterde, nieuwe, aansprekende baanbrekende producten en diensten minstens zo vaak een antwoord zijn. In een door mij uitgevoerd onderzoek blijkt dat 70% (!) van de bedrijven een dikke onvoldoende scoort op innovatie (producten/diensten/customer value) en beweeglijkheid (organisatie en bezetting aanpassen aan onstandigheden).

Carel M.W. van Heugten
Heilig Landstichting
J van der Lek  |   | 
11-07-2008
 | 
11:32 uur
Beste Ad,


Je schrijft onze regering veel cappaciteiten toe!
Een wereldwijde daling van het aantal banen door middel van 48 belasting verhogingen in Nederland???

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10