zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Maatregelen tegen topsalarissen werken averechts

16 oktober 2006 - Sinds 1993 is het gemiddelde inkomen van bestuursvoorzitters in de VS verviervoudigd. Dat becijferde Kevin Murphy, hoogleraar bedrijfskunde aan de University of Southern California. Het gemiddelde was vorig jaar $10,5 miljoen, een bedrag dat niet alleen het salaris omvat, maar ook bonussen en de waarde van toegekende aandelen en opties.

In 1993 besloten de federale toezichthouders dat bedrijven voortaan details bekend moesten maken over de beloning die de hoogste bestuurders kregen toegewezen. Die maatregel zou ervoor zorgen dat besturen wel twee keer zouden nadenken voor zij betalingspakketten zouden goedkeuren die niet te verantwoorden zijn.

Die maatregel werkte echter averechts. Het openbaar maken van de verloningspaketten heeft ertoe geleid dat elke CEO precies kan zien wat zijn concurrenten ontvangen. Wie minder krijgt, eist op basis daarvan dat ook hij/zij 'marktconform' wordt betaald.



Meer, meer, meer
Het aan banden leggen van bepaalde vormen van beloning leidde in de praktijk tot andere vormen, zoals aandelenopties, totdat die weer onderwerp werden van schandalen. En nu aandeelhouders er sneller toe overgaan om minder goed presterende topbestuurders aan de kant te schuiven, eisen de CEO's betere financiële garanties voor ze aan de slag gaan. Een speciale belasting op deze 'gouden parachutes' heeft er alleen maar toe geleid dat de compensatie werd verhoogd. Bovendien is het aantal bestuurders dat er recht op meent te hebben geëxplodeerd.

Grotere verschillen
Murphy berekende dat een gemiddelde bestuursvoorzitter vorig jaar 369 keer zoveel verdiende als een gemiddelde werknemer. In 1993 was dat 131 keer en in 1976 36 keer zoveel. Het inkomen van de doorsnee werknemer heeft in dezelfde periode de inflatie nauwelijks kunnen bijbenen.


Bron: De Financiële Telegraaf, Management Team
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10