zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakantievierders brengen frisse kijk

3 september 2007 - Teruggekeerde vakantiegangers mogen niet direct weer aan het werk. Dit stelt Bjørn Aris van trainings- en adviesbureau Return on People. Als ze net terug zijn van vakantie kijken ze met een frisse blik naar organisatieproblemen en kunnen deze sneller oplossen. Nieuwelingen en dus ook uitgeruste vakantiegangers, kijken met een blanco 'beginners mind' naar het werkveld. Ze leren meer omdat ze nog niet vastgeroest zijn in een denkpatroon.

Back to work sessies


Toch zijn gevorderden nog niet opgegeven, stelt Aris. "Naarmate we meer ervaring krijgen, vindt er verkokering plaats waardoor er schijnbaar steeds minder mogelijk is. Je moet juist je horizon openhouden zodat je met behulp van al je ervaring toch weer gebruik kan maken van alle mogelijkheden die een beginner ziet." Aris pleit er daarom voor de frisse blik van nieuwelingen en teruggekeerde vakantiegangers in te zetten bij zogenaamde 'back to worksessies.' 

Stop CC’s

Aris geeft graag aan hoe bovenstaande bewering in praktijk te brengen. Bijvoorbeeld door een lijstje te maken van zaken die de werknemer eigenlijk liever niet doet. En vervolgens ook niet doet. Daarnaast roept Aris werknemers op te stoppen met CC-en van collega’s. Neem eigenaarschap van je werkzaamheden is zijn devies.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer vakantiedagen graag!
 Jonge medewerkers grijpen de macht in vakantieperiode
 Vier tips ter bestrijding van de het post-holiday-syndroom
 Vakantie inspireert tot baanwissel en méér
 
 
reacties
 
jacques vis  |   | 
3-09-2007
 | 
10:26 uur
Leuk idee om het concept van de ''geest van de beginner'' van de beroemde zenmeester Shunryu Suzuki toe te passen op teruggekeerde vakantievierders. Theoretisch gezien komen er in een groot bedrijf wekelijks dergelijke frisse geesten binnen, wier beginnersgeest ingezet zou kunnen worden bij de oplossing van hardnekkige problemen.
Niet beginnen met enthousiaste verhalen over de vakantie, het werkwerken van de e-mails, het achterhalen van alle alle achterstallige informatie en de confrontatie met alle problemen, die zijn blijven liggen en na de eerste dag alweer het gevoel te hebben, dat je nodig met vakantie moet.
In het onderwijs, waar ik werk komt iedereen gelijktijdig terug van vakantie en worden er vaak startconferenties gehouden.
Wat ik daarin tot nu toe vooral hoor is dat mensen hun ontspannen gevoel willen vasthouden en een betere balans werk- privé willen nastreven.
Ik hoor zelden over nieuwe oplossingen en frisse denkbeelden. Hoe zet je de energie in voor doelstellingen en problemen,die relevant zijn voor de organisatie?
Ik ben benieuwd naar concrete werkvormen, die verder gaan dan de lijstjes in het artikel.
Het willen vasthouden van welke gevoelens/geestestoestanden dan ook is een tot mislukken gedoemd streven.
In mijn opinie gaan we overigens de gehele dag voortdurend in en uit de geest van de beginner en is het de grote kunst om te merken wanneer je er uit bent (wanneer je denkt dat je er in bent, ben je er uit!) en hoe je ( als manager) er toe bijdraagt, dat een ander er uit raakt.
Je hoeft niet te wachten tot (na) de vakantie.
Dit artikel heeft me behoorlijk aan het denken gezet, waarvoor hartelijk dank.
Jacques Vis, docent managementopleiding in de zorg en maatschappelijke dienstverlening, www.hva.nl/mzd-dt
Jan  |   | 
4-09-2007
 | 
21:27 uur
Er moet gewoon extra vakantietijd gegeven worden!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10