zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwelijke ambitie stimuleert zelfstandig én zwart werk

23 mei 2008 - Vrouwen die hogerop willen, willen zelf bepalen hoe ze kinderopvang en persoonlijke dienstverlening inrichten. De huidige regelingen laten echter weinig ruimte voor flexibiliteit, waardoor een groot deel voor het zelfstandig ondernemerschap kiest, wat de kans op een topfunctie weer verkleint.

Dit zijn enkele resultaten uit het onderzoek 'Combinatie werk en zorg', dat onderzoeksbureau Brainjuicer in opdracht van TopBrainstorm hield onder hoogopgeleide en ambitieuze vrouwen. Een andere opvallende constatering: door de huidige ontoereikende dienstverlening en zorgregelingen wringen veel vrouwen zich in allerlei bochten om toch tot een bevredigende oplossing te komen. Dit door een beroep te doen op allerlei hulpbronnen, zoals (naschoolse) opvang, de partner en familie of door minder te gaan werken. Oplossingen

Om zich goed te voelen in werk en gezin, wordt door vrouwen actief gezocht naar een optimaal evenwicht tussen persoonlijke ontwikkeling en zorg voor het thuisfront. Dit is echter niet even gemakkelijk. Door de klassieke ‘negen-tot-vijf’-inrichting van kinderopvang en beperkte mogelijkheden voor dienstverlening aan huis is bijvoorbeeld ’s avonds langer doorwerken vaak niet mogelijk. Dit maakt dat veel vrouwen een eigen 'lappendeken' van oplossingen voor opvang en persoonlijke diensten samenstellen. Ook is dat voor een groot deel van de respondenten een reden om voor een loopbaan als zelfstandige te kiezen. Maar ook deze zelfstandigen lopen tegen problemen op: zij zijn veelal afhankelijk van last-minute opdrachten, terwijl opvang aan een vast aantal dagen is gebonden en met dito kosten.

Zwart werk

Als het gaat om persoonlijke diensten, ervaren de respondenten vooral de kosten en de administratieve rompslomp als knelpunt. Het gaat daarbij om diensten als hulp in de huishouding, klussen en boodschappen halen. Meer dan de helft van de respondenten die hiervan gebruikmaakt (48 procent), vindt het lastig een oplossing te vinden die in de dagelijkse planning past. Vanwege de flexibiliteit en beperkte beschikbaarheid in het reguliere circuit maken veel van deze vrouwen gebruik van zwart werk.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander wil niet meer onder baas werken
 Financials kiezen vrijheid
 Passiekillers voor werkende vrouwen
 24/7 verdringt 9-tot-5
 Minder werken, minder promotie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10