zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Exodus van talent moet gestopt worden

26 juni 2008 - Slechts achttien procent van de Nederlandse werkgevers vindt dat overheid en bedrijfsleven genoeg doen om te voorkomen dat gekwalificeerde arbeidskrachten naar het buitenland vertrekken en hun best doen om deze mensen terug te halen naar Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van Manpower Inc., waarvan de resultaten gebundeld zijn in de ´Borderless Workforce Survey´. Voor het onderzoek zijn meer dan 750 Nederlandse werkgevers ondervraagd en wereldwijd 28.000 werkgevers in 27 afzonderlijke landen en gebieden. 



Nederland
Hans Leentjes, Algemeen Directeur Manpower Nederland: "In Nederland is men net als in de meeste andere landen van mening dat zowel bedrijfsleven als overheden onvoldoende doen om het vertrek van arbeidskrachten naar het buitenland tegen te gaan, of om deze mensen over te halen terug te keren naar hun eigen land nadat zij hun werkzaamheden of studie in het buitenland hebben afgerond. We moeten beter ons best doen om onze meest gekwalificeerde arbeidskrachten binnen te houden, maar daarnaast moeten we ook bedenken hoe we onszelf als werkgevers beter kunnen profileren om meer talent uit het buitenland aan te trekken dat ons huidige en toekomstige tekort aan gekwalificeerd personeel kan opvullen. 

International Recruitment

Karoline Moors, Manager International Recruitment Manpower: "Binnen Manpower hebben we inmiddels een speciale tak opgezet, International Recruitment genaamd, die zich onder andere richt op recruitment over de grenzen heen. Sociale integratie van de kandidaten die vanuit het buitenland naar Nederland komen, is minstens zo belangrijk als het maken van een goede match tussen werkgever en werknemer. Door de actieve begeleiding van buitenlandse arbeidskrachten door onze afdeling, zetten we ons in dit arbeidspotentieel te behouden voor Nederland." 

Regio Noord het meest bezorgd

In Nederland toont de regio Noord (Groningen, Friesland, Drenthe) zich het meest bezorgd: zeventien procent van de werkgevers geeft aan verontrust te zijn over de gevolgen voor de arbeidsmarkt van het vertrek van gekwalificeerde arbeidskrachten naar het buitenland. De werkgevers in de regio Zuid maken zich met tien procent het minste zorgen. 

Ecnomische concurrenten

In het onderzoek is aan de werkgevers tevens gevraagd welke landen voor Nederland ervaren worden als de grootste economische concurrenten.
De top 10:
1. China
2. Polen
3. Duitsland
4. India
5. Verenigde Staten
6. Frankrijk
7. Roemenie
8. Verenigd Koninkrijk
9. Tsjechië
10. Rusland

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Expat onvindbaar voor multinationals
 Expattalent komt niet volledig tot zijn recht
 Werknemer verhuist graag voor juiste baan
 Financial gaat graag naar buitenland, maar niet voorgoed
 Europa wil werken in buitenland makkelijker maken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10