zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De zeven grootste ICT-uitdagingen van de toekomst

17 april 2008 - In de komende 25 jaar zijn het opvoeren van de productiviteit van programmeurs, het ontwerpen van applicaties die gebruikmaken van parallelle verwerking en het ontwikkelen van betrouwbare langetermijnopslag de grootste uitdagingen op ict-gebied.

Analisten van Gartner presenteerden de zeven belangrijkste ict-uitdagingen voor de komende vijfentwintig jaar. Computable vat samen: 



1: Stekkers

De tsunami van mobiele apparaten die ons overspoelt, schreeuwt volgens de analisten om een gebruiksvriendelijker manier van opladen dan batterijen verwisselen of mobiele apparaten aan een stopcontact hangen. Volgens Gartner is draadloze stroomtoevoer de toekomst. 

2: Parallel programmeren

Aan de verkleining van transistoren moet een eind komen. Chipfabrikanten zoeken hun heil daarom steeds meer in het bouwen van multiprocessor-, multicore- en multithreadingsystemen. Die toenemende hardwarecomplexiteit roept echter ook toenemende softwarecomplexiteit op. Helaas zijn er momenteel nog onvoldoende softwarematige gereedschappen die parallelle verwerking kunnen ondersteunen.
Het grote probleem volgens Gartner is dat het niet zo eenvoudig is om rekenproblemen op te splitsen in kleinere problemen die door aparte processoren kunnen worden opgelost. Er moet daarom goed worden uitgevogeld hoe je processen effectief opbreekt in subprocessen, hoe je taken plant zodat ze gelijktijdig uitgevoerd kunnen worden en welke architectuur een parallel verwerkingsproces het best ondersteunt. 

3: Invoermiddelen

Gartner wil niet alleen af van de muis en het toetsenbord, maar gewoon van alle invoermiddelen. Geen compromissen, maar overstappen op een combinatie van handgebaren, spraakherkenning, natuurlijke taal-synthese enzovoort. En dat allemaal realtime. 

4: Automatische spraakvertaling

Ook op het gebied van machinevertaling schetst Gartner wijdse vergezichten: "Als eenmaal de horde van de natuurlijke taalverwerking door computers is genomen, neemt de [onderzoeks]complexiteit verder toe wanneer computers vertalingen en taal moeten produceren die begrijpelijk zijn voor een mens." Dat is nogal wat, maar de analisten zien al wel een voorzichtige start in de vorm van enkele rudimentaire systemen voor basale spraakvertaling. 

5: Betrouwbare langetermijn opslag

Gartner: "De huidige technologie moet het vuur aan de schenen worden gelegd om de 161 Exabytes aan digitale informatie, die jaarlijks worden geproduceerd, gedurende twintig jaar op te slaan. De barrières die moeten worden overkomen zijn onder andere formaat, hardware, software, metadata en het terugvinden van informatie." 

6: De productiviteit van programmeurs

Volgens de onderzoekers neemt de vraag naar software zodanig toe, dat de productiviteit van ontwikkelaars drastisch moet stijgen; met ongeveer factor honderd. Goede softwaretools vormen volgens hen slechts de druppel op een gloeiende plaat. Hergebruik van code biedt betere perspectieven. 

7: De financiële consequenties van ICT-investeringen

Wat is de zakelijke waarde van ict? Het kwantificeren van het antwoord op deze vraag is volgens Gartner een belangrijke uitdaging. Een complicerende factor daarbij is dat de rekenmethoden die daarvoor nodig zijn kunnen verschillen per organisatie.


Bron: Computable
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT'er kan zich beter nu al leren presenteren
 Steeds meer ICT-investeringen ondanks geluiden over recessie
 Betere dienstverlening belangrijker dan groene ict
 Tien trends in de ICT voor 2008
 
 
reacties
 
Ad Beer  |   | 
17-04-2008
 | 
09:16 uur
De belangrijkste uitdaging mis ik, namelijk het aanpassen van de ICT aan de wensen van de klanten, het minder introvert worden van de ICT.
Vragen wij als gebruikers om andere invoermiddelen dan muis en toetsenbord, hebben wij problemen met oplaadbare batterijen?
Nee hoor, wij balen er van dat de software steeds foutmeldingen geeft, dat de hardware telkens gereset moet worden, dat we dankzij de ICT ons werk moeten gaan doen op de manier die zij uitgedacht hebben en niet op de manier die we zelf het beste vinden.
Laat de ICT eens neerwaarts gaan denken, met twee poten op de grond komen, niet langer denken vanuit de techniek, bits en bytes, maar aan bruikbare en betrouwbare oplossingen voor klanten.
Gijs  |   | 
19-04-2008
 | 
21:16 uur
Helemaal met Ad Beer eens. De starheid van de ICT begint vooral bij grote bedrijven de meest beperkende factor van de groei te worden.

Vooral de grote ERP systemen zorgen er voor dat bedrijven hun gewenste strategie niet meer kunnen waarmaken. De ERP systemen kunnen niet snel genoeg worden aangepast om de medewerkers de strategie doeltreffend te laten uitvoeren.

Het antwoord is niet meer programmeurs maar flexibelere systemen die door je klanten kunnen worden ingericht. Zij weten immers het beste hoe ze hun werk moeten uitvoeren.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10