zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Pak die nieuwe baan met beide handen aan - letterlijk

9 mei 2008 - Iedereen weet dat de eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek cruciaal is. En nu blijkt uit onderzoek van de University of Iowa zelfs dat een foute handdruk uw kansen op die droombaan voorgoed kan ruïneren.

De wetenschappers concluderen dat een stevige handdruk bijna een vereiste start is van een succesvol sollicitatiegesprek en dat een slap handje uw kansen bij voorbaat vaak verspeelt. Uw handdruk is zelfs nog belangrijker dan uw kleding en uiterlijk omdat die uw gesprekspartner een betere, algemene indruk van uw persoonlijkheid geeft. Allereerste indruk

Professor Greg Steward: "We wisten al dat mensen zich in de eerste twee a drie minuten een beeld vormen van de ander, ongeacht hoe lang het gesprek duurt. Die eerste indruk begint met de handdruk en die bepaalt de toon voor de rest van het gesprek." De handdruk is zo belangrijk omdat het een van de weinige dingen is die direct een stukje van de persoonlijkheid van een sollicitant onthult. "Kandidaten leren hoe ze zich moeten gedragen tijdens een gesprek, wat ze moeten zeggen, hoe ze zich moeten kleden, welke antwoorden ze moeten geven en dus lijken ze allemaal enigszins op elkaar, aangezien iedereen dezelfde dingen leert. De handdruk daarentegen is persoonlijker en subtieler en zegt daarom meer dan kleding of voorkomen." 

Karakter

Mensen met een stevige handdruk worden gezien als extravert en scoren beter bij de recruiters omdat ze minder moeite hebben met small talk, oogcontact en andere sociale vaardigheden. Degenen die een slap handje geven, lijken minder uitgesproken persoonlijkheden en maken minder indruk op de recruiters. "Waarschijnlijk herinneren we ons niet eens bewust hoe iemand een hand heeft gegeven," stelt Stewart. "Toch geeft de handdruk de eerste non-verbale hint over iemand persoonlijkheid en die indruk blijft ons bij." 

Vrouwen

Maar wat is een goede handdruk? Over het algemeen kun je stellen dat die stevig is, gepaard gaat met oogcontact en een stevige op-en-neergaande beweging. Dit kan een nadeel betekenen voor vrouwen, wiens handdruk nu eenmaal vaak minder stevig is. Maar daar staat tegenover dat vrouwen vaak beter zijn in andere non-verbale communicatie en daarmee hun minder krachtige handdruk compenseren. Maar vrouwen die wel een stevige hand geven, hebben juist een voordeel boven mannen. "Die vrouwen blijven ons nog beter bij dan mannen met even stevige handdrukken."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien vreemde sollicitatiefouten - en vijf manieren hoe het wel moet
 Sollicitant maakt zich vooral druk om eigen presentatie
 Stropdas nog steeds een must bij sollicitatie
 Acht tips voor een succesvol sollicitatiegesprek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10