zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers vrezen voortbestaan van hun organisatie

6 juni 2008 - Werkgevers verwachten dat hun bedrijven ernstige nadelige gevolgen zullen gaan ondervinden van de krapte op de arbeidsmarkt in de komende vijf jaar. Ook de teruglopende economische groei leidt tot ernstige zorgen over de continuïteit van hun organisatie.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Manpower, waarvan de resultaten zijn gebundeld in het witboek 'Het kritieke tekort'. 



Actie!

Hans Leentjes, Algemeen Directeur Manpower Nederland, waarschuwt: "Als er geen actie wordt ondernomen, valt in de nabije toekomst de winst lager uit, zijn klanten minder tevreden, daalt de arbeidsproductiviteit en komt innovatie onder druk te staan. Maar de gevolgen voeren zelfs verder: als de krapte nu niet wordt aangepakt, komt in de nabije toekomst het functioneren van essentiële maatschappelijke voorzieningen, zoals de gezondheidszorg en onze veiligheid, in het geding."

Schade 
Ondanks dat werkgevers inmiddels beseffen dat de krapte op de arbeidsmarkt directe schade aan hun bedrijfsvoering veroorzaakt, blijkt uit het onderzoek ook dat er over het algemeen onvoldoende of te weinig effectieve maatregelen worden genomen. De discrepantie tussen woorden en daden is groot.
Leentjes: "Op zich is dat ook begrijpelijk. Ondernemers worden vaak opgeslokt door kwesties die zich op de korte termijn voordoen. Maar het is ronduit verontrustend. Dit witboek dient behalve als wake-up call daarom ook als een pleidooi om nu, met elkaar - dus werkgevers én overheid samen - vernieuwende oplossingen in kaart te brengen. En dus niet alleen oplossingen op het niveau van arbeidsmarktcommunicatie. Daarmee laat je immers, op grotere schaal gezien, vooral elkaars medewerkers rouleren. Wij pleiten voor een creatieve visie op arbeidsmarktparticipatie en voor een grotere betrokkenheid van HR-managers bij het bepalen van de bedrijfsstrategie."

Nieuwe HR-strategieën en -systemen
Uit het Manpower onderzoek blijkt dat maatregelen die al wél door werkgevers worden genomen, meestal zogenaamde 'veilige' en/of losstaande maatregelen zijn: ze laten de interne organisatie zo veel mogelijk intact. Voorbeelden zijn het werven van meer jongeren, aanpassen van het beloningsbeleid of intensiever trainen en opleiden. Het witboek pleit ervoor aanvullend minder traditionele en meer creatieve en ingrijpende oplossingen in te zetten. Zoals het opnieuw inrichten van functies om ze geschikter te maken voor parttimers of een nieuwe stijl van leidinggeven om een organisatie met steeds meer thuiswerkers goed te blijven runnen. Om de krapte het hoofd te bieden gaat het, zo blijkt, niet zozeer om een betere manier van werven, maar zijn nieuwe HR-strategieën en -systemen nodig. Overheid en werkgevers zullen daarenboven bereid moeten zijn samen te werken als het gaat om een slimmere en effectievere inzet van het enorme arbeidspotentieel dat nog beschikbaar is.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Krappe arbeidsmarkt vereist andere manier van werken
 Krappe arbeidsmarkt vraagt om hogere productiviteit
 Talentcrisis net zo riskant als kredietcrisis
 Vier manieren om een recessie te overleven
 
 
reacties
 
H Oosterhof  |   | 
9-06-2008
 | 
08:59 uur

Beste werkgever: Betrek uw medewerkers nog meer bij uw visie, de beslissingen en jullie organisatie.
Laat hen eens interviewen door een onafhankelijk deskundige.
Wat zou u hen willen vragen en zouden ze u willen antwoorden?

Herman Oosterhof, Interview deskundige.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10