zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Westerse manager onderschat zijn Chinese collega

24 juni 2008 - China is misschien een ontwakende reus, maar Westerse managers kunnen zich nog steeds troosten met de wetenschap dat zij voorop lopen in innovatief denken, opleidingen en technische vaardigheden. Toch? Nee dus.

Het idee dat de Chinese economie geleid wordt door fantasieloze, onderdanige managers is simpelweg volkomen fout en dat kunnen Westerse managers zich maar beter heel snel realiseren. 



Vooroordelen

Het onderzoek 'Global Management Challenge' van het Britse Institute of Leadership & Management onder 325 managers in Groot Brittannië, de VS, Frankrijk en China bracht een zorgwekkend aantal vooroordelen aan het licht die Westerse managers koesteren over hun Chinese collega’s. "We zien China nog steeds als autoritaire, onderdrukkende economie met nauwelijks ookg voor het milieu of sociale verantwoordelijkheid," vertelt Penny de Valk, CEO van ILM. De realiteit is echter dat Chinese managers hunkeren naar kennis en ervaring, erg gefocust zijn op het verbeteren van de prestaties en processen van hun bedrijf, vaak beter opgeleid zijn en meer bedrijfstrainingen genieten dan hun Westerse collega’s. Ze vinden van zichzelf bovendien dat ze veel waarde hechten aan regels, klanttevredenheid en het milieu. Ze waarderen kennis en zijn bovendien bereid hun eigen zwaktes onder ogen te zien en vastberaden die te verbeteren. 

Achterhaald

De Westerse perceptie van de Chinese manager is vaak achterhaald. China is niet langer een lagelonenland waarin werknemers extreem lange dagen maken, maar ontwikkelt zich razendsnel als moderne, innovatieve en ambitieuze grootmacht. Chinese managers zijn bovendien veel ambitieuzer dan de Westerse, die vaak genoegen nemen met de heersende status quo en weinig investeren in zaken als voortvarendheid, klantgerichtheid en communicatie – hoe cruciaal ze die ook zeggen te vinden. Chinese managers doen dat wel. 

Lui

"Decennia van economisch succes en welvaart heeft de Westerse manager lui gemaakt," stelt De Valk. "Het zijn de Chinese managers die momenteel de globale managementagenda bepalen en bedrijven en managers die dat niet in willen zien, zullen straks van een koude kermis thuiskomen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Chinese manager blinkt uit in zelfkritiek
 Veel expats in China depressief
 China jaagt op Westerse topmanagers
 Westerse vrouwen hebben weinig vertrouwen in managementkwaliteiten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10