zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managers tekenen voor miljarden aan onzindeclaraties

20 februari 2008 - Werknemers overal ter wereld steken bijna miljarden in hun zak aan valse declaraties. Managers tekenen namelijk vrijwel alles wat hun onder hun neus geschoven wordt.

Uit onderzoek van GlobalExpense blijkt dat alleen al in het Verenigd Koninkrijk bijna 350 miljoen pond aan frauduleuze declaraties vergoed wordt en dat er bijna 670 miljoen pond per jaar onterecht vergoed wordt. Wereldwijd komt dit neer op zo´n zes miljard pond per jaar, gemiddeld 1.555 pond per werknemer. 



Vreemde bonnetjes

De hoogst gevonden declaratie betrof een rekening van 24.000 pond voor een training van een week voor acht werknemers. Andere vreemde declaraties betroffen onder andere de aanschaf van twintig Bijbels, kapperbezoekjes, een bezoek aan een stripclub en zelfs gokuitgaven. De onderzoekers, die declaraties over een periode van drie jaar onder de loep namen, concluderen dat bedrijfsbeleid wereldwijd stelselmatig omzeild wordt. Hoewel gemiddeld twaalf procent van alle declaraties niet vergoed behoren te worden, wijzen managers slecht 0,5 procent af. 

Grote gevolgen

David Vine, algemeen directeur van GlobalExpense: "Bedrijven gooien miljoenen weg door declaraties niet te controleren. Niet alle onterecht uitgekeerde bedragen zijn natuurlijk frauduleus; het kan zijn dat een werknemer per ongeluk zijn limiet overschrijdt. Maar juist op het gebied van declaraties kunnen personen met minder goede bedoelingen hun slag slaan." Hij noemt het voorbeeld van een groep managementconsultants die zaten te discussiëren wat ze zouden doen met hun drankrekening uit de hotelbar. Er werd besloten dat een van hen hem zou betalen uit een valse reiskostendeclaratie. Een dergelijke lakse houding ten aanzien van onkostenvergoedingen – bovendien zo publiekelijk besproken - kan grote gevolgen hebben en zelfs de reputatie van de onderneming en de directie op het spel zetten. 

Big spenders

Financiële dienstverleners zijn de grootste geldsmijters. Zij zijn verantwoordelijk voor een kwart van de declaraties op het gebied van verblijf en vermaak. Daarna volgen mediabedrijven en uitgeverijen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eindelijk duidelijkheid over woon-werkverkeer
 Reisvergoeding belangrijker dan pensioen
 Werkgevers betalen steeds vaker in natura
 Bezoek aan stripclub even onethisch als sjoemelen met cijfers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10