zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Narcistisch leider: charismatisch manager of egocentrische despoot?

7 april 2008 - Narcistische persoonlijkheden hebben vaak aanleg voor charismatisch leiderschap en zijn sterk gemotiveerd om uitstekende resultaten te behalen. Toch heeft narcistisch leiderschap vaak negatieve en soms zelfs destructieve gevolgen.

In zijn scriptie 'Narcisme en leiderschap' geeft E.F. Klingen, student arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, een overzicht van de literatuur op het gebied van narcisme, werk en leiderschap. Narcisme

Het begrip narcisme is afkomstig van de Griekse mythe van Narcissus. Een jonge man die alleen op zichzelf verliefd kon worden en daar uiteindelijk aan ten onder ging. Narcistische individuen worden gekarakteriseerd door een sterke egocentriciteit, fantasieën van macht en een groot zelfvertrouwen. Narcisten beschouwen zichzelf als anders, bijzonder, uniek en superieur of beter dan anderen. Narcisme bestaat in vele gradaties. In de ergste gradatie, die van de narcistische persoonlijkheidsstoornis, heeft de narcist veel problemen met relaties; ze wantrouwen anderen, kunnen agressief zijn, geven vaak anderen de schuld van problemen en hebben de neiging te heersen, te manipuleren of te misleiden. In een mildere vorm kan een narcist door middel van zijn charme, zelfvertrouwen en onafhankelijkheid veel voor elkaar krijgen binnen een organisatie. 

Narcisme onder (top)managers
Meerdere onderzoekers stellen dat een milde vorm van narcisme onder (top)managers waarschijnlijk eerder regel is dan uitzondering. Narcisten worden gedreven door een intense behoefte aan macht en bewondering. En dus zullen juist zij bereidt zijn veel op te geven om een machtspositie te bereiken.


Bron: Scriptiewinkel.nl
 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Nederlandse zakenreiziger reist liever niet naar onveilige landen
 Merken willen in 2019 meer grip krijgen op klantgegevens
 'Er is een cyberoorlog gaande'
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Manager steeds narcistischer
 Groot ego geen garantie voor groot succes
 Leiders hebben ja-knikkers nodig
 Twintig procent topmanagers heeft psychopathische trekjes
 
 
reacties
 
L.Koppenol  |   | 
7-04-2008
 | 
21:55 uur
Des te meer zou het gewoonweg noodzakelijk moeten zijn dat eens in de zoveel tijd zondermeer een gedegen onderzoek plaatsvindt ook naar de managers en anderen in hogere functies helemaal al. Kortgeleden stond er nog ergens zo'n 3 tot 4 procent van managers een psychopathische trek of trekken, en wie zegt me hoeveel procent van deze mensen dan een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft of erger een ernstige borderlinesyndroom ook.
Ben je uit de brand.
M.S.  |   | 
12-11-2009
 | 
13:02 uur
Bovengenoemde psychopaten ben ik vooral veel in het onderwijs tegengekomen. Helaas is er niets of niemand die ze doet stoppen, waardoor het klimaat en sociale veiligheid voor personeel sterk te wensen overlaat. ARBO en inspecties zijn niet te activeren hiertoe en besturen staan blind achter deze lui en doen er vaak nog een schepje bovenop. Helemaal sinds ze ook alle financiele macht naar zich toe hebben getrokken is er geen houden meer aan. Dit moet een keer stoppen zodat in het onderwijs weer de rust terug keert in plaats van angst voor het management met alle gevolgen van dien. Pas dan zullen er weer gemotiveerde en gepassioneerde mensen voor het onderwijs actief zijn. Nu is iedereen bang en stiekum geworden.
Z. Eurkous  |   | 
18-10-2011
 | 
12:57 uur
Ook bij de gemeentelijke overheid is het een broedplaats van managers die denken dat alles om hun plannetjes draait. Breek me de bek niet open..
Marianne Portengen  |   | 
15-12-2011
 | 
13:00 uur
Ik wil reageren,
om me in te zetten, desnoods met een erkend forum op te zetten, met vele mensen.
Die het niet meer willen accepteren, dat je met deze afschuwelijke mensen in onze samenleving, hoe dan ook te maken krijgt!
Reina  |   | 
11-09-2012
 | 
22:55 uur
Er is al een forum voor mensen, die te maken hebben met narcisten en of psychopaten.

Overigens denken mensen vaak dat psychopaten mensen zijn die seriemoordernaars zijn etc. Maar ze zitten gewoon onder ons hoor. Het verschil tussen een psychopaat en een narcist is dat je de lijst van dr Hare moet invullen om te weten of je met een psychopaat hebt te maken. Als je op 20 of 22 punten komt heb je met een psychopaat te maken. Je kan de lijst ook gebruiken voor narcisten en die scoren dan ietsje lager. Ik ken er een die scoort 14 punten. Het best is dat je de lijst een aantal keren doet met tussenpozen van een maand. En dan delen. Omdat je woede het aantal punten hoger kan maken of je onzekerheid weer lager. Als je de narcist zelf zou laten invullen dan komt er GEEN score. Ze vullen het zo in dat ze er heel best uitkomen. Je hebt ook nog een anti sociale persoonlijkheid en die is nog meer een wolf in schaapskleren dan een narcist. Een narcist wil aandacht met spullen en grote mond. Maar een anti-sociale persoonlijkheid lijkt heel aangepast en des te gevaarlijker. Ik ken er een.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
A life changing event
Zaterdag 30 maart - Flora Boskoop - 10.00 - 16.00 uur. Een interactief seminar met Pieter Frijters met als onderwerpen: burn-out, paniekaanvallen, (spreek)angst, piekeren en assertiviteit. Bekijk de video voor een impressie van het seminar.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Ontwikkelingen in de markt van drukwerk
Vergroot uw rendement in 2019 door reviews op NederlandReview Review marketing
reacties
Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel (1) 
Vier apps verantwoordelijk voor 82 procent van mobiel dataverbruik iOS (1) 
Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie (1) 
Evenveel vrouwen als mannen met hbo- of wo-diploma (1) 
Kortsluiting bij energieleveranciers (2) 
Aantal bijstandsontvangers met 24. 000 afgenomen (1) 
Kwart Nederlanders misdraagt zich tijdens carnaval  (1) 
top10
Deze vier woorden ondermijnen iedere presentatie (video)
Werkgever bemoeit zich graag met privéproblemen medewerker
Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie
32 procent van de IT-managers omarmt Continuous Testing
Klimaatakkoord kan ruim 70. 000 banen creëren
Wat organisaties verwachten van de financiële afdeling van 2025
Een derde van de werkenden vindt zichzelf slimmer dan zijn of haar baas
Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel
Cees Verkuyl en Derk van Manen vallen in de prijzen op Sales Event
Overzicht kwijt door inkoopwildgroei? Met deze drie tips pakt u de regie terug
meer top 10