zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Herken de tien soorten leugenaars

28 september 2007 - Ook u liegt gemiddeld elf keer per week. En wordt minstens zo vaak voorgelogen. Lang niet alle leugens zijn onschuldig. Scheid het kaf van het koren. Tien soorten leugenaars en hun leugens.

1. De slijmjurk


Bijna iedereen doet het: sociaal liegen. Ofwel: slijmen. Af en toe een ongemeend complimentje verbetert de onderlinge verhoudingen en veraangenaamt het werkklimaat. De berekenende slijmjurk heeft maar één doel: hogerop. Als het uzelf betreft, doorziet u ze maar moeilijk. Niets is immers fijner dan een heerlijk warme douche. Toegegeven, u verdient het. Maar pas op: gemeend of niet, na een compliment is het één-nul voor de vleier. U zult niet snel geneigd zijn hem onaardig te bejegenen.
Tip. De berekenende slijmerd is niet tegen iedereen even aardig. Vraag eens rond in uw omgeving als er iemand overdreven aardig tegen u is. 

2. De luiaard

De luiaard heeft geen zin om uw vragen te beantwoorden of u te helpen, laat staan dat hij ergens met u over in discussie gaat. Hij vermijdt de confrontatie en poeiert u af met een leugen waar u weinig tegenin kunt brengen. Het is vooral de eenvoud van de leugen die het ontmaskeren zo moeilijk maakt. 'Geen flauw idee.' 'Ik zou het echt niet weten. Vriendelijk verwijst hij u door.
Tip. Luiheid is hardnekkig. Als u echt iets gedaan wilt krijgen van de luiaard zult u nog hardnekkiger moeten zijn. Als u weet dat hij liegt, laat dit dan niet merken. Vraag vriendelijk of hij het druk heeft en of hij misschien een andere keer wat tijd voor u kan vrijmaken. Blijf proberen. Na verloop van tijd zal hij inzien dat zijn leugen niet langer de efficiency dient. 

3. De verdoezelaar
Met name sollicitanten zijn bedreven in het verdoezelen. Verdoezelverhalen zijn vaag, draaien om de hete brij heen en zitten vol halve waarheden. Nergens wordt de waarheid echt geweld aan gedaan, maar de bedoeling is duidelijk. De ander imponeren met louter succes in de hoop dat de minder mooie kantjes onderbelicht zullen blijven.
Tip. Vraag diep door. Maak de zaken concreet. Stel bij een sollicitatie specifieke vragen over rol, betrokkenheid en positie van de sollicitant en vraag om voorbeelden. 

4. De roddelaar

Zijn er binnen uw organisatie geen of weinig roddelaars te vinden? Dan is dat een slecht teken. Roddelen is namelijk gezond. De informele praatjes bij de koffie vormen het sociale cement van uw organisatie. Ze brengen ontspanning en zorgen voor een gezonde teamgeest. Anders wordt het als roddel overgaat in laster, pesterijen en negatieve geruchten.
Tip. Geruchten gedijen goed in een atmosfeer van onzekerheid. Het is een manier om het ongewisse te bezweren. Bestrijd geruchten niet met memo's en e-mails. Een goede baas mengt zich in de geruchtenstroom. Laat dus uw gezicht zien, beantwoord vragen en geef zoveel mogelijk openheid van zaken. 

5. De ijdeltuit

IJdeltuiten, het wemelt ervan op de werkvloer.´Lukt het een beetje?' 'Ja prima!' De ijdeltuit zal nooit toegeven dat hij iets moeilijk vindt. Liever worstelt hij uren in zijn eentje, dan dat hij te kennen geeft wel wat hulp te kunnen gebruiken. Dit zorgt voor nodeloze verspilling van arbeidstijd.
Tip. Bouw actief aan een cultuur van openheid en samenwerking. Dit zal enige tijd vergen, maar uiteindelijk resulteert het in een efficiëntere onderneming. 

6. De spijbelaar

Met een theatrale hoestbui en een geforceerde ochtendstem meldt hij zich ziek. In werkelijkheid heeft hij een kater of geniet hij van een welverdiend lang weekend. Zeker als dit regelmatig gebeurt, heeft u een probleem.
Tip. Iemands ziekte in twijfel trekken is onbeschoft. Is iemand regelmatig ziek, breng hem dan een bloemetje, informeer hoe het met hem gaat en vraag of hij tevreden is met zijn werk. Wie zich gewaardeerd weet, zal zich niet snel ziek melden. 

7. De blufgozer

Bijna altijd een man. Hij is ijdel, houdt van aandacht en heeft een vlotte babbel. In zijn aanwezigheid wordt iedere waarheid altijd net even iets mooier en interessanter. De blufgozer is een uitstekende verkoper. Maar pas op: laat u niet door hem adviseren. Het bluffen zit hem in het bloed. In eerste instantie lijkt hij competent, scherp en zelfverzekerd, maar schijn bedriegt. Bovendien ontbreekt het de bluffer aan het nodige relativeringsvermogen.
Tip. Gebruik de bluffer wanneer het u uitkomt. Wilt u een idee presenteren? Bent u verwikkeld in een moeizame onderhandeling? Verlangt u naar een doorbraak in een eindeloze vergadering? Tijd om de bluffer te voorschijn te toveren. 

8. De afschuiver

Er ging iets fout, maar wiens schuld was het? Afschuivers zijn we eigenlijk allemaal. En als we zo gauw geen zondebok kunnen vinden, is de techniek een gewillig slachtoffer.
Tip. Is het echt belangrijk te weten wie de fout maakte? Kijk met de betrokkenen hoe een dergelijke fout in de toekomst voorkomen kan worden. 

9. De fraudeur

Gesjoemel met declaraties of gewoon een greep uit de kassa. Fraudeurs zijn overal. Het zijn doortrapte leugenaars. Hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Vaak wordt de leugen zo ingekleed dat deze gemakkelijk als een vergissing kan worden uitgelegd.
Tip. Weet wie u binnenhaalt. Controleer diploma's op echtheid, spreek met referenties en laat als het om fraudegevoelige functies gaat een professionele screening plaatsvinden. En verder: koester een gezond wantrouwen. Fraudeurs zijn over het algemeen de keurige mensen van wie u het nooit zou verwachten. 

10. De rat
Niemand weet precies hoeveel ervan rondlopen. Volgens Joep Schrijvers, auteur van 'Hoe word ik een rat?', zijn het er veel. Ze zijn onzichtbaar en slaan slechts drie keer vijf minuten per maand toe. Ze zweren samen, zetten op, en beramen gore plannen. Het zijn gewiekste leugenaars. Pakt u ze aan, dan slaan ze keihard terug.
Tip. Misschien een korte rattencursus? Wat u er ook mee doet, doe er uw voordeel mee.


Bron: Zibb
 
 Doorsturen   11 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Liegende sollicitant makkelijk te ontmaskeren
 Veel solliciterende managers overdrijven en liegen
 Veel werknemers liegen tegen hun manager
 Kantoorrat gaat zich richten op relaties
 
 
reacties
 
Ad Beer  |   | 
28-09-2007
 | 
09:50 uur
Ik mis de politicus, een combinatie van alle 10.
Henry Nieuwenhuizen  |   | 
28-09-2007
 | 
10:51 uur
CV verificatie.
In het sollicitatiegesprek probeert de sollicitant zich te verkopen. Voorkom echter dat de waarheid geweld wordt aangedaan en diploma's niet blijken te zijn behaald of bekleedde functies zijn opgeklopt. Is de u vertelde ontslagreden de ware? Dus voer een goed interview om te onderzoeken of de kandidaat past binnen uw organisatie en laat de feiten checken in een cv verificatie.
Een sollicitant die liegt in zijn cv, kan ook liegen tegen zijn collega's, tegen de klanten en tegen u.
N. Dragt  |   | 
28-09-2007
 | 
11:06 uur
Ze zijn er nog één vergeten:
De plagiaris: probeert het werk van anderen te presenteren als eigen werk en probeert het werk of de hulp van anderen te kleineren.
Oplossing: vraag eens rond bij andere mensen, of zij hulp hebben geboden. Verder kun je natuurlijk doorvragen over de stukken waarvan je verwacht, dat ze niet door de plagiaris geschreven kunnen zijn. Uiteindelijk kunnen maar weinig mensen vliegen met de veren waarmee zij pronken.
Arnold van der Beek  |   | 
28-09-2007
 | 
11:08 uur
Ook u liegt gemiddeld elf keer per week.

Laten we het daarbij! Liegen is een vorm van conversatie, waar de een niet voor de ander onder wil doen.

Een beetje veel geschrijf over liegen, lijkt mij.
heer J.P. Bouma  |   | 
28-09-2007
 | 
17:34 uur
Over de ''Verdoezelaar''...laten we daarbij niet uit het oog verliezen dat veel (langdurig) arbeidslozen door de uitkerende instantie verplicht(op straffe van inhoudingen)naar speciale sollicitatiecursussen worden gezonden, waar ze opgedrongen krijgen dat ze vele onaangenaamheden moeten verdoezelen of middels veel woordsmuk moeten camoufleren. Wie niet wil ''liegen'' krijgt te horen dat hij niet meewerkt, hetgeen ook consequenties kan hebben. Dit alles met dank aan de sollicitatieplicht. Vele malen heb in het verleden als baanloze moeten ''spook''solliciteren op werken die niets met mijn opleiding, ervaring of zelfs wezen te maken hadden. Soms raak je ongewild door een aantal filters en kom je tegenover een vertegenwoordiger van de werkgever te zitten die jou ook op een aantal fronten probeert te misleiden. Vaak komen er nog allerlei toegevoegde taken bij de functie waar je salarisafspraken over maakt. We liegen wat af, maar dat lagere overheden of uitkerende instanties ''lieg-cursussen'' op kosten van de belastingbetaler verplicht opdwingen aan de economische zwakkeren is een van de grootste gruwelijkheden die ik ben tegengekomen.
An Oniem  |   | 
29-09-2007
 | 
13:16 uur
De heer Bouma beschrijft een reëel verschijnsel, waarin duidelijk wordt, dat leugens ook kunnen ontstaan in situaties waarin machtsposities een rol spelen.
Zelf heb ik altijd verzwegen (de verdoezelaar, jawel), dat ik een bepaalde baan heb opgezocht vanwege langdurige pesterijen door mijn leidinggevende. Kapot gemangeld en doodop van alle stress heb ik in het team benoemd wat er speelde. Gevolg: iemand die zoiets vertelt, wil men liever kwijt zijn. Daarom besloot het team en de directie om mijn functie op te heffen.
In sollicitaties gaf ik altijd weer, dat mijn functie werd opgeheven door een fusie (die ook speelde in die periode), maar het gepest en de reactie van team en directie heb ik altijd verzwegen.
Maar ik begrijp, dat mensen als meneer Bouma en ik leugenaars zijn, verdoezelaars. Kortzichtig, dom en ondoordacht. Niet iedere liegende sollicitant probeert zijn cv op te poetsen met niet-behaalde diploma's.
mevrouw Violetta Bleus  |   | 
1-10-2007
 | 
08:14 uur
Heel wat werkgevers stellen de job heel vaak veel beter voor dat het werkelijk is. Dit noem ik dan ook verdoezelen met één doel, vinden van een werknemer…

Vaak worden er enorme eisen gesteld voor een bepaalde functie. Achteraf blijkt echter dat het om voornamelijk administratieve taken gaat waar geen groeimogelijkheden zijn.

De verveling slaat dan meteen toe en dan is het weer moeilijk om aan de nieuwe potentiële werkgever te vertellen waarom de kandidaat in kwestie alweer opzoek is naar een andere uitdaging.
Oerwet in de communicatie: namelijk actie = reactie.


annoniem  |   | 
1-10-2007
 | 
08:33 uur
Heel herkenbaar, de verhalen van de heer Bouma, en Annoniem daarna. Zelf zit ik op dit moment, herstellend van burned out thuis. Altijd een harde verantwoordelijke werker, te hard, volgens degenen die het al van mijlenver zagen aankomen. Tegen beter weten in nam ik 3 verantwoordelijke taken tegelijk over, door het ontbreken van collegae op deze functies. Ik heb in mijn opleiding geleerd dat wanneer je werkt alsof het je eigen bedrijf is, de resultaten optimaal zullen zijn. Eigen schuld is in het kort de opmerking van mijn werkgever, je moet aangeven wanneer het te veel is. Maar als je dat al meerdere malen hebt gedaan en er wordt niet geluisterd? Ik ging maar door, uren ver boven mijn arbeidscontract. Mijn behandelend arts heeft inmiddels geadviseerd iets anders te gaan zoeken als ik daar weer klaar voor ben. Inmiddels ben ik al 3 sollicitaties verder. Maar ik kan niet eerlijk zeggen dat ik nog thuis zit met een bijna genezen burn out, wie heeft daar nu belangstelling in?
heer H.J. Huisman  |   | 
1-10-2007
 | 
09:20 uur
Zo, alles weer lekker gerubriceerd in hokjes geplaatst. 'De waarheid' verteld, alsof die eenduidig bestaat. Alles zelf ervaren en geanalyseerd? Of ook een beetje de veren van anderen gebruikt in dit artikel?
Liegen is vaak een andere waarheid behorend bij een ander perspectief........, maar ja, dat past niet in hokjes.

Trojan  |   | 
2-10-2007
 | 
14:13 uur
Beste heer Huisman... Ik ben het volledig met u eens!! Zou het kunnen dat de mensheid een beetje doorslaat in de hokjesgeest? Niet alles hoeft verklaarbaar te zijn en het valt me op dat veel mensen zweren bij dit soort lijstjes. Een ongezonde ontwikkeling, want het eigen inzicht van veel mensen wordt inmiddels ontleent aan dit soort lijstjes. Waar is ons eigen inschattingsvermogen gebleven. Het lijkt wel alsof alle ongelovigen massaal op zoek zijn naar een nieuwe bijbel zodat ze alsnog het gevoel hebben dat ze een eigen waarheid hebben om naar te leven.
antipunt2en8  |   | 
31-01-2012
 | 
16:07 uur
nummer 2 en nummer 8 worden door mensen uit de hele provincie utrecht gebruikt. Dat is typisch gedrag van de mensen uit de provincie utrecht. En dan met name uit de plaatsen utrecht, Amersfoort en Leusden en leusden-zuid.
En het is ook gedrag bij mensen die sportfanaat zijn. Ik kan het weten, ik heb er 20 jaar te lang gewoont en heb dat gedrag dagelijks meegemaakt. Ik woon nu tenminste in zuid holland waar dat niet gebeurt en waar dat niet vanzelfsprekend is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10