zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds meer geld voor bedrijfsopleidingen

11 februari 2008 - Meer dan een kwart van de HR- en opleidingsmanagers verwacht een verdere toename van het op zich al fors toegenomen opleidingenbudget tot maar liefst meer dan twee miljard euro. Dit blijkt uit het jaarlijkse NIDAP Bedrijfsopleidingenonderzoek.

De opleiding en ontwikkeling van personeel staan dit jaar - samen met "motivatie en binding van werknemers" - bovenaan de agenda van het management. Meer dan in het afgelopen jaar wordt de stijging van de verwachte uitgaven veroorzaakt door een stijging van het aantal werknemers. Deze ontwikkeling speelt al vanaf 2006 en vooral bij de middelgrote ondernemingen. Kleinere organisaties geven aan weer meer waarde te hechten aan opleiding van werknemers. Uit het NIDAP onderzoek blijkt ook dat bij een deel van de kleinere bedrijven de budgetten toenemen omdat er sprake zou zijn van een opleidingsachterstand. 



Meerdere opleiders

Organisaties werken vaak met vijf tot tien verschillende opleiders en hebben op grond van hun ervaring ook eigen voorkeuren. Bij de ene opleider halen ze alleen de managementtrainingen, bij de ander kunnen ze rekenen op de beste communicatietrainingen. One-stop-shop op het gebied van opleiding en training is bij veel ondernemingen nog geen issue. Zelfs niet bij overheidsorganisaties. Ook veel "kleinere" organisaties (100-200 werknemers) werken met meerdere instituten. 

Budgetverschillen

De opleidingsbudgetten bij de branches handel, transport, zorg en non-profit zijn flink gestegen in de afgelopen jaren. De ICT en financiële sector hebben echter nog altijd verreweg de hoogste budgetten. De bestedingen in de zakelijke dienstverlening zijn veel lager maar nemen wel toe. De industriesector is traditioneel een kleine inkoper van managementopleidingen. Een groot deel van de opleidingen loopt via O&O fondsen en is vooral gericht op de vak- en functiegerichte ontwikkeling. De budgetten in de overheid vertonen over de jaren een dalende trend.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Opleidingskosten per werknemer sterk gestegen
 Bedrijfsopleiding steeds praktijkgerichter
 Helft werknemers wil méér opleiding
 Goede vooruitzichten leveren honkvaste werknemers op
 Zelfontplooiing werknemers goed voor organisatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10