zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kredietcrisis heeft domino-effect

7 maart 2008 - Niet alleen banken en financiële instellingen lopen risico´s ten gevolge van de problemen met subprime hypotheken op de Amerikaanse huizenmarkt. Dit schrijft PricewaterhouseCoopers op Financieel Management.

Het is moeilijk te voorspellen wanneer de kredietcrisis echt invloed gaat hebben op de economie en hoe groot de schade zal zijn. Verwacht wordt dat de wereldeconomie in 2009 een groeivertraging zal oplopen. De Verenigde Staten zal hierdoor het hardst getroffen worden. Voorbereiden

De gevolgen voor Nederland zullen te overzien zijn. Toch zullen niet financiële ondernemingen zich bewust moeten worden van hun positie en zich moeten voorbereiden op mogelijke veranderingen ten gevolge van de kredietcrisis. Denk aan het psychologische effect bij consumenten, wat vooral van invloed is op consumentgedreven sectoren zoals retail en food. Daarnaast gaan banken en financiële instellingen hun risicomanagement modellen bijstellen, met als gevolg dat het krijgen van nieuwe kredieten voor ondernemers lastiger wordt. Ondernemingen krijgen ook met interne veranderingen te maken. Het belegd vermogen of andere investeringen moeten mogelijk worden geherwaardeerd en beloningsstructuren van werknemers moeten wellicht worden herzien. 

Nieuwe mogelijkheden

Maar zoals elke crisis zorgt ook de huidige kredietcrisis voor nieuwe mogelijkheden. Banken en ondernemingen met genoeg geld in kas krijgen de keuze uit meer conservatief geprijsde overnamekandidaten. Aan de andere kant moeten bedrijven in de laatste categorie zich ervan bewust zijn dat er op hen wordt geloerd en mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen.
Kortom, de kredietcrisis blijft de komende tijd de gemoederen bezig houden. Ondernemers hebben daarbij meer in eigen hand dan zij wellicht op voorhand denken. Inzicht in de risico’s die zij lopen, een herziening van de risicomanagementmodellen en een kritische blik op het crediteurenbestand zijn slechts een paar van de mogelijkheden.


Bron: Financieel Management
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dreigende recessie: gaat de bezem gaat door het personeelsbestand?
 2007: hoge prijs bij bedrijfsovernames
 Steeds meer ICT-investeringen ondanks geluiden over recessie
 Europese CEO ziet toekomst somber in
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10