zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Pesten maakt meer kapot dan seksuele intimidatie

14 maart 2008 - Verdeel en heers, roep conflicten op om het beste in mensen naar boven te halen, leg de lat hoog om werknemers te dwingen net iets harder te lopen…. De grens tussen uitdagend management en pesten is altijd al vaag geweest.

Maar pas op: managers die de grens over gaan, richten nog meer schade aan dan wanneer ze hun personeel seksueel zouden intimideren. Dat blijkt uit onderzoek van Canadese wetenschappers. Ze keken daarbij vooral naar het effect van pesten en seksuele intimidatie op de tevredenheid met betrekking tot het werk, de collega’s en leidinggevenden, op werkstress, op gevoelens van boosheid en angst en op de mentale en fysieke gezondheid. Ook personeelsverloop en emotionele binding met het werk werden vergeleken.


Onder pesten wordt verstaan: continu kritiek leveren op iemands werk, schreeuwen, iemand constant op zijn haar/fouten wijzen, roddels en leugens verspreiden en iemand negeren, buitensluiten en/of beledigen. Ook verbale agressie en woede-uitbarstingen vallen natuurlijk onder pestgedrag. 

Subtiel

Uiteraard hebben zowel pesterijen als seksuele intimidatie een negatief effect op de werksfeer en ongezonde gevolgen voor werknemers, maar de effecten van pesten zijn zelfs nog groter dan die van seksuele intimidatie. Zo zijn werknemers die gepest worden eerder geneigd ontslag te nemen en voelen ze zich slechter, ervaren ze minder baantevredenheid en hebben ze een minder goede relatie met hun baas dan degenen die seksueel geïntimideerd werden. Bovendien ervaren mensen die gepest zijn meer stress, zijn minder betrokken en voelen meer woede en angst dan de seksueel geïntimideerden. "Aangezien seksuele intimidatie overal in de maatschappij ongeaccepteerd is, zijn ondernemingen beter toegerust om slachtoffers te helpen, die daardoor hun slechte ervaring beter kunnen verwerken," stelt hoofdonderzoeker Sandy Hershcovis van de University of Manitoba. "Daarentegen zijn niet-gewelddadige vormen van pesten niet illegaal en zijn de slachtoffers dus veel meer op zichzelf aangewezen. Pesten gebeurt bovendien vaak heel subtiel, zodat anderen het soms niet eens doorhebben. En hoe vertel je je baas dat je niet mee mocht lunchen? Of dat een collega je negeert? Het stiekeme karakter van dergelijk gedrag maakt het erg moeilijk aan te pakken en te bestraffen." 

Manager speelt grote rol

De belangrijke rol die voor managers weg is gelegd om pesten op de werkvloer tegen te gaan werd vorig jaar onder de aandacht gebracht in de Britse ‘Ban Bullying at Work’-campagne. Deze campagne, opgezet door het Chartered Management Institute, stelde dat slecht management vaak aan de basis ligt van pesten op de werkvloer. slechte managementvaardigheden, een autoritaire manier van leidinggeven en de persoonlijkheid van de manager dragen het vaakst bij aan ongewenst gedrag. Ook onrealistische doelstellingen en het niet aanpakken van pesterijen spelen een rol.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders vaak gepest op werk
 Concrete actie tegen pesten nodig
 Interne concurrentie moedigt pesterijen aan
 Pas op voor de rotte appel!
 Manager weet zich geen raad met pestkoppen
 
 
reacties
 
Lia Donkers  |   | 
14-03-2008
 | 
16:53 uur
Goed artikel en helemaal mee eens: pesten veroorzaakt meer schade en emotioneel leed dan menigeen kan veronderstellen.
In mijn coachingspraktijk richt ik me op slachtoffers ter verwerking en loopbaanperspectief: mensen praten er niet over over schuld-schaamtegevoel maar het is er wel degelijk. Veel leed maar ook hoop op een betere toekomst.
Voor werkgevers: kies voor gewenst gedrag: het verhoogt de productiviteit,tevredenheid van uw medewerkers en vooral uw imago blijft goed.
Lia donkers
F.B. de Mink  |   | 
15-03-2008
 | 
10:24 uur
Pesten en intimideren is bij de wet niet verboden, en seksuele intimidatie wel, schrijven de auteurs van het aangehaalde artikel in ScienceDaily. (Klik hier) Dat is het eerste probleem. Hieronder volgen nog vier problemen over non acceptabel gedrag op het werk.
Wat is dat gedrag? Het gaat om ruw en onbeleefd gedrag: verbaal en non-verbaal. Intimideren of mobbing bestaat uit voortdurende bekritiseren, om herhaaldelijk herinneren aan fouten en vergissingen, roddel en leugens verspreiden, denigrerende en laatdunkende opmerkingen maken, schreeuwen, negeren, agressieve opmerkingen en boze blikken, iemand beledigen vanwege gewoonten of privé-leven.
Het is, ten tweede, de verantwoordelijkheid van de baas waarvoor je in de buurt moet zijn geweest, en waarvoor je goed ontwikkelde communicatieve en emotionele vaardigheden moet hebben. De baas is zelf daarmee bezig of laat het toe, omdat het hem goed uitkomt, niets tegen kan doen of er geen oog voor heeft. Dit komt trouwens bij vrouwelijke en manlijke managers voor.
Het lastige is nu, het derde punt, dat het allemaal gedragingen zijn die je moeilijk kunt bewijzen, en waarover je niet makkelijk een klacht indient. Bij het Nederlandse woord intimidatie denken we vooral aan iemand die schreeuwt of die met iets dreigt. De andere hierboven genoemde psychologische agressie komt niet direct bij ons op.
Ten vierde: de verborgen intimidatie, onder vier ogen, negeren, indirect, voor tweeërlei uitleg vatbaar, en misbruik van bureaucratische regels, managing by e-mail, is het meest lastig te bestrijden. Negeren kan bijvoorbeeld zeer subtiel en verborgen gaan.
Ten vijfde, als je een klacht indient, wordt die heel vaak niet goed uitgezocht. Het slachtoffer zal wel mede schuldig zijn, zo denken omstanders. Een klachtencommissie die niet is getraind, denkt zelfs dat ze de kant van het slachtoffer vanwege de eerlijkheid goed moet napluizen. Zo zat ik gisteren bij een klachtencommissie die alle functioneringsgesprekken van het slachtoffer had opgevraagd, niet van de dader.
Terug naar de seksuele intimidatie: in de VS is het verboden om aan het slachtoffer van verkrachting vragen te stellen die impliceren dat zij aanleiding gaf. We staan in Nederland nog maar in het begin van het tegengaan van Blame the victim.
Ik help slachtoffers en organisaties, vooral hoger opgeleid. Daar werkt mobbing indirect en verborgen door bijvoorbeeld medewerkers onmogelijke projecten te geven of hun bijdrage niet te vermelden. PI of professionele intimidatie genoemd. Binnenkort verschijnt een handleiding met 50 cases.
Dorff G.  |   | 
6-11-2009
 | 
09:42 uur
Hoi.
Ik ben manager van het recreatie oord Colakreek en heb te verduren met een blijvend pest gedrag van mijn administratieve kracht. Zij is om en bij 2 maanden geleden in dienst gekomen op Colakreek. Haar accuraatheid met het kasbeheer laat veel te wensen over en maakt mijn werk nog moeilijker dan het al is. Zij heeft de intensie om elk personeelslid van dit oord te pesten. Elke dag heb haar op mijn kantoor met een lijst van aanklagen wie zijn werk niet goed doet en wie over wie roddelt. Tot een gegeven moment dat ik zelfs VERSCHRIKKELIJK begon te balen van haar gedrag.
Nu wordt ik overgeplaatst omdat het hoofd van Personeels Zaken, vindt dat de dame, niet onder de druk kan werken die ik haar bezorg. Zij heeft zelfs gedreigt ontslag te nemen als er niet gauw wat gedaan wordt aan deze ''vervelende situatie''. Hoofd PZ belt mij om het 1 en ander door te geven van mijn functioneren. Zelfs nadat de dame zich al 2 weken niet heeft aangemeld op het werk, blijf ik toch klachten aanhoren van de kant van PZ over mijn functioneren. Conclusie is dat mijn PZ niet objectief blijft en notabene persoonlijke telefoontjes ontvangt van de betreffende dame die de PZ en mij tegen elkaar uitspelen. Ik kan nu niks aan doen daarik al per brief ben aangewezen op een andere oord als manager. Zodra ik weg ben van Colakreek kan zij rustig doorgaan met haar functie. Ik vind het jammer dat dit bedrijf waarvoor ik werk deze zaken met een korrel zout nemen. Ik wens de nieuwe manager veel succes toe met de bazige administratieve kracht die alles en dan ook alles zal doen om te blijven pesten.
mitchell  |   | 
22-06-2010
 | 
13:46 uur
goed stuk
Anoniem  |   | 
30-09-2011
 | 
12:15 uur
Het is een verschrikking om met mensen te moeten werken die jou negeren, doelbewust informatie achterhouden, dingen verduisteren om jou in een kwaad daglicht te stellen.

Je gaat hier emotioneel aan ten onder, het maakt je kapot. Deze persoon denkt puur aan zijn eigen, is ook totaal niet voor reden vatbaar. Voor alle mensen die dit overkomt, maak er een einde aan.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10