zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zelfontplooiing werknemers goed voor organisatie

19 december 2006 - Organisaties die de te weinig doen aan de ontwikkeling, innovatievermogen en kennisproductiviteit van hun werknemers, lopen achter op concurrenten. Dat betoogt prof.dr. Rob Poell, hoogleraar Human Resource Development aan de Universiteit van Tilburg.

Werk kan personeelsleden veel ontwikkelingsmogelijkheden bieden. In de jaren negentig heeft de afdeling bedrijfsopleidingen zich verbreed naar Human Resource Development (HRD). De aandacht is verschoven van training, opleiding en scholing naar coaching, mentoring, zelfstudie, leerprojecten, afstandsleren, intervisie en taakroulatie.

Ontplooiing


Professor Poell benadrukt het belang van zelfontplooiing van werknemers. Waar HRM vooral oog heeft voor het plaatsen van de juiste mensen op de juiste plaats, kijkt HRD meer naar het ontwikkelen van die mensen en die plaats. Zowel HRD als HRM moeten volgens de professor aanschuiven bij de bestuurders van bedrijven. Want wie ontplooiing van werknemers centraal wil stellen, moet inzicht krijgen in hun leeractiviteiten, zowel binnen als buiten de organisatie. Verder moeten organisaties inventariseren welke leermogelijkheden ze zelf (kunnen) bieden.

Eigen leerweg
Elke werknemer doorloopt een eigen 'leerweg'. Dat bleek uit een onderzoek onder honderd verpleegkundigen. De ene verdiepte zich in patiënten met specifieke ademhalingsmoeilijkheden door zelf literatuur te zoeken, en vertaalde de bevindingen met inhoudelijke experts in nieuwe protocollen voor de verpleegafdeling. Een andere verpleegkundige was met collega's bezig met de vraag hoe zij familieleden het beste kon begeleiden bij de omgang met terminale patiënten.

Effectief
Uit eerder onderzoek bleek dat leertrajecten te weinig rekening houden met leerwegen van werknemers, terwijl aansluiting bij die leerwegen volgens Poell juist een belangrijke voorwaarde is voor effectieve leertrajecten. Hij wil dan ook gaan onderzoeken hoe werknemers zelf vorm geven aan hun leerwegen.

Meer greep
Daarnaast gaat Poell zich bezig houden met de materiële voorzieningen voor opleiding en ontwikkeling in organisaties. Daarvoor ontwikkelde Poell de Workplace Learning Structures Questionnaire. Hiermee kunnen werknemers en HRD-ers meer greep krijgen op de leeromgeving van het werk.


Bron: Personeelsnet
 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
RENAUD Advies  |   | 
19-12-2006
 | 
11:12 uur
Zelfontplooing van medewerkers is een heel groot goed en inderdaad lijkt het erop dat veel (te veel) organisaties er werkelijk veel te weinig oog voor hebben.
Voorbeelden genoeg.
Wel moet de organisatie er voor blijven waken dat DE FEITELIJKE JOB gedaan blijft worden.
Het mag natuurlijk niet zo zijn dat zelfontplooing verwordt tot het bereiden van de stokpaardjes van de individuele medewerkers.
Ook hiervan zijn er voorbeelden aan te wijzen.
heer Albert Jan Stuut  |   | 
20-12-2006
 | 
13:20 uur
Zelfontplooiing, een leven lang leren etc. Goed dat er aandacht is voor deze zaken bij werkgevers en werknemers. Voor mij is de vraag of iedere werknemer in staat is om als vrij mens keuzes te maken hierin. Evenals het vermoeden dat bedrijven wel schermen met de letters HRM maar wellicht niet in staat zijn om in mens-mens contact hieraan 'handen en voeten' te geven. Het gaat er niet om hoe je het noemt (HRM b.v.) maar wat je samen als groep mensen doet en hoe je het doet. Ik geloof niet in een gelijkwaardigheid van mensen, zeker niet als we ons realiseren dat de bases van vorming en ontwikkeling van soft-skills gerealiseerd wordt bij de opvoeding. Bij veel van deze discussies of ideeën over persoonlijke ontwikkeling wordt verondersteld dat iedere werknemer dezelfde innerlijke vrijheid heeft om te kunnen kiezen voor de "juiste" persoonlijke ontwikkeling, vakmatig of anderszinds.
Hans Egtberts  |   | 
23-12-2006
 | 
18:21 uur
De eerdere commentatoren, Renaud Advies (wie is dat) en dhr. Stuut, relativeren het artikel van prof. dr. R. Poell (UvT) enigszins. Enerzijds door te stellen dat HRM/HRD niet in de weg moet staan van het "gewoon uitvoeren" van het werk, anderzijds door te benadrukken dat zelfontplooiing een groot goed is, waar niet iedereen even goed mee om kan gaan.

Beide opmerkingen gaan voorbij aan de essentie van de boodschap: door gericht te investeren in persoonlijke ontwikkeling - waar dat dan ook op gericht mag zijn - van mensen ontstaat een toegevoegde waarde voor de onderneming. De uitspraak dat "het menselijk kapitaal" het enige bedrijfsmiddel is waar je niet op afschrijft gaat alleen op als je zorgt dat personeel (van hoog tot laag) hun niveau houden. Op z'n minst dat dus: in een maatschappij waar de ontwikkelingen plaatsvinden met de snelheid van het licht is "up to date" blijven in kennis, vaardigheden en persoon (noem het: de menselijke software) absolute noodzaak. Want anders kán straks de job waarover "Renaud Advies" schrijft niet eens meer worden uitgevoerd.

Nee, mensen zijn niet gelijk... en dat zullen ze goddank ook nooit worden, wat zou de wereld dan saai zijn (tenzij ze allemaal waren zoals ik). Maar mensen zijn wél even veel waard. Zij zijn het allemaal waard om "bij te blijven", om hun competenties op peil te houden en daar waar mogelijk te verbeteren. En sommige mensen hebben daarbij hulp nodig, aangezien ze nooit geleerd hebben om op die manier naar zichzelf te kijken. So what?

Investeren in mensen is de enige manier om te zorgen dat je niet af hoeft te schrijven op je "human capital". Sterker nog: als je het goed doet wordt het steeds meer waard. En dat is - in simpele woorden - de boodschap die de wetenschap ons brengt. Ik zeg het wel vaker: dat kunnen we met ons boerenverstand ook nog wel bedenken! Maar ach, daar is de wetenschap toch voor... om ons platgetreden paden te laten zien alsof het nieuw ontdekte routes zijn naar de grenzen van de hemel. En nee, verwar mij a.u.b. niet met "wetenschapshaters": ik ben zélf zo'n wetenschapper. Maar bij voorkeur eentje met beide benen op de grond.
heer Ron Ladage  |   | 
26-12-2006
 | 
11:23 uur
Hans Egtberts is een man van de praktijk en zelfs een weterschapper, zoals hij zelf schrijft.
Maar wel een die met twee benen op de grond (werkvloer) staat en ook in staat is om beide "partijen" management en werknemers in het bedrijf te laten zien wat toegevoegde waarde is.
Tevens bij zelfontwikkeling binnen je bedrijf komt er ook nog iets van motivering binnen het bedrijf.
Naar de toekomst ook nog de ontwikkeling om werknemers tot hun 65 ste binnen het bedrijf zinvol aan het werk te houden, met natuurlijk de toegevoegde waarde voor het bedrijf en de man/vrouw.
Wel vind ik dat iedereen zelf veratwoordelijk is voor zijn loppbaan ontwikkeling en dit ook aan moet geven.
En gelukkig zijn mensen niet gelijk, anders had ik in mijn vakgebied nooit zoveel plezier.

Ron Ladage

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10