zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft werknemers wil méér opleiding

16 februari 2007 - In de strijd om de werknemer, doen bedrijven er goed aan meer te investeren in opleidingen en cursussen. De helft van de arbeidskrachten geeft namelijk aan onvoldoende opleidingsmogelijkheden te krijgen. Opvallend hierbij is dat grotere organisaties niet positiever scoren dan het midden- en kleinbedrijf. Dit werd duidelijk uit onderzoek van Vitae onder 500 werkenden tussen de 25 en 45 jaar.

Ook de nieuwe regering ziet de noodzaak van opleiding in. Afgelopen week kwam naar buiten dat werknemers een studievoucher krijgen voor om- en bijscholing.

Liever leren


De leergierigheid blijkt uit het feit dat vrijwel alle werkenden precies weten waar hun ontwikkelpunten liggen. Verder ziet maar liefst 70 procent het werk vooral als een leerproces. De zoektocht naar persoonlijke ontwikkeling is zelfs de voornaamste drijfveer om van baan te veranderen, aldus de ondervraagden. "Werkgevers moeten beseffen, dat professionals steeds meer op zoek gaan naar een baas die hen genoeg ontwikkeling biedt," vertelt Hein Pouw, directeur van Vitae. "De nieuwe generatie zelfbewuste en ambitieuze mensen, die wij aanduiden als De Nieuwe Professional, investeert voortdurend in zichzelf en maakt bewuste keuzes. Het meedenken over en faciliteren van opleiding- en ontwikkelingsmogelijkheden is voor werkgevers van essentieel belang in het behoud van talent."

Bedrijfsgrootte maakt niet uit, salaris wel
Opvallend is dat de ontevredenheid over het aanbod aan opleidingen even groot is onder het midden- en kleinbedrijf, als onder bedrijven met meer dan 250 werknemers. Dit percentage ligt voor beide groepen op ongeveer zestig procent. Een positieve correlatie is zichtbaar tussen het salaris en het opleidingsaanbod. Driekwart van de mensen met een bruto jaarsalaris boven de 40.000 euro geeft aan dat zij voldoende opleidingskansen krijgt. Bij een salaris net boven modaal ligt dit percentage op iets minder dan zestig procent. De helft van de werkenden met een salaris van minder dan 20.000 euro vindt daarentegen dat hen nauwelijks mogelijkheden voor opleidingen en cursussen wordt geboden. Tenslotte: eenieder voor wie opleidingsmogelijkheden doorslaggevend zijn in de keuze voor een baan, moet vooral niet parttime willen werken. Fulltimers genieten namelijk meer kansen dan de deeltijdwerkers.

Stimuleringsmaatregel
Vorige week bracht Jacques Tichelaar, medeonderhandelaar van het regeerakkoord namens de PvdA, naar buiten dat werknemers een studiepotje krijgen voor omscholing en bijscholing. Het gaat om een fictief budget, dat pas actief wordt wanneer een werknemer daadwerkelijk een opleiding volgt. CDA-Kamerlid Jan de Vries spreekt van studievouchers die aan de bestaande levensloopregeling voor het sparen van verlof wordt gekoppeld. Volgens Tichelaar is het niet duidelijk wanneer de nieuwe wet en de studievouchers voor werknemers van kracht zullen worden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10