zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gaat recessie manager paniekreactie ontlokken?

11 maart 2008 - Na meer dan tien jaar continue groei, zijn Westerse managers schrikbarend slecht voorbereid op een eventuele recessie. Dit komt naar voren uit onderzoek van virutele business school Pentacle.

Nu de aandelenkoersen in Amerika vorige week flink kelderden en de werkloosheid stijgt, lijkt het duidelijk dat dat land al in een recessie beland is. En Britse werkgevers maken zich grote zorgen dat, ondanks de dipjes die de barstende internetbubbel en 11 september veroorzaakten, hun managers geen flauw idee hebben hoe ze om moeten gaan met een ernstige en vooral langdurige economische teruggang. Tweederde van de bedrijfsleiders vreest een recessie of tenminste een serieuze terugval. Slechts drie procent vindt een recessie onwaarschijnlijk. Enkele grote ondernemingen kondigden al aan dat ze verwachten minder omzet te gaan maken, hun personeelsbestand in te krimpen en/of minder personeel aan te gaan nemen. 



Onervaren
Extra zorgwekkend is dat in meer dan zes van de tien onderzochte ondernemingen minder dan een kwart van de topmanagers hoge functies bekleedden ten tijde van de laatste recessie begin jaren ’90. De grote meerderheid van de CEO’s van nu is aangenomen op basis van hun visie, positieve instelling en risicobereidheid. Goede eigenschappen, maar minder gewenst in tijden van schaarste waarin een meer tactische en voorzichtige manier van werken de voorkeur geniet. Professor Eddie Obeng, directeur van Pentacle: "Na bijna vijftien jaar van aanhoudende groei, zijn de meeste topmanagers gewend aan grootschalige uitbreidingen, ambitieuze projecten en grote risico’s, allemaal op basis van een onwankelbaar vertrouwen. De sterke economie heeft hen bovendien behoed voor al te ernstige gevolgen van slechte beslissingen. Het is maar de vraag of dit type leider zich kan handhaven in veel moeilijkere situaties. De meeste Britse werknemers zetten alvast grote vraagtekens bij het vermogen van hun managers om ‘tactisch en voorzichtig’ te kunnen handelen. Het zal er om gaan spannen."
Paniek
Op een iets lager niveau stelt driekwart van de junior managers dat onzekerheid, afleidende factoren en de angst voor baanverlies bedrijven die nu al moeite hebben hun hoofd boven water te houden, nog meer schade zullen berokkenen. Met name door werknemers die elkaar in de haren vliegen om indruk te maken op de top. Meer dan zeven van de tien senior managers vrezen inderdaad dat, zodra de winstcijfers gaan kelderen, er paniekontslagen zullen vallen. 

Prioriteiten

"Een economische teruggang betekent dat prioriteiten herzien moeten worden. Zowel in het belang van de onderneming als dat van het personeel," stelt Obeng. "Het management moet duidelijk krijgen welke doelstellingen bereikbaar zijn, niet teveel investeringen kosten en snel winst op zullen leveren. Daar moeten ze zich op gaan concentreren. Kosten-batenanalyses spelen hier een grote rol."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europese CEO ziet toekomst somber in
 Dreigende recessie: gaat de bezem gaat door het personeelsbestand?
 Steeds meer ICT-investeringen ondanks geluiden over recessie
 
 
reacties
 
Geert Leusman  |   | 
20-10-2008
 | 
23:36 uur
De huidige economische recessie bevindt zich nog slechts in een fase van aankondiging. De verwachting luidt dat de mensen in de komende weken ernstig rekening dienen te houden met productschaarste en dat in toenemende mate vooral op uitheemse producten of wel import producten omdat reeds nu blijkt dat de import ernstig stagneert. Van een recessie is pas dan sprake wanneer de regering een recessie afkondigd en dat zal op z'n vroegst zijn in januari 2009 bij het bekend worden der jaarcijfers. Vooraf spreken we van een economische crisis welke zich uit in productschaarste, heftige toename in de werkloosheid alwaar de gevolgen het eerst zullen worden gevoeld in de bouwsector omdat lopende projecten tijdelijk stil gelegd worden en de orderportefeuille op slot gaat. Alle toeleverancier van de bouwsector volgen vervolgens. Wil men in de toekomst een crisis voorkomen dan zal men over het algemeen beter op de daadwerkelijke waarde, dus economische waarde, van welk product dan ook moeten letten.
De huizenmarkt is ver boven proporti gestegen. Gebakken lucht wordt het ook wel genoemd. De banken moeten voor dit soort spookontwikkelingen waken door hun kredieten te beperken tot de economsiche waarde van het pand met daar bij een marge van maximaal een door deze aan te geven percentage hetgeen van het inkomen van belanghebbende afhankelijk is.
Geen kredieten verstrekken zonder daaraan een gelijkwaardig onderpand te verbinden. Alleen middels een goed structureel beleid kan men een dergelijke crisis voorkomen en een gezonde economie tegemoet zien en houden. Verder is permanente onafhankelijk toezicht op de handel in aandelen en fondsen een must. Ik zie de nabije toekomst met argusogen tegmoet en huiver.

Geert Leusman.
Philip  |   | 
17-08-2010
 | 
09:14 uur
thanks for sharing the info, found much useful for myself there

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10