zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tekort financieel leiders dreigt

16 november 2007 - Het aantrekken en behouden van financieel toptalent wordt in de toekomst nog lastiger. Het profiel van de toekomstige CFO verandert, het aanbod van financieel topmanagers is klein. Organisaties werken echter niet actief aan het werven en behoud van deze toekomstige financieel leiders. Dit is de belangrijkste conclusie uit de `Finance Talent Challenge Survey´ uitgevoerd door Deloitte en the Economist Intelligence Unit (EIU).

Focus verandert


"De verantwoordelijkheden van de CFO worden steeds groter. De traditionele focus van de financiële afdeling verandert van accounting en reporting naar strategische planning. Juist topmensen die sterk cijfermatig, analytisch en strategisch zijn, zijn haast niet te vinden" aldus Jan de Rooij, partner bij Deloitte Consulting.
"Uit het onderzoek blijkt dat weinig organisaties in staat zijn hun financiële afdeling zo in te richten dat deze bijdraagt aan de strategische doelen van de organisatie". In het onderzoek zeggen maar liefst 35 procent van de ondervraagde CFO’s dat pas afgestudeerden een financiële functie niet aantrekkelijk vinden als eerste baan. "Het aantrekken van geschikte, talentvolle, financiële mensen is een echte uitdaging geworden,"aldus De Rooij. 

Weinig moeite

Ondanks de krappe arbeidsmarkt, blijken maar weinig bedrijven actief toptalent te werven. Slechts 33 procent van de respondenten gaf aan dat zijn organisatie de financiële functies als uitdagend en interessant neerzet. Aandacht voor carrière ontwikkeling ontbreekt ook vaak op de financiële afdeling. Veel financieel managers zetten hun loopbaan bij een andere organisatie voort, omdat er geen ontwikkelingen meer zijn binnen het bedrijf. Maar liefst 31 procent van de CFO’s erkent dat zij te weinig doen aan loopbaanontwikkeling. Jan de Rooij: "CFO’s moeten werken aan het aantrekken en binden van hun medewerkers, zichzelf neerzetten als een aantrekkelijke werkgever". 

Wereldwijd probleem
Het tekort aan financieel talent is een wereldwijd probleem. In Azië heeft bijna 70 procent veel moeite de juiste mensen aan zich te binden. In Amerika en West-Europa ligt dit rond de helft (respectievelijk 47 procent en 52 procent).
Het tekort aan talent dient zich niet alleen aan in financiële functies. "Het gaat veel verder dan dat," zegt Ardie van Berkel, partner bij Deloitte Consulting. "De vergrijzing en een tekort aan hoogopgeleid personeel leidt tot een ‘talent crisis’ binnen nagenoeg alle industrieën en functies. In de huidige op kennis gerichte en internationale economie staat de vraag naar goed personeel daarom boven aan de agenda van bijna elke topbestuurder. Ik merk binnen onze adviespraktijk dan ook dat de vraag om een doordachte Talent Management strategie toeneemt. En dat is bittere noodzaak. Voor veel bedrijven, vooral die in de technische sector en het onderwijs, is Talent Management een overlevingsstrategie geworden."


Bron: Financieel Management
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Financieel talent te snel gepromoveerd
 CFO’s blind voor tekort aan financiële professionals
 Financieel manager steeds vaker boegbeeld onderneming
 Ambitieuze CFO moet verder kijken dan cijfertjes
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10