zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mannelijke manager minder ethisch dan vrouwelijke

17 januari 2008 - Mannen kijken vaker iemand recht in de ogen wanneer ze een keiharde leugen vertellen dan vrouwen. Mannelijke managers zijn bovendien egoïstischer dan hun vrouwelijke collega's en nemen het minder nauw met ethische normen.

Dat en meer verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden komen naar voren uit het Intermediair Leiderschaps Onderzoek, dat is uitgevoerd door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Tilburg. Mannen dichten zichzelf ook meer macht toe dan vrouwen op hetzelfde niveau en ze zijn van mening dat ze grote invloed hebben op de loonsverhogingen van hun medewerkers. 



Self entitlement
Een belangrijke verklaring voor deze verschillen is wat in de Angelsaksische managementliteratuur 'Self-entitlement' wordt genoemd. Hoe meer macht mensen hebben, hoe meer zij het terecht vinden dat zij die positie - met alle toeters en bellen - verdienen. Dit 'recht op méér' is een drijvende kracht achter veel carrières en wordt in veel organisaties als positief gezien. Toch zijn er ook negatieve aspecten aan zo'n werkhouding. Managers met een hoge score op self-entitlement zijn vaak ontevreden met hun huidige salaris en zijn zij ook minder tevreden met hun werk. Daarnaast vertonen ze veel begrip voor onethisch managementgedrag. En dit zijn vooral mannen. Vrouwelijke managers zetten hun eigen belang minder voorop en denken ethischer. 

Dilemma’s

In dit onderzoek zijn verschillende morele dilemma's voorgelegd aan 3.000 jonge hoogopgeleiden, waarvan de helft zelf leidinggeeft. Mag de directie zichzelf een forse loonsverhoging geven als de rest van het personeel al jaren op de nullijn zit? Is het moreel aanvaardbaar als een topmanager zijn chauffeur te hard laat rijden om een vergadering te halen? Bij alle dilemma's gaat het om voorbeelden waarin managers hun eigen belang voorop stellen. Het beeld dat daaruit naar voren komt: de mannelijke manager heeft de soepelste moraal, en hoe hoger hij zit, hoe makkelijker met ethische kwesties wordt omgegaan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bezoek aan stripclub even onethisch als sjoemelen met cijfers
 Mannelijke veelverdiener van boven de 50 liegt het meest voor baan
 Herken de tien soorten leugenaars
 Acht dingen die mannen van vrouwen kunnen leren en andersom
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10