zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wouter Bos hoopt op akkoord loonmatiging

15 januari 2008 - Minister Wouter Bos van Financiën geeft op Zibb aan dat hij er zeer voor zou zijn als werkgevers en vakbonden zelf een akkoord sluiten over loonmatiging. Naast de hoge olieprijzen ziet hij te hoge loonstijgingen als een grote risicofactor voor onze economie.

Bos deed geen rechtstreekse oproep aan de sociale partners om de lonen te matigen. Hij vindt dat hun eigen verantwoordelijkheid. Wel hield hij de werkgevers voor dat de kans op een akkoord groter wordt als ze er in slagen de topinkomens in de bedrijven aan banden te leggen. Ze geven dan 'zelf het goede voorbeeld'. 



Geen recessie

Bos is niet bang dat de Nederlandse economie in een recessie terechtkomt door de problemen in de Verenigde Staten. De financiële crisis in de Verenigde Staten kan wel enige invloed hebben, maar die is 'buitengewoon bescheiden', verwacht Bos. Net als premier Jan Peter Balkenende, wees hij er op dat Nederland er goed voorstaat, beter dan de andere EU-lidstaten. Hij wees er bijvoorbeeld op dat de Nederlandse economie dit jaar volgens het Centraal Planbureau met 2,25 procent zal groeien. Van stilstand of krimp is nog lang geen sprake.
Bos gaf wel toe met enige spanning uit te kijken naar de jaarcijfers van de Nederlandse financiële instellingen. 'Dan kunnen we zien of ze een grote klap hebben gehad van wat er in Amerika gebeurt.' 

Financieringstekort

Mocht de groei toch tegenvallen, dan kan dat leiden tot een hoger financieringstekort. Bos wees erop dat in het regeerakkoord is afgesproken dat er pas ingegrepen wordt als het tekort in de buurt van de twee procent dreigt uit te komen. Op dit moment is er nog sprake van een overschot op de overheidsbegroting.


Bron: Zibb
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toplonen op Europese agenda
 Maatregelen tegen topsalarissen werken averechts
 Kabinet zet fiscale aanpak topinkomens door
 
 
reacties
 
de Jong  |   | 
15-01-2008
 | 
14:33 uur
Ik begrijp dat er bezuinigt moet worden!
Wat ik dus niet begrijp is om lonen te matigen, terwijl alles veel duurder is en wordt.
Neem nou de olie prijzen voor wie is deze tariefstelling te hoog? De massa! mensen met een laag inkomen. Deze groep heeft het niet ruim en moet al elk dubbeltje omdraaien.
Dat onze fosiele grondstoffen opraken is bekend al jaren. Waarom dan de accijns nog hoger maken, biodiesel en andere alternatieve brandstoffen in eens nog duurder te maken. Dit begrijp ik dus niet??
De overheid moet minder aan zich zelf gaan denken en meer energie steken in alternatieven.
50% brandstof verdijnt naar onze wester buren, u begrijpt toch ook dat wij als europeanen moeten samen werken en meer samen meoten doen als het gaat om brandstof en vervuiling. De VS
denkt aanzich zelf! laten wij europeanen dit ook maar eens doen. Wellicht dat al die verhogingen kunnen stoppen en waar nodig de gewone man die het niet ruim heeft te helpen.

Kosten drukken en winsten verminderen inplaats van lonen

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10