zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf tips om optimaal te profiteren van uw vakantiedagen

16 juni 2008 - De zomer staat voor de deur. Tijd voor een welverdiende vakantie? Volgens de wet heeft u minimaal recht op vier keer het aantal uren dat u per week werkt. Maar hoe zit het nu precies met de juridische kant van uw vakantiedagen?

HR Praktijk legt de mogelijkheden uit.



1. Vakantiedagen meenemen
Wist u dat u de nog niet opgenomen vakantiedagen van uw vorige werkgever kunt meenemen naar uw nieuwe werkgever? De nieuwe werkgever is verplicht dit toe te staan. Uw oude werkgever moet u dan een verklaring meegeven over het aantal vakantiedagen waar u nog recht op heeft. 

2. Vakantiedagen opnemen
Uw werkgever mag uw verzoek weigeren wanneer door uw vakantie het bedrijf in de problemen komt of wanneer er is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst of cao dat er andere tijden zijn waarop de vakantie moet worden opgenomen. Nadat u uw vakantiewensen hebt ingediend, heeft de werkgever twee weken de tijd om bezwaar te maken. Doet de werkgever dit niet, dan is uw vakantiewens akkoord. U bent verplicht om het minimum aantal vakantiedagen, verspreid over meerdere periodes en soms zelfs over uren, op te nemen. Niet opgenomen vakantiedagen vervallen na vijf jaar. 

3. Vakantiedagen ruilen
Het kan zijn dat u aan het einde van de twaalf maanden die volgen op het einde van uw vakantiedienstjaar nog vakantiedagen over hebt. U kunt met uw werkgever overleggen dat u deze dagen ruilt voor bijvoorbeeld een vergoeding of cursus. Deze afspraken moeten dan schriftelijk worden vastgelegd. Zwangerschapsverlof of bevallingsverlof mogen nooit worden gezien als vakantie. Soms kunnen vakantiedagen wel ingeleverd worden voor calamiteitenverlof. Ook ziektedagen kunnen worden omgeruild tegen vakantiedagen, maar dit moet u schriftelijk afspreken met uw werkgever. 

4. Vakantiedagen niet opnemen
Voorbeeld: U leeft voor uw werk en houdt niet van vakantie. In dit geval heeft u juridisch geen recht meer op de uitbetaling van vakantiegeld. Als de werkgever uw werklust toch wil belonen met het vakantiegeld dat overeenstemt met de niet-opgenomen vakantiedagen, dan heeft dit bedrag juridisch niet het karakter van vakantiegeld, maar van een premie. De werkgever moet dan kunnen aantonen dat hij uw recht om uw vakantiedagen op te nemen, op geen enkele wijze heeft belemmerd. 

5. Vakantiedagen afkopen
Wettelijke vakantiedagen mogen nooit worden afgekocht. Dat is alleen toegestaan bij de extra vakantiedagen, de zogenaamde ‘bovenwettelijke’ vakantiedagen.


Bron: HR Praktijk
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoe los je de vakanties van je medewerkers op?
 Vakantievierders brengen frisse kijk
 Werksfeer optimaal als manager op vakantie is
 Meer vakantiedagen graag!
 
 
reacties
 
S. Rahamat  |   | 
16-06-2008
 | 
16:20 uur
Ik ben zeer verbaasd wat je allemaal kunt doen met vakantiedagen. Het meenemen van vakantiedagen moet kunnen, echter als bedrijf moet je afspraken maken hoeveel dagen je maximaal mag meenemen en voor een bepaalde periode moet opnemen.Vakantiedagen van de vorige werkgever meenemen naar je nieuwe werkgever dat vind ik te ver gaan. Waar ligt de grens. De ene medewerker heeft geen vakantieplannen en houdt per saldo meer vakantiedagen over dan de andere medewerker. Gewoon duidelijke afspraken maken. Als een medewerker per kalenderjaar niet ziek is geweest kun je belonen met 2 extra vakantiedagen op basis van fulltime. Als bedrijf moet je duidelijk regels stellen omdat het nodig is voor de continuiteit. Teveel opgespaarde vakantiedagen leidt m.i. tot problemen met je afdelingsplanning. Kortom: vakantiedagen zijn er om gebruik van te maken en niet (bewust) af te kopen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10