zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manipulatie troef tijdens vergadering

20 juni 2008 - Insinuerend woordgebruik, een zoetsappig gecamoufleerde aanval en het listig aanjagen van onzekerheid zijn nog steeds zeer gangbare middelen om een vergadering in uw voordeel te beslechten.

Willem Mastenbroek schrijft hoe u het mooie woordgebruik kunt doorprikken om tot de werkelijke kern door te dringen. Management Team vat samen. Voorbeeld: Ik zie hier een echte "win-win" situatie ontstaan. Dankzij ons constructieve overleg zijn we er zo goed als uit. Als we nu nog de aanbevelingen uit dit voortreffelijke rapport meenemen dan kunnen we een glas drinken op het resultaat!  "Dit klinkt mooi nietwaar?," zegt Mastenbroek. "Toch is enige argwaan op zijn plaats. Deze mooie formuleringen kunnen wel eens toedekken dat u het schip ingaat." 



Listig ingekleed

Emotionele manipulaties zijn activiteiten die mensen gebruiken bij het vergaderen of onderhandelen om hun zin door te drijven. Ze bespelen gevoelens als erbij willen horen en succes willen hebben maar zijn vooral gericht op overwicht en macht. Het listige is dat het heel anders ingekleed wordt. Als u het al herkent kan de manipulator het gemakkelijk ontkennen.


Bron: ManagementSite, Management Team
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kantoorpolitiek grote bron van stress
 Liever geen psychopaat als manager?
 Tien tips voor vruchtbare vergaderingen
 Pesten maakt meer kapot dan seksuele intimidatie
 
 
reacties
 
Henk Ritmeester (HR Professionals)  |   | 
22-06-2008
 | 
00:21 uur
De beste remedie is dan ook uit te gaan van jezelf. Goed voorbereid een vergadering in gaan, vooraf weten welke positie je kiest en vooraf je eigen standpunt voor jezelf ter discussie stellen helpt je om in vergaderingen te bepalen welke standpunten gegrond zijn. Een gebrek aan voorbereiding of een gebrek aan vertrouwen in je eigen standpunten maakt het ontvankelijk worden voor ogenschijnlijk goede argumenten van de ander veel groter. Zo'n argument bevestigt dan nl. niet zozeer je ongelijk als wel het gevoel dat je eigen standpunt misschien toch niet zo goed is...
Ton  |   | 
26-06-2008
 | 
17:09 uur
Best herkenbaar.

De meeste beslissingen worden echter buiten de vergaderingen om genomen en is de vergadering zelf nog maar een presentatie of een hamerstuk geworden, een formaliteit.

Ik zelf hou echter niet zo van discussie, ik ben meer voor compareren, dus het vergelijken van de verschillende standpunten om zo tot een betere beslissing te komen door gebruik te maken van elkaars kennis. Het verdedigen van de eigen visie en standpunten vindt ik niet constructief en heeft meer te maken met ego en macht.

gr. Ton

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10